• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.08.2022

22:33 >> 15:17

169. DAN RATA! MEDVEDEV POSETIO LNR! Eskplozije na zapadu Ukrajine, drama u Zapožju traje... U Harkovu konačno mirno

Tanjug/AP

Vesti

169. DAN RATA! MEDVEDEV POSETIO LNR! Eskplozije na zapadu Ukrajine, drama u Zapožju traje... U Harkovu konačno mirno

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 169. dan

22.35 - Na konferenciji obećana 1,5 milijarda evra pomoći Ukrajini

Zapadne zemlje danas su obećale da će izdvojiti više od 1,5 milijarde evra kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, saopštio je danski ministar odbrane Morten Bodskov.

Ova pomoć je dogovorena na konferenciji predstavnika 26 zemalja u Kopenhagenu, a novac će biti iskorišćen da se isporuči oružje, rakete i municija, kao i da se poveća postojeća proizvodnja oružja u Ukrajini, prenosi Rojters.


Istovremeno će biti organizovana i obuka ukrajinskih vojnika.

Nastavićemo da pomažemo Ukrajinu u njenim vojnim potrebama, rekao je Bodskov novinarima na završetku donatorske konferencije.

22.15 - Saradnja Sevastopolja i Melitopolja

Vlasti Sevastopolja sklopile su sporazum o saradnji sa vojno-civilnim upravama Melitopoljskog okruga i Melitopolja, koji je administrativni centar Zaporoške oblasti, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

22.15 - Šolc planira veliku konferenciju o Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da u oktobru održi konferenciju sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi trasirao put za oporavak Ukrajine, preneo je Blumberg.

22.15 - Ruski PVO u akciji

Ruski PVO sistemi stupili su u akciju iznad Hersona.

TASS prenosi da je ispaljeno šest raketa.

22.10 - Rusi dopremili lekove u Mirnoje

Ruska vojska je dopremila lekove u selo Mirnoje u Nikolajevskoj oblasti, rečeno je TASS-u u administraciji sela.

22.05 - UN zabrinute zbog vojnih akcija

Ujedinjene nacije zabrinute su zbog nastavka vojne akcije u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i nadaju se da će nuklearna stanica i teritorija oko nje biti demilitarizovani, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

"Zabrinuti smo da su vojne aktivnosti u i oko postrojenja u toku", poručio je Dižarik, prenosi TAS S.

Napomenuo je da je "demilitarizacija postrojenja, kao i područja oko njega od prvorazrednog značaja".

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je u sredu da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sednica bi trebalo da bude održana danas u Njujorku, preneo je Bi-Bi-Si.

21.50 

 

 

21.05 - Eksplozije u Ternopoljskoj oblasti, zapadna Ukrajina. Vazdušna opasnost objavljena na celoj teritoriji Ukrajine.

21.00 - "Prema operativnim informacijama, u Harkovu i regionu je sve mirno".

 

 

20.40 - Volas: Malo verovatno da će Putin uspeti da okupira Ukrajinu?

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas u Kopenhagenu, gde je održana donatorska konferencija za vojnu pomoć Ukrajini, da je malo verovatno da će ruski predsednik Vladimir Putin, kako je rekao, ''''sada uspeti da okupira Ukrajinu''''. Kako je rekao Volas, ruska invazija na Ukrajinu je "usporena" i "počela je da propada", preneo je Gardijan.

Volas je rekao da se i dalje vode borbe, ali da Rusija slabi u mnogim oblastima.

"Nisu uspeli do sada i sumnjam da će ikada uspeti da okupiraju Ukrajinu. Njihova invazija je posustajala i stalno se menjala do te mere da su se zapravo fokusirali samo na delove juga i istoka, koji su daleko, daleko od njihove takozvane specijalne operacije koja je trebalo da traje tri dana", poručio je britanski ministar odbrane.

Kako je rekao, ta tri dana su se sada produžila na više od 150, što je skoro šest meseci, i uz značajne gubitke u opremi i vojnicima.

"Putin se kockao, mislio je da ćemo u avgustu, posle nekoliko meseci, svi da se umorimo od ovog sukoba i da bi međunarodna zajednica krenula u različitim pravcima. Pa, danas se pokazalo suprotno", dodao je Volas.

Zapadne zemlje danas su obećale da će izdvojiti više od 1,5 milijardi evra kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, saopštio je danski ministar odbrane Morten Bodskov.

Ova pomoć je dogovorena na konferenciji predstavnika 26 zemalja u Kopenhagenu, a novac će biti iskorišćen da se isporuči oružje, rakete i municija, kao i da se poveća postojeća proizvodnja oružja u Ukrajini, preneo je ranije Rojters.

20.35 - Nemačka u oktobru domaćin konferencije o Ukrajini

Nemačka planira da bude domaćin međunarodne konferencije, verovatno u oktobru, na kojoj bi se razgovaralo o obnovi Ukrajine nakon sukoba u toj zemlji, rekao je danas za Rojters izvor iz nemačke vlade.

Izvor je rekao da planovi nisu finalni, ali da je 25. oktobar mogući datum održavanja konferencije.

To je "mogući datum za takvu konferenciju, ali još nije konačan", poručio je izvor, ne iznoseći više detalja.

Nemačka predsedava G7, a nemački kancelar Olaf Šolc ranije je rekao novinarima da će napori kojii su potrebni za obnovu Ukrajine biti ogromni, veći čak i od Maršalovog plana za obnovu Zapadne Evrope posle Drugog svetskog rata.

20.00 - Medvedev u poseti LNR

 

 

19.50 - Belorusija o eksplozijama u bazi kod UKR: Tehnički incident

Belorusija je danas saopštila da je uzrok eksplozije koje su se tokom noći čule u jednoj od njenih vojnih baza, koja se nalazi na 30 kilometara od Ukrajine, "tehnički incident". Najmanje osam eksplozija čulo se posle ponoći u blizini vojnog aerodroma Zjabrovka, preneo je Rojters.

Komentarišući ovaj incident, belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se "motor vozila zapalio nakon zamene i da nije bilo žrtava". Incident je usledio nakon što su snažne eksplozije potresle rusku vazdušnu bazu Saki ranije ove nedelje na Krimu, za koju je zvanična Moskva saopštila da je bila eksplozija u skladištu municije.

Ukrajina je odbila da javno preuzme odgovornost za eksplozije u bazi, podseća britanska agencija.

Nakon izveštaja o eksplozijama u Belorusiji, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak primetio je, kako je rekao, "epidemiju tehničkih nesreća", koju je opisao kao upozorenje ruskim trupama.

19.46 - Gutereš traži prekid dejstava oko elektrane u Zaporožju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na hitan prekid svih vojnih aktivnosti oko najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine. On je upozorio da bi svaka šteta mogla dovesti do "katastrofalnih posledica" u regionu i šire, prenosi AP.

Ruski i ukrajinski zvaničnici više puta su optuživali jedni druge za granatiranje elektrane.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju UN (IAEA) Rafael Grosi upozorio je da je situacija u Zaporožju svakim danom sve opasnija u vezi sa elektranom koju kontroliše Rusija, a ukrajinsko osoblje nastavlja da vodi nuklearne operacije. Enerhoatom, ukrajinska državna kompanija koja upravlja postrojenjem saopštila je danas da su ruske snage ponovo granatirale objekte elektrane i obližnjie zgrade.

"Pet pogodaka zabeleženo je u blizini kancelarije rukovodstva fabrike -- neposredno pored skladišta za izvore zračenja, kada se trava zapalila na majnoj površini, ali na sreću niko nije povređen", sapštio je Enerhoatom.

Rusija je više puta optuživala Ukrajinu za napad na fabriku i pozivala zapadne sile da obustave vojnu akciju Kijeva.

"Granatiranje teritorije nuklearne elektrane od ukrajinskih oružanih snaga veoma je opasno", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

19.40 - SAD podržavaju demilitarizovanu zonu oko NE Zaporožje

Sjedinjene Američke Države podržavaju pozive da se formira demilitarizovana zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, nakon borbi u kojima su učestvovale ruske i ukrajinske snage u blizini elektrane, izjavio je danas portparol Stejt departmenta.

"Borba u blizini nuklearne elektrane je opasna i neodgovorna, mi nastavljamo da pozivamo Rusiju da prekine sve vojne operacije u ili blizu ukrajinskih nuklearnih objekata i vrati potpunu kontrolu Ukrajini, i podržavamo ukrajinske pozive za demilitarizovanu zonu oko nuklearne elektrane", poručio je portparol, preneo je Rojters.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je ranije danas na hitan prekid vojnih aktivnosti u blizini te najveće nuklearne elektrane u Evropi.

18.30 - Ukrajina očekuje brod koji će utovariti žito za Etiopiju

Ukrajina očekuje da sutra stigne brod koji će utovariti žito za Etiopiju u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, izjavio je danas ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

18.20 - Rudnik "Zasjadko" u Donjecku ostala je bez struje usled granatiranja sa ukrajinske strane, saopštilo je Ministarstvo energetike. Pod zemljom se nalazi 29 rudara.

18.20 - Koordinacijom EU Ukrajini stiglo 66 hiljada tona pomoći

Evropska unija koordinirala je isporuku 66.000 tona nenovčane pomoći Ukrajini iz 30 država, saopštila je Evropska komisija. Pomoć uključuje 180 vozila hitne pomoći, 125 vatrogasnih vozila, 300 generatora električne energije, 35 vozila teške mehanizacije i četiri pontonska mosta, prenele su agencije.

EU je koordinirala isporuku kroz Mehanizam za civilnu zaštitu i to je daleko najveća, najduža i najsloženija operacija kroz taj mehanizam od kada je uspostavljen 2001. godine.

Vrednost operacije do sada je procenjena na više od 425 miliona evra, dok su logistički centri operacije uspostavljeni u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj, i iz njih se pomoć usmerava direktno u Ukrajinu.

Uz članice EU, u operaciji pružanja pomoći su učestvovale Severna Makedonija, Turska i Norveška.

18.15 - Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

17.30 - Kijev intenzivno gađa Zaporošku elektranu

Nekoliko sati pred početak sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u nuklearki i mogućim inspekcijama objekta ukrajinskim projektilima oštećen je jedan od dalekovoda, dok je rejon skladišta izotopa gađan sa tri rakete „priljot“.

17.25 - Rusija i Ukrajina optuzuju jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Ruska i ukrajinska strana i danas međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da su Zaporožje granatirale proruske snage, dok zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov navodi da su Oružane snage Ukrajine granatirale drugi put danas područje nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar.
Ruske snage su danas ponovo bombardovale NE Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Ukrajini i Evropi, naveo je Energoatom, preneo je britanski dnevnik Gardijan.
Zabeleženo je pet "dolazaka" u prostor komande stanice - neposredno pored mesta zavarivanja i skladišta izvora zračenja. Trava se zapalila na malom prostoru, ali srećom niko nije povređen navodi se u saopštenju.

"Međutim, neprijatelj se tu nije zaustavio, još pet ''dolazaka'' dogodilo se u rejonu Vatrogasne jedinice, koja se nalazi nedaleko od ZNPP… radi bezbednosti nuklearnih radnika, autobusi sa osobljem sledeće smene vraćeni su u Energodar. Dok se situacija konačno ne normalizuje, radnici prethodne smene će nastaviti da rade", naveo je Energoatom.

Situacija je trenutno pod kontrolom, a informacija da je osoblje navodno panično napustilo stanicu je lažna, stoji u saopštenju. S druge strane, Rogov je saopštio ranije danas da su Oružane snage Ukrajine granatirale, drugi put danas, teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, pet granata doletelo je u prostor komande fabrike, pored mesta zavarivanja i skladištenja izvora zračenja. Dodao je da je još pet granta palo u prostor vatrogasnog doma koji se nalazi nedaleko od nuklearke, preneo je TAS S.

Rogov je ranije danas rekao da je ruska protivvazdušna odbrana odbila napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros.

Naveo je i da uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Zaporožju, planirane za danas, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali da je ruska PVO uspela da odbije sve "neprijateljske rakete i napade dronova".

17.05 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas na uvođenje tehnološke izolacije Rusije potpunim ograničavanjem isporuke uvoznih delova i rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

16.30 - Kuleba: Tražili smo međunarodnu misiju za nuklearku Zaporožje

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je uputio poziv za slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu (NE) Zaporožje, u kojoj bi bili predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i vojni stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN).

"Uputio sam poziv za slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu Zaporožje uz pratnju IAEA, koja je predložila da se u nju uključe vojni stručnjaci UN kako bi procenili pretnju od militarizacije objekta", rekao je Kuleba na brifingu.

Prema njegovim rečima, Kijev insistira da se takva misija organizuje što pre, prenela je agencija RIA Novosti. On je dodao da učesnici misije moraju stići u NE isključivo sa teritorije koju kontroliše Ukrajina.

Rusija je zatražila da danas bude održan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa napadima Kijeva na nuklearnu elektranu Zaporožje. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi odlučio je da prekine odmor jer planira da učestvuje na sastanku SB UN koji je sazvala Rusija o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

16.10 

 

 

16.03 - Moskva demantovala informacije o dobrovoljcima iz Severne Koreje

Zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Ivan Nečajev opovrgao je informacije o tome da su Moskva i Pjongjang razmatrali mogućnost slanja dobrovoljaca iz Severne Koreje.

- Obratili smo pažnju na veliki broj objava na internetu koje su pokupili neki blogeri, a koje su, navodno, stigle diplomatskim kanalima iz Severne Koreje. U objavama se predlaže da Severna Koreja pošalje do 100.000 svojih dobrovoljaca kako bi učestvovali u specijalnoj operaciji u Donbasu. S tim u vezi, želeli bismo da odgovorno izjavimo da su podaci u objavama lažni od početka do kraja - izjavio je on.

16.00 

 

 

16.00 - Rogov: Ukrajina ponovo granatirala nuklearku Zaporožje

Oružane snage Ukrajine granatirale su, drugi put danas, teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, pet granata doletelo je u prostor komande fabrike, pored mesta zavarivanja i skladištenja izvora zračenja.

15.22 - Hromov: Rusija udvostručila vazdušne udare na ukrajinske položaje

Rusija je udvostručila broj vazdušnih udara na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u poređenju sa prethodnom nedeljom, izjavio je danas ukrajinski brigadni general Aleksij Hromov. Prema njegovim rečima, ruski avioni i helikopteri izbegavaju da lete u dometu ukrajinske protivvazdušne odbrane, pa je zbog toga niska preciznost ovih udara, preneo je Rojters.

Hromov je kazao na konferenciji za novinare da će Ukrajina poslati pojačanje u Piski, grad na liniji fronta na periferiji grada Donjecka koji je pod kontrolom proruskih snaga, u kojem se poslednjih dana vode intenzivne borbe.

Kako je dodao, tokom nedelje ruske snage su neprestano napadale Piski, izvodeći šest do sedam napada dnevno. Proruske snage tvrde da su zauzele Piski, dok ukrajinski zvaničnici negiraju da je grad pao.

14.40 - Rusi objavili snimak lansiranja "Kalibra" iz Crnog mora

 

 

14.36 - Britanci šalju višecevne bacače

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini veći broj višecevnih bacača raketa dometa do 80 kilometara i visokopreciznih projektila M31A1, piše agencija Rojters pozivajući se na izjavu ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa.

- Ovo je poslednja tranša vojne pomoći koja će omogućiti Oružanim snagama Ukrajine da nastave da se brani - rekao je Volas.
 

14.14 - Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje tehnološke izolacije Rusije potpunim ograničavanjem isporuke uvoznih delova i rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

- Pitanje izvoza komponenti i proizvoda dvostruke namene u Rusiju. Ovaj tok tehničke pomoći mora biti potpuno zaustavljen. Mora postojati efikasan mehanizam za kontrolu bilo kakvih isporuka u Rusiju kako se ne bi propustio nijedan detalj koji može da se iskoristi za granatiranje - rekao je Zelenski govoreći na donatorskoj konferenciji saveznika Ukrajine iz nordijskih zemalja.

Prema njegovim rečima, da nije bilo uvoznih delova – elektronike, optike i mnogih drugih delova strane proizvodnje koji se koriste za izradu raketa, dronova, opreme za vezu, oklopnih vozila, Rusija ne bi imala borbeno sposobnu vojsku u savremenim uslovima.

