• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rt.com

10.07.2022

07:00

Kina se pet puta brže i jeftinije naoružava od nas, AMERIČKI GENERAL SRUŠIO ILUZIJE O MOĆI AMERA KAO KULU OD KARATA!

Vesti

Kina se pet puta brže i jeftinije naoružava od nas, AMERIČKI GENERAL SRUŠIO ILUZIJE O MOĆI AMERA KAO KULU OD KARATA!

Podeli vest

Kina gradi svoj arsenal novog oružja pet do šest puta brže od SAD i uz mali deo cene, stičući stratešku prednost koju Vašington ne može sebi da priušti da ostavi nekontrolisan, žalio se visoki zvaničnik Pentagona

"U paritetu kupovne moći, oni troše oko 1 dolar do naših 20 da bi došli do iste sposobnosti", rekao je general-major američkog vazduhoplovstva Kameron Holt na industrijskoj konferenciji u San Dijegu i dodao: "Izgubićemo ako ne možemo da shvatimo kako da smanjimo troškove i povećamo brzinu u našim odbrambenim lancima snabdevanja".
 

Holt, koji nadgleda svu nabavku oružja kao zamenik pomoćnika sekretara Vazduhoplovnih snaga, dao je svoje komentare na konferenciji za izvođače savezne vlade prošlog meseca. Govor je, međutim, izašao na videlo ove nedelje, kada je izvestio onlajn časopis pod nazivom Var Zone.

General je okrivio američki sistem „sporog, mikro-upravljanog“ sistema aproprijacija, koji je bio efikasan tokom Hladnog rata, da je stavio SAD u nepovoljan položaj.

"U ovom današnjem okruženju, to će nas apsolutno ubiti" rekao je Holt.

"Na primer, nefleksibilan proces budžetiranja zahteva od službenika da četiri godine unapred znaju koje vrste tehnologija će im trebati, a zakonski im je zabranjeno da vrše prilagođavanja kako bi efikasnije trošili novac tokom godine raspodele osim ako ne prođu kroz glomazni proces revizije Kongresa" rekao je Holt i dodao: "Sistem stvara „perverzne podsticaje“ da se sav novac potroši što je brže moguće u okviru uskih ograničenja načina na koji je budžetiran".

SAD troše više na odbranu od sledećih devet najvećih vojnih budžeta u svetu zajedno.

"Amerikanci moraju da imaju osećaj hitnosti u vezi sa „takmičenjem velikih sila“ jer se Kina bori protiv međunarodnog sistema koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata" rekao je Holt. Čak i dok Peking pojačava svoje vojne kapacitete, koristi ekonomsku polugu i vodi informativni rat kako bi pomogao u postizanju svojih dugoročnih ciljeva bez konfrontacije "sila na silu", tvrdi on.


"Oni veruju da ako mogu da zadrže svoje aktivnosti manje od onoga što bismo definisali kao rat, mislim da zapravo mogu postići sve svoje ciljeve u preokretu međunarodnog sistema na sistem lojalnosti Komunističkoj partiji Kine" rekao je Holt i dodao: "Oni razumeju gde su naši duboki lomovi i razumeju kako da na tome rade".

Spoljna politika kineskog predsednika Si Đinpinga „Zajednica zajedničke sudbine” je „izuzetno efikasna” i mogla bi vremenom da preoblikuje geopolitički pejzaž, tvrdi Holt.

"Da li je moguće da za koji dan izgubimo Tajvan na ceremoniji potpisivanja i da nam naši lideri objasne zašto je to dobar posao? Ili, ako možete da zamislite, možda godinama u budućnosti, ponovno ujedinjenje Korejskog poluostrva... Ali šta ako se ponovo ujedine pod kineskim sponzorstvom umesto pod sponzorstvom SAD? Kako bi to izgledalo?" kazao je general.

General je tvrdio da je kineska ambicija „egzistencijalna pretnja našem načinu života, slobodama koje naša deca mogu, a ne moraju da uživaju“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

S obzirom da je ovih dana jagma za američkim oružjem, jer se odvajaju ogromne pare za snabdevanje Ukrajine a uskoro i nekih novih NATO država na severu Evrope, punih para, ono može samo da poskupi još više... pa će biti 40$ za 1$.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija