• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/klix.ba

05.07.2022

12:12

EVROPA PRED PONOROM, GAS KAO POKRETAČKA SNAGA U NOVOM HLADNOM RATU: Cene idu i do 700 posto!

fotomontaža

Vesti

EVROPA PRED PONOROM, GAS KAO POKRETAČKA SNAGA U NOVOM HLADNOM RATU: Cene idu i do 700 posto!

Podeli vest

Cene prirodnog gasa širom sveta porasle su za 700 odsto, postajući pokretačka snaga u novom hladnom ratu, dok nestašica goriva preti recesijom

Trenutno je prirodni gas najtraženija roba na svetu i ključni pokretač globalne inflacije. Vrednost ove robe beleži cenovni skok koji je ekstreman čak i po standardima turbulentnih tržišta, a iznosi oko 700 posto u Evropi u odnosu na prošlu godinu, što gura kontinent na ivicu recesije.

Energetska kriza u srcu je nove ere sukoba velikih sila, toliko je intenzivna da se širom Zapada namere za borbu protiv klimatskih promena potiskuju u zadnji plan. Sada je gas ono što je nekada bila nafta u oblikovanju geopolitike, i nema ga dovoljno.

Rat u Ukrajini podigao je krizu na novi nivo, oduzimanjem ključnih zaliha. Rusija smanjuje isporuke u Evropu čiji zvaničnici tvrde da svakako žele da prestanu kupovati energente od Moskve.

Borba za popunjavanje te praznine pretvara se u svetski stampedo, jer se zemlje utrkuju da osiguraju oskudne zalihe tečnog prirodnog gasa za predstojeću zimu na severnoj hemisferi.

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Vlasti Nemačke tvrde da bi nestašice gasa mogle izazvati kolaps, budući da se država suočava s neviđenom opasnošću da kompanije i potrošači ostanu bez struje. Glavni gasovod Severni tok kojim se ruski gas prenosi u Nemačku trebao bi biti zatvoren 11. jula zbog održavanja, a sve je veći strah da ga Moskva možda neće ponovo otvoriti.

Lideri G7 traže načine da ograniče prihode koje Rusija osigura zahvaljujući prodaji gasa, što joj pomaže u finansiranju sukoba u Ukrajini, a siromašnije zemlje koje su izgradile svoje energetske sisteme na principu kupovine jeftinog gasa sada se bore da ga priušte. Prirodni gas nekada se veoma brzo razmjenjivao na fragmentiranim regionalnim tržištima, a sada, uprkos tome što se čini da se princip globalizacije povlači sa svetskih tržišta, gas ide u suprotnom smeru. Cene gasa u Evropi i Aziji povećale su se za više od 60 posto, dok su nasuprot tome, u SAD cene goriva pale za skoro 40 posto. Gas je jeftiniji u SAD iako je tokom ove godine već dva puta poskupio.

Foto: Tanjug/AP

Zbog situacije na globalnim tržištima, države napuštaju svoje politike borbe protiv klimatskih promena i sada su spremne finansirati više projekata zalihe gasom. No, to neće biti dovoljno jer države van Rusije mogu pronaći samo delimična rešenja za energetsku krizu, i zato upozorenja o padu evropskih ekonomija izazvana krizom zaliha gasom svakim danom eskaliraju. Bogate države poput Nemačke pokušavaju da se nose sa energetskom krizom, dok je ona za zemlje u razvoju već uzrokovala katastrofalne posledice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 1 godinu

Pametnjakovici iz EU, nesto ste se utisali, sta jeBorelj, Solc, a ti lepotice odnela maca jezik, vise se ne *urcis i pretis, mnogo si pametnija kad cutis.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija