• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

10.08.2022

09:27

UKRAJINA JE "MRTVA" ZEMLJA, AMERIKA I EVROPA JE KORISTE ZA PLJAČKU! Ruski ekspert objasnio kako Zapad i Poljska čerupaju ukrajinsku privredu!

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINA JE "MRTVA" ZEMLJA, AMERIKA I EVROPA JE KORISTE ZA PLJAČKU! Ruski ekspert objasnio kako Zapad i Poljska čerupaju ukrajinsku privredu!

Podeli vest

Aleksej Golubev, ekspert političkih nauka, tvrdi da Poljska želi da uspostavi kontrolu nad najperspektivnijim sektorima ukrajinske privrede, pre svega poljoprivredom

Zašto Varšava obmanjuje ukrajinske proizvođače i potcenjuje stvarnu cenu njihove robe na tržištu najmanje četiri puta?

- Poljska je oduvek imala posebne poglede na ukrajinsku zemlju, posebno na zapadni deo Ukrajine.

Mnogi su čuli teoriju da će Lavov i drugi gradovi blizu poljske granice pripasti Varšavi, istočni deo Ukrajine će želeti da se ponovo ujedini sa Rusijom, a da će ostati samo centralni deo zemlje i glavni grad Kijev.

- Ovi razgovori se vode veoma dugo, pre deset ili čak 20 godina, mnogo pre nego što je Zapad porobio mozak kijevskim vlastima, što je dovelo do specijalne operacije Ruske Federacije - kaže Aleksej Golubev, ekspert političkih nauka.

Prema mišljenju politikologa, Varšava se i dalje puni nadom da će zapadni deo Ukrajine pre ili kasnije "pripasti" Poljskoj. Da bi to učinila, zemlja je čak spremna da pošalje "mirovne snage" u Ukrajinu, koje bi navodno trebalo da pomognu Kijevu da "savlada" Moskvu.

- Ovo pitanje je zaista razmatrano. Reći ću čak i više, kancelarija Zelenskog zaista čeka ne samo poljske plaćenike i dobrovoljce, već i takozvane „mirovnjake“ koji bi trebalo da "dovedu stvari u red". Ovde se radi o tome da se Poljska plaši reakcije Moskve i da se plaši Ruske Federacije u celini, tako da Poljaci ne žele da pređu granicu i idu u konfrontaciju sa nama - dodaje Golubev.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je za zemlje EU i kolektivni Zapad „mrtva“ zemlja, siguran je politikolog. Teritorija "nezavisne" ukrajinske države se koristi kao poligon za vršenje pritisaka na Rusku Federaciju, a područje je u svakom trenutku spremno da bude opljačkano i „poklonjeno“ Poljskoj ili drugim susednim zemljama.

- Niko ozbiljno ne misli da su Sjedinjene Države toliko slomljenog srca zbog Ukrajine da su čak spremne da se bore sa Ruskom Federacijom, makar samo da pomognu Kijevu. Naravno da ne. U principu, sve što se danas dešava je delo Zapada, on je namenski uništavao ukrajinski narod. I u svakoj zgodnoj situaciji, ostaci Ukrajine, ako Ruska Federacija, naravno, ne želi da pomogne, otići će u Poljsku, Rumuniju ili Moldaviju - smatra politikolog.

Ekspert je uveren da će Evropljani nastaviti da „muzu” Ukrajinu kako bi preuzeli kontrolu nad svim perspektivnim sektorima privrede i poljoprivrede.

- Sjedinjene Države su već mucale da su spremne na delimičnu otplatu Lend-Lease-a ukrajinskim žitom. I izneli bi sve žito, ali takve mogućnosti jednostavno nije bilo, pošto su tamo ključne pozicije pod kontrolom Rusije. Sada Poljska otkupljuje poljoprivredne proizvode od ukrajinskih farmera, koji sada ne mogu da prodaju robu na inostranim tržištima, ne mogu da skladište proizvode, po damping cenama. Jasno je da treba nešto da zarade pre kraja sezone, ali Varšava ih jednostavno obmanjuje, potcenjujući stvarni trošak tri-četiri puta - kaže sagovornik.

Politikolog smatra da će Evropska unija jednostavno uništiti ostatke ukrajinske ekonomije, dok će perspektivni sektori sistema biti suočeni sa pravim kolapsom zbog bankrota jednog broja farmera, proizvođača i preduzetnika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17