13.52 - Trenutna situacija na frontu (mapa)

 

 

12.10 - Moskva demantovala informacije da Severna Koreja šalje 100.000 dobrovoljaca u Donbas

12.00 - DRN o napadima Ukrajinaca

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa ispalile 423 granate iz artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja 10 naselja DNR. U granatiranju su poginule četiri osobe, a 20 je ranjeno. Oštećena su 53 stambena objekta i 12 objekata civilne infrastrukture.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije uništeno je tri vozila, dva oklopna transportera i do 40 pripadnika ukrajinskih snaga. Neutralisana su dva neprijateljska vatrena položaja u rejonu naselja Krasnogorovka i Marjinka.

11.20 - O referendumu u Zaporoškoj oblasti za ulazak u sastav Ruske Federacije

Datum referenduma o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Rusije biće određen čim bude garantovana bezbednost i sloboda izražavanja, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Datum referenduma je sekundaran. Važno je mišljenje i želja ljudi da se vrate u svoju istorijsku otadžbinu, u Rusiju. Stanovništvo traži da se referendum održi što je pre moguće, ali datum će biti određen čim uvidimo da su u regionu garantovani bezbednost, sloboda izražavanja i transparentnost rezultata - istakao je Rogov.

Prema njegovim rečima, referendum će biti održan čim sva ta tri principa budu sprovedena.

11.00 - Ruski PVO cele noći odbijao ukrajinske napade

Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane (PVO) su cele noći odbijali napade Oružanih snaga Ukrajine na grad Energodar u kome se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana, izjavio je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

On je naveo da su napadi izvedeni teškom artiljerijom i dronovima, ali su PVO sistemi odbili sve napade. Prema njegovim rečima, ukrajinska vjska je aktivirala napade na grad i Zaporošku elektranu uoči zasedanja Saveta bezbednosti UN o situaciji u nuklearnoj elektrani, koju su ukrajinske snage više puta granatirale.

Ranije je šef vojno-civilne uprave Energodara Aleksandar Volga izjavio da napadi na elektranu mogu dovesti svet u opasnost od nuklearne katastrofe.On je dodao i da postoje planovi za evakuaciju stanovništva u slučaju vanredne situacije u elektrani.

Foto: Beta/fotomontaža

10.24 - Moskva: Brodovi sa ukrajinskim žitom ne idu kome je potrebno

Brodovi sa žitom iz Ukrajine ne idu u zemlje kojima je ono potrebno, već na Zapad, što dovodi u sumnju iskrenost teza o problemu sa hranom, saopštio je zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

9.20 - Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

- U Energodaru je bilo veoma bučno sinoć, tokom većeg dela noći i jutros - naveo je on na Telegramu, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Zaporožju, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali je ruska PVO uspela da odbije sve "neprijateljske rakete i napade dronova".

8.40 - DNR: Zustavljeno curenje amonijaka iz granatirane pivare

 Ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je danas da je zaustavilo curenje amonijaka koje je nastalo nakon ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku.

- Od 01:00 časova zaustavljeno je curenje amonijaka u Donjeckoj pivari - saopštilo je ministarstvo na Telegramu, prenosi TAS S.

Više od 30 ljudi nalazilo se u fabričkom postrojenju u Donjecku tokom jučerašnjeg granatiranja, a jedna od njih je poginula, dok su još dve povređene, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR.

U saopštenju je navedeno i da je nakon granatiranja u fabrici izbio požar, kao i da je došlo do curenja amonijaka i da je ugroženo područje od dva kilometra zbog izloženosti otrovnoj supstanci.

Donjeckom se proširio oštar miris amonijaka, prenela je agencija TAS S uz upozorenje da udisanje te supstance može izazvati trovanje.

8.39 - Bitka za Soledar: Ruski suhoji u akciji!

Foto: AP/Photo

8.20 - Datum referenduma u DNR biće objavljen nakon oslođenja

Datum referenduma o pristupanju Donjecke Narodne Republike Rusiji biće objavljen nakon potpunog oslobođenja DNR, izjavio je šef republike Denis Pušilin.

- Što se tiče naših glavnih napora, oni su sada usmereni na potpuno oslobođenje teritorije Donjecke Narodne Republike. Čim ona bude oslobođena u ustavnim granicama, svi ćemo vrlo brzo znati datum referenduma - rekao je on.

