• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

03.08.2022

22:30 >> 15:46

OFANZIVA NA MARINKU! Ruske trupe pokazale su zaplenjeno oružje NATO porekla, poginula žena komadant DNR snaga

Tanjug/AP

Vesti

OFANZIVA NA MARINKU! Ruske trupe pokazale su zaplenjeno oružje NATO porekla, poginula žena komadant DNR snaga

Podeli vest

U toku je 161. dan ruske vojne operacije u Ukrajini

22.30 - Moskva poziva na odgovornu kontrolu nuklearnog naoružanja

Moskva poziva sve zemlje da odgovorno preuzmu svoje obaveze u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja i spreče teroriste da se dokopaju nuklearnog oružja, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

"Napori međunarodne zajednice na kraju bi trebalo da budu usredsređeni da se smanji rizik da nuklearno oružje i materijali padnu u ruke teroristickih organizacija", rekao je Kuzmin na marginama Konferencije o reviziji ugovora o neširenju nuklearnog oružja, preneo je TAS S.


On je pozivao sve zemlje da odgovorno preuzmu svoje obaveze

kontrole nuklearnog naoružanja i krivičnog gonjenja terorista i njihovih saradnika.

22.10 - Ruske trupe pokazale su zaplenjeno oružje NATO porekla, nađeno na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevka-Spartak

Opširnije u snimku:

 

 

22.00 - Poginula žena komandant raketnog diviziona u DNR

Komandant raketnog diviziona u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) Olga Kačura, poznata pod kodnim imenom "Korsa“, poginula je u Gorlovki, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

20.50 - Gazprom: Ne možemo isporučiti važnu turbinu za protok plina

Ruski energetski div Gazprom rekao je da je isporuka turbine potrebne za nastavak protoka plina u Evropu gasovodom "Severni tok 1" nemoguća zbog sankcija Rusiji.

20.30 - Ukrajinci prognoziraju bolju žetvu od dosad najavljene

Ukrajinska prognoza za ratnu žetvu ove godine porasla je sa 60 miliona tona na 65-67 miliona tona žitarica.

19.50 - Gutereš najavio istragu o napadu na Olenivku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je danas da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva".

"Rusija i Ukrajina tražile su da se sprovede istraga", rekao je Gutereš novinarima, prenosi Rojters.

Generalni sekretar UN je naveo da se priprema misija za koju će, kako je dodao, biti potrebna saglasnost i Rusije i Ukrajine.

19.30 - Fomin: Ukrajina krši zakone o ratnim zarobljenicima

Ukrajina se ne pridržava međunarodnog zakona o ratnim zarobljenicima, jer se praktikuju mučenja, ponižavanja, premlaćivanja, uskraćivanja lečenja i vansudska pogubljenja kao i iznude od porodica ratnih zarobljenika, upozorio je danas zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

19.10 - Ruska avijacija dejstvuje u području Marinke

 

 

18.30 - Savezne snage Rusije i DNR su u ofanzivi u području Marinke, uz snažnu podršku artiljerije.

Kako javlja ratni reporter Andrej Rudenko, ukrajinska vojska se povlači. Veći deo Marinke je pod kontrolom DNR.

 

 

18.25 - UKR: Rusija priprema udarne snage za rodni grad Zelenskog

Ukrajinska vojska upozorila je danas da je Rusija počela da formira udarne snage za napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Iz južne vojne komande ukrajinske vojske tvrde i da je moguće da Moskva priprema nove ofanzivne operacije u južnoj Ukrajini.

Južna komanda tvrdi da je Rusija ''''počela da stvara udarnu grupu u pravcu Krivog Roga''''.

''Vrlo je verovatno i da neprijatelj sprema neprijateljsku kontraofanzivu sa naknadnim planom da dođe do administrativne granice Hersonske oblasti", navela je južna vojna komanda.

U redovnom izveštaju o ratu na jugu zemlje, ova komanda je opisala situaciju kao napetu i navela da je Rusija u utorak izvela napade duž linije fronta. Grad Krivi Rog, poznat po proizvodnji čcelika, u kojem je Zelenski odrastao, nalazi se oko 50 kilometara od južne linije fronta.

17.00 - Zelenski: Brod sa žitom je samo delić

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne vidi veći značaj prve izvozne pošiljke žitarica iz njegove zemlje otkako je počeo rat sa Rusijom, navodeći da je to delić useva koje Kijev mora da proda, a što bi pomoglo spasavanju uništene ekonomije.

Zelenski je to rekao nakon što je u Turskoj završena inspekcija broda koji je krenuo ka svom konačnom odredištu u Libanu, što je u skladu sa sporazumom koji treba da omogući ublažavanje globalne krize sa hranom, prenosi Gardijan. Brod Razoni je rano u ponedeljak otplovio iz ukrajinske luke Odese na Crnom moru noseći 26.527 tona kukuruza u libanski Tripoli.

Zelenski je rekao da je neophodno više vremena da se vidi da li će uslediti druge pošiljke žita, te dodao da Ukrajina mora da izveze najmanje 10 miliona tona žitarica kako bi hitno pomogla u smanjenju svog budžetskog deficita od pet milijardi dolara mesečno.

17.00 U RUS pocelo trgovanje obveznicama denominovanim u juanima

Moskovska berza je počela trgovanje obveznicama denominovanim u kineskim juanima u nastojanju da privuče azijske investitore, ponudivši prvo dužničke hartije koje je izdao ruski proizvođač aluminijuma Rusal, saopštila je danas najveća ruska berza.

„Dužnički instrumenti denominovani u kineskim juanima otvaraju ruskim zajmoprimcima još jedan izvor devizne likvidnosti", izjavio je Gleb Ševelenkov, šef za tržište duga na Moskovskoj berzi, prenosi Rojters.

Potražnja za juanima u Rusiji je porasla od 24. februara, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, a Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi ograničavajući njen pristup tržištu dolara i evra. U prvoj polovini 2022. godine, prosečan dnevni promet juana na ruskom valutnom tržištu porastao je za više od 12 puta, saopštila je Moskovska berza.

Obveznice denominovane u juanima su namenjene širokom spektru investitora koji koriste kinesku valutu i osmišljene su s ciljem da prošire mogućnosti za profesionalne berzanske učesnike i njihove klijente, dodaje se u saopštenju.

„Nadamo se da će u budućnosti pojava juanskih obveznica na ruskom tržištu privući i strane, posebno azijske investitore“, rekao je Ševelenkov.

Dve Rusalove obveznice denominovane u juanima, u vrednosti od 2,0 milijarde juana (oko 290 miliona evra) , čije je trgovanje počelo danas, imaju rok dospeća 2027. godine.

16.45 - Ratni reporter RT Andrej Filatov ranjen je kod Avdejevke.

16.40  - Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o situaciji u Turskoj, prehrambenom sporazumu i predstojećoj poseti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju.

„Imali smo sastanak sa gospodinom Lavrovom. Razgovarali smo o sporazumu o žitu, otklanjanju prepreka. Izrazili smo nadu da će sporazum doprineti prekidu vatre u Ukrajini, saznali smo mišljenje ruske strane. Razgovarali smo o predstojećem razgovoru našeg predsednika sa gospodinom (Vladimirom) Putinom“, rekao je Čavušoglu novinarima.

16.30 - Ruski vojni helikopter „Ka-52 Aligator“ dejstvuje po ukrajinskim pozicijama u selu Pesok, u blizini Donjecka

 

 

15.43 - Ruska vojska u ofanzivi u Donjecku

Na Donjeckom frontu nastavljaju se žestoke borbe – ruska vojska ruši najtvrđu odbranu ukrajinske vojske. Prema nepotvrđenim informacijama, već je oslobođen veći deo Marinke, nastavlja se ofanziva u selu Peski.

 

 

15.25 - Švajcarska usvojila sedmi paket sankcija protiv Rusije

Švajcarska je usvojila sedmi paket sankcija EU protiv Rusije, uključujući embargo na kupovinu, uvoz i transport zlata, navodi se u saopštenju Federalnog saveta zemlje.

- Federalni savet je uveo nove sankcije protiv Rusije zbog izvođenja specijalne operacije u Ukrajini. Ovim, on prihvata poslednji paket sankcija EU na zlato i nakit iz Rusije. Mere stupaju na snagu 3. avgusta 2022. godine u 18 časova - navodi se u dokumentu.

Pored toga, švajcarske vlasti su zamrzle imovinu Sberbanke, najveće ruske banke.

- Izuzeci su predviđeni za obezbeđivanje uredne likvidacije poslovanja ili prodaja podružnica Sberbanke - dodaje se u tekstu.

14.10 - Ruske snage ušle u Soledar

Savezničke snage čiste od ukrajinskih snaga teritoriju fabrike građevinskog materijala „Knauf“ u Soledaru, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

12.46 - Pregledan brod sa zitaricama, nastavlja plovidbu ka Libanu

Inspekcijski tim je završio pregled prvog broda za prevoz žitarica, koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, i plovilo je spremno da prođe kroz Bosfor i otputuje na svoje konačno odredište, Liban, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da je inspekcijski tim završio pregled na brodu Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, prenosi AP.

Brod su pregledali inspektori iz Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija.

Inspekcijski pregled obavljen je dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale.

Razoni, kako tvrde Ujedinjene nacije, prevozi 26.527 tona kukuruza, navodi AP.

Međunarodni timovi inspektora rade u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

12.35 - Kremlj spreman na pregovore sa Kijevom, ali pod svojim uslovima

Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem, ali Moskva će to činiti pod svojim uslovima i oni će biti ispunjeni na ovaj ili onaj način, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Zaista, Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem – pod sopstvenim uslovima. Ovde je jednostavno umesno još jednom podsetiti da su ti uslovi dogovoreni u Istanbulu. I na njih su se složile obe strane – pregovarači Rusije i Ukrajine - istakao je on.

Portparol Kremlja je podsetio da je kasnije Kijev odustao od ovog sporazuma i skrenuo sa pregovaračkog koloseka.

- I da, Rusija je spremna (za pregovore). Naši uslovi su dobro poznati ukrajinskoj strani. Na ovaj ili onaj način, oni će biti obezbeđeni - zaključio je Peskov.

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

11.38 -  Rusi visokopreciznim raketama razneli skladišta puna stranog oružja isporučenog Kijevskom režimu

10.12 - Rojters:Počinje pregled prvog broda sa žitom iz Ukrajine

Tim inspektora uputio se čamcem da proveri prvi brod za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, prenosi Rojters, pozivajući se na današnji izveštaj turskog državnog emitera TRT Haber.

Inspekcijski pregled biće obavljen dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale, prenosi Rojters.

Brod Razoni isplovio je u ponedeljak pod zastavom Sijera Leonea iz ukrajinske luke Odesa, a trebalo bi da ga pregledaju rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje Ujedinjenih nacija, navodi Rojters.

Međunarodni timovi inspektora rade u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

9.30 - Borbena dejstva u Donjecku  u poslednjih 24 časa

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 419 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Uragan“, višecevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U granatiranjima su poginula dva civila, a 25 je ranjeno. Oštećeno je 36 stambenih i 13 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena su dva višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dve haubice M777, jedan kamion, a ubijeno više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga. Uništena su dva vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Kurdjumovka.

Foto: printscreen

8.45 - Ruski ambasador u Vašingtonu o novim američkim sankcijama Rusiji

Još jedne američke sankcije protiv Rusije dodatno će razbiti globalna tržišta koja već stradavaju od narušavanja lanaca snabdevanja, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- ‘Sankciona mašina’ koju pokreće Vašington nastavlja da ‘štampa’ ograničenja protiv ruskog biznisa u pokušaju da istisne Rusiju sa svetskih tržišta. Zauzimanje upražnjenih pozicija banalnim ucenama, a ne fer konkurencijom - rekao je Antonov objavila je ruska ambasada.