Pušilin je napomenuo da DNR već ima iskustva u održavanju referenduma, kao i izbora za šefa republike i parlamenta.

Foto: Reuters

Denis Pušilin

8.10 - Otkrivena taktika kojom Rusi provlače ukrajinske snage kroz "Vatreni pakao"

8.00 - Stanovnici Hersonske oblasti počeli da se vraćaju iz Ukrajine

Stanovnici koji su napustili Hersonsku oblast počeli su da se vraćaju iz drugih regiona Ukrajine, izjavila je za Sputnjik zamenica šefa regionalne administracije Katarina Gubareva.

- To su uglavnom stanovnici oblasti koji su otišli, podlegli lažima ukrajinske propagande o navodno zlim Rusima, kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine i drugim glupostima - rekla je ona.

Prema njenim rečima, uprkos granatiranju, lakše je živeti u svojoj rodnoj zemlji sa normalnim socijalnim paketom i imati perspektivu.

- Mnogi koji su otišli ​​imaju rodbinu ili prijatelje na oslobođenim teritorijama. Postoji stalna razmena informacija i vesti - dodala je Gubareva.

Kako je navela, oni imaju dve alternative – ili da se vrate i dobiju državljanstvo Rusije, podnesu zahteve za socijalna davanja i penzije ili da ostanu bez ikakvih garancija na teritorijama koje kontroliše Ukrajina, gde se profitira od imigranata, a socijalna davanja su minimalna.

7.29 - Ukrajinci pale tela svojih vojnika tokom povlačenja

Pripadnici izviđačkog bataljona Narodne milicije Luganske Narodne Republike pronašli su izgorela tela ukrajinskih vojnika tokom izviđanja terena kod grada Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Prema rečima izviđača, tela leže pored kratera od eksplozija artiljerijskih granata. Kako su naveli, ukrajinska vojska polila je tela gorivom i zapalila ih tokom povlačenja.

Borci smatraju da se radi o ostacima stranih plaćenika koji su se borili za Kijev, a spalili su ih da bi im otežali identifikaciju.

U Ukrajinu je od 24. feburara stiglo više od 7,1 hiljada plaćenika iz više od 60 zemalja, pokazuju podaci koje je sredinom jula objavilo Ministarstvo odbrane Rusije. Istovremeno, ruske oružane snage ih identifikuju još u fazi pripreme za ulazak u Ukrajinu.

7.10 - Ukrajinski general tvrdi da će povratiti herson do kraja godine

7.05 - Zelsnki: Odgovorićemo na rusko granatiranje Marganeca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da će Kijev odgovoriti na rusko granatiranje grada Marganec, kao i da će razmotriti sve načine kako bi Rusiji naneo što više štete i tako brzo okončao rat.

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, 13 osoba je poginulo, dok je 10 ranjeno juče kada su ruske snage ispalile rakete na Marganec sa teritorije nuklearne elektrane u regionu Dnjepropetrovska koju su prethodno osvojile.

- Oružane snage Ukrajine, naše obaveštajne i bezbednosne agencije, neće ostaviti današnje rusko granatiranje regiona Dnjepropetrovska bez odgovora - poručio je Zelenski u svom redovnom večernjem obraćanju, preneo je Rojters.

On je ponovio da je neophodno da Zapad Ukrajini dostavi moćnije oružje kako bi se suprotstavila ruskim snagama.

7.00 - DNR: Ukrajinske snage gađale pivaru u Donjecku

Vlasti su izdale saopštenje građanima koji žive u blizini zatvore prozore i ne izlaze napolje zbog toga što je došlo do curenja kontejnera sa amonijakom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Kad sukob bude završen, pobednica Rusija će tek tad moći da otkrije mnoge užase za koje je jedini krivac ukrajinsko vojno i političko rukovodstvo.

Tomić Bane

pre 1 godinu

Ne mogu da verujem da su Putinovi ljudi toliko glupi? Šta su očekivali, da će žito ići u Afriku? Počinjem da verujem da su Lavrova zapadni mangupi već kupili. U ratu se gadjaju donosioci odluka a ne intendanti!

Cicka

pre 1 godinu

Samo da se kod nas ne pojavi iz nekog ćorbudzaka ovako neodgovorna budala .

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17