- Ovakva ‘marljivost’ američkih vlasti dodatno potresa globalna tržišta, koja već trpe značajne poremećaje u lancu snabdevanja. Odatle i postoje rizici od daljeg rasta cena i problema sa nabavkom neophodnih proizvoda. Najveća šteta biće naneta zemljama u razvoju - naglasio je Antonov.

On je dodao da „neće uspeti da izoluju Rusiju, ma koliko se naši protivnici trudili“.
SAD su u utorak proširile sankcije Rusiji u koje su uključile 13 fizičkih i više od 30 pravnih lica.

8.23 - DNR o jučerašnjim stradanjima civila

Dva civila su tokom proteklog dana poginula, a 25 je ranjeno u DNR od posledica ukrajinskog granatiranja, dok je pet osoba povređeno u eksploziji mina PFM-1 „Lepestok“, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

8.00 - Dokumenti ukrajinske SBU o pretnjama za nacionalnu bezbednost

Ogranak Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Hersonskoj oblasti je još 2019. godine objavio u ukrajinskim medijima članak u kojem je dobijanje ruskog državljanstva od strane Ukrajinaca proglašeno pretnjom za nacionalnu bezbednost, sledi iz tajnih dokumenata SBU.

U njima se, između ostalog, napominje da se beleži „povećan broj slučajeva da ukrajinski državljani dobijaju ruske pasoše“ što, prema rečima višeg detektiva SBU u Hersonskoj oblasti Mihaila Lihteja, ugrožava teritorijalni integritet Ukrajine.

Da bi se ova „pretnja“ zaustavila, Lihtej je uz pomoć agenta objavio članak na ukrajinskom portalu „ŠoTam.in.ua“ u kojem je proces davanja ruskog državljanstva Ukrajincima predstavljen kao „faktor koji u ovoj fazi predstavlja značajnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine i koji susedna država koristi za raskol ukrajinske nacije“.

- Pažnja čitalaca takođe je bila usmerena na krivičnu odgovornost (za sticanje ruskog državljanstva) na osnovu člana 110 Krivičnog zakonika Ukrajine (zadiranje u teritorijalni integritet zemlje) u najopasnijim slučajevima - navodi se u izveštaju Lihteja o događajima.

Operativac zaključuje da je „izvršeni rad postigao određeni pozitivan rezultat“.

 

 

07.03 - Pentagon:Nije tačno da je Rusija uništila 6 sistema HIMARS

Pentagon je u utorak demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS. U izveštaju agencije Intefaks se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters.

"Svesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri obezbedili za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije", rekao je Tod Brisil, vršilac dužnosti portparola Pentagona.

Šojgu je rekao i da je Rusija od početka sukoba u Ukrajini uništila pet protivbrodskih raketnih sistema Harpun i 33 haubice M777, ali Rojters nije mogao da proveri tačnost tih izveštaja. Zvaničnici Ukrajine kažu da ukrajinske snage koriste desetak sistema HIMARS, čija su preciznost i veliki domet omogućili Kijevu da smanji nadmoć ruske artiljerije.

06.49 - Zelenski: Situacija u Donjecku pakao koji se ne moze opisati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video-obraćanju naciji, situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao pakao.

"Napadi na Pisku i Avdejevku su pakao koji ne mogu opisati rečima. Usprkos pošiljkama američkih raketa, još ne možemo da potpuno slomimo rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu", rekao je Zelenski, prenosi "Kijev independent".

Zelenski je u nedelju saopštio da je ukrajinska vlada odlučila da sprovede obaveznu evakuaciju stanovništva iz istočne Donjecke oblasti, mesta žestokih borbi sa ruskim snagama. Zelenski je tada naveo da stotine hiljada ljudi i dalje živi u oblastima Donbasa, gde su borbe žestoke i da mnogi odbijaju da odu, ali da "bi to trebalo da urade".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija