• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

18.08.2022

15:05 >> 23:00

RAT U UKRAJINI 176. DAN! AMERIKA ODOBRILA NAPAD NA KRIM?! Ukrajinska vojska izvodi masovno granatiranje iz teške artiljerije kod NE Zaporožje!

AP/Tanjug

Vesti

RAT U UKRAJINI 176. DAN! AMERIKA ODOBRILA NAPAD NA KRIM?! Ukrajinska vojska izvodi masovno granatiranje iz teške artiljerije kod NE Zaporožje!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija, dan 176. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš dolazi u Lavov gde će se sastati sa liderima Ukrajine i Turske. SAD i EU tražile sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini. U napadu na naselje Pervomajsk u LNR, koje su ukrajinske snage gađale iz višecevnog raketnog sistema „Himars“, poginula je jedna osoba, tri su ranjene

22.40 - Ukrajici masovno granatiraju Energodar

 

 

22.00 - Oboren ukrajinski dron

Na velikoj udaljenosti od Krimskog mosta oboren je ukrajinski dron, saopštio je član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Most radi normalno.

21.15 - Amerika odobrila napad na Krim?!

Sjedinjene Države su dozvolile Kijevu da upotrebi oružje koje su isporučile Kijevu za napad na Krim, piše Politiko, pozivajući se na visokog predstavnika američke administracije.

- Mi (SAD) ne biramo mete, naravno, sve što isporučimo je za samoodbranu. Svaki cilj koji se izabere na teritoriji Ukrajine je, po definiciji, samoodbrana. Krim je Ukrajina - saopštio je izvor.

20.35 - Zelenski: Pregovori mogući posle povlačenja ruske vojske

20.05 - LNR: Primećene ukrajinske diverzantske grupe

Obaveštajci Luganske Narodne Republike (LNR) dobili su informacije o aktiviranju diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji republike.

Kako je saopštio oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko zabeležen je dolazak diverzantskih grupa koje čini 10-12 ljudi.

- Baš juče smo dobili obaveštajne informacije da su diverzantske i izviđačke grupe sada postale veoma aktivne. Upravo u našoj zoni odgovornosti Luganske Narodne Republike zabeležen je dolazak takvih grupa od 10-12 ljudi - rekao je on.

19.45 - MiG-ovi sa "Kinžalima" prebačeni u Kalinjingrad

Tri aviona MiG-31I sa hipersoničnim raketama Kinžal prebačena su na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti u okviru dodatnih mera strateškog odvraćanja.

Ovo je u danas saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije.

- Danas, 18. avgusta 2022. godine, u okviru sprovođenja dodatnih mera strateškog odvraćanja, tri aviona MiG-31I sa hipersoničnim projektilima "Kinžal" prebačena su na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti - navodi se u poruci.

Agencija je pojasnila da je tokom leta razrađena interakcija sa borbenim avionima 6. armije Vazduhoplovstva, kao i mornaričkom avijacijom Baltičke flote.

19.20 - Požar u skladiptu municije u Belgorodskoj oblasti

Na skladištu municije u Belgorodskoj oblasti došlo je do požara, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Po njegovim rečima, u toku je evakuacija stanovništva iz dva okolna sela. Prema preliminarnim informacijama, niko nije povređen.

19.00 - Gutereš pozvao na demilitirizaciju nuklearke Zaporozje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas u Lavovu na demilitirazaciju nuklearne elektrane koja je pod kontrolom Rusije u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u njoj i oko nje.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Gutereš je poručio da vojnu opremu i osoblje treba povući iz postrojenja i pozvao na napore kako bi se osiguralo da ona ne bude meta vojnih operacija, preneo je Rojters.

16.20 - Počeo trilateralni sastanak Redžepa Tajipa Erdogana, Antonija Gutereša i Vladimira Zelenskog u Lavovu

16.15 - Završen razgovor Vladimira Zelenskog sa generalnim sekretarom UN Antonio Guterešom u Lavovu

Kako je saopštio Zelenski, tema razgovora je bila situacija oko Zaporoške nuklearne centrale, kao i nastavak prehrambenog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

Ukrajinski predsednik je pozvao UN da "obezbede sigurnost ovog strateškog objekta".

On je saopštio da je dogovorio sa Guterešom parametre potencijalne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju na Zaporošku nuklearnu centralu.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

15.30 - Ukrajinske trupe granatirale su četiri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Gorlovku i sela Zajcevo (južno) i Metalist, ispalivši 29 granata i mina kalibra 152 i 120 milimetara za manje od sat vremena, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i Koordinacija izveštaja o režimu prekida vatre.

15.02 -  U Kalinjingradsku oblast prebačena su tri MiG-a 31

 U Kalinjingradsku oblast prebačena su tri MiG-a 31 sa hipersoničnim raketama „Kinžal“ u okviru strateškog obuzdavanja, oni će biti na borbenom dežurstvu 24 sata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Danas, 18. avgusta 2022. godine, u okviru sprovođenja dodatnih mera za strateško obuzdavanje, tri aviona MiG-31i sa hipersoničnim raketama ‘Kinžal’ prebačena su na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti“, saopštilo je Ministarstvo. U saopštenju se precizira su da će na aerodromu Čkalovsk biti organizovano 24-časovno borbeno dežurstvo aviona MiG-31i sa „Kinžalima“.

Tokom leta odrađena je „saradnja sa lovačkom avijacijom 6. armije vojno-vazdušnih snaga i PVO, kao i sa pomorskom avijacijom Baltičke flote“, dodaje se u saopštenju.

 

14.43 - Počeli pregovori Zelenskog i Erdogana

U Lavovu su počeli pregovori između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, javlja televizija „Haber“ sa lica mesta

14.40 - Erdogana prati velika delegacija!

Lidera Turske države na pregovorima sa Zelenskim prati velika delegacija, koju čine, između ostalog, ministar spoljnih poslova, ministar poljoprivrede, ministar trgovine, ministar energetike, ministar odbrane, šef obaveštajne službe, šef resora za odbrambenu industriju i predstavnik „Bajkara Makina“ (proizvođač dronova „Bajraktar“).

 

13.33 - Mediji: Pomoć Ukrajini jenjava

Šest najvećih zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku, u julu uopšte nije dalo nova bilateralna vojna obećanja Kijevu, piše „Politiko“ pozivajući se na Kilski institut za svetsku ekonomiju

13.13 - Snage DNR zauzele važnu visoravan u pravcu Avdejevke

Vojska Donjecke Narodne Republike je uz podršku artiljerije zauzela visoravan u pravcu Avdejevke, koju su ukrajinske trupe koristile kao osmatračnicu i vatreni položaj, izjavio je za Sputnjik komandant haubične baterije 1. slovenske brigade sa pozivnim „Medved“.


„Ispunjavamo postavljene zadatke uništavanja neprijatelja kod Avdejevke i pokrivanja naših trupa i pešadije. Naše snage su zauzele ventilacioni šaht rudnika Butovka. Naravno, tamo su borbe bile teške, ali pešadija je izašla na kraj sa svojim zadatkom“, ispričao je sagovornik agencije.


Prema njegovim rečima, baterija je odgovorna za pokrivanje ofanzive, artiljerijsku paljbu na položaje ukrajinskih snaga i uništavanje vatrenih položaja. Korigovanje artiljerijske vatre omogućava da se radi veoma precizno, istakao je komandant.


„Naša pešadija je prešla u ofanzivu u oblasti sela Opitno, gde ih je prikovalo ukrajinsko borbeno vozilo pešadije, sprečavajući ih da dalje napreduju. Tražili su artiljerijsku podršku. Naše nišandžije odmah su nas navele na cilj, izvršili smo svoj posao, nakon čega je usledila oduševljena zahvalnost naše pešadije, jer su videli direktne pogotke u borbeno vozilo pešadije ukrajinskih snaga. BMP je zadobilo veoma ozbiljnu štetu koje ga je onesposobilo, prilikom detonacije municije čak mu je otkinuta i kupola“, rekao je on.

 

13.01 - Ukrajinke pozvane u vojnu službu

Ukrajinke koje su vojni obveznici moraju da se prijave za vojnu službu od 1. oktobra, ali kaznene mere se neće odmah primenjivati na one koje to ne učine, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinske medije

11.53 - U Zaporoškoj oblasti radi samo jedan energoblok

Samo jedan od šest energoblokova radi na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

 

10.59 - Strašno upozorenje Konašenkova

Ukrajina planira da sutra izvede artiljerijske napade na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje iz Nikopolja, tvrdi danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov

10.30 - U granatiranju Harkova poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula danas, a najmanje još 18 je ranjeno, tokom ruskog granatiranja stambenog naselja u Harkovu, saopštio je ukrajinski regionalni guverner Oleh Sinehubov, prenosi Rojters.

 

 


„U ovom trenutku ima 18 ranjenih, među njima dvoje dece, jedna osoba je preminula“, napisao je Sinehubov u aplikaciji Telegram. Dan ranije šest osoba je poginulo, a još 16 je ranjeno u ruskom raketnom napadu na grad, navodi britanska agencija.
 

09.25 - Ukrajinske snage su noćas izvele tri napada

Ukrajinske snage su noćas izvele tri napada dronovima-kamikazama na Energodar, lakše oštećena zgrada lokalne uprave, nije bilo žrtava, saopštile su gradske vlasti.


„Oružane formacije koje kontroliše Kijev noćas su izvele tri napada dronovima-kamikazama na Energodar. Eksplozije su se dogodile u neposrednoj blizini stambenih zgrada i civilne infrastrukture trećeg mikrookruga grada. Nije bilo žrtava“, navodi se na Telegramu gradske uprave.

 

09.21 - Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke

U protekla 24 časa tokom ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR, ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike kapetan Ivan Filiponenko. Portparol je istakao da je u borbama ubijeno do 50 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno sedam oklopnih transportera i pet specijalnih vozila.

Foto: AP/Tanjug

09.15 - Radnici Zaporoške nuklearne elektrane i pripadnici snaga nisu povređeni

Radnici Zaporoške nuklearne elektrane i pripadnici snaga koje je obezbeđuju, prema preliminarnim informacijama, nisu povređeni u granatiranju elektrane od strane ukrajinskih trupa u sredu, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.


„ Šteta tek treba da se utvrdi. Hvala Bogu, nema govora o povređenima, svi zaposleni u stanici i ljudi koji je čuvaju su živi i zdravi, prema preliminarnim informacijama“, rekao je Rogov za televiziju „RT“.


On je dodao da ukrajinske trupe gađaju iz višecevnih bacača raketa i artiljerije navođenim raketama. Ukrajinske snage su u sredu dva puta gađale Energodar i Zaporošku nuklearnu elektranu.

Foto: AP/Tanjug

09.13 - Ruske snage bezbednosti privele u Hersonu bivšeg ukrajinskog vojnika


Ruske snage bezbednosti privele su u Hersonu bivšeg ukrajinskog vojnika, koji je predstavniku ukrajinskih trupa prenosio koordinate lokacija ruskih vojnih i urbanih objekata, saopštili su novinarima predstavnici ruskih snaga bezbednosti.


Sam pritvorenik - Petar Žadan, rođen 1984. godine, rekao je novinarima da je nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, kontaktirao svog bivšeg komandanta, kapetana oružanih snaga Ukrajine Sergeja Čenaševa, koji se nalazio u Nikolajevu, i ponudio svoju pomoć.


Prema njegovim rečima, od marta do jula izvestio je o koordinatama devet takvih mesta u Hersonu, bez novčane nadoknade. Žadan je ispričao da je u ukrajinskim snagama bio angažovan po ugovoru od 2015. do 2021. godine u 406. artiljerijskoj brigadi kao nišandžija i komandir 125-milimetarskog topa „Hijacint“ i da je tokom službe sa svojim jedinicom tri puta ulazio u zonu borbenih dejstava u Donbasu.


Pritvorenik je takođe priznao da je njegova jedinica učestvovala u borbenim akcijama u blizini Marijupolja, gde se nalazilo uporište neonacističkog puka „Azov“ (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji), kao i blizu sela Granitno u okolini Volnovahe.

 

09.00 - Vlasti Zaporoške oblasti pozvale Gutereša da poseti region


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš mogao bi da poseti Zaporošku oblast i lično proveri da stanovništvo ne želi i dalje da ostane u sastavu Ukrajine, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.


„Biće nam drago da nas generalni sekretar UN poseti i spremni smo da mu pokažemo kako naš region teži mirnom životu i kako borci Zelenskog daju sve od sebe da to spreče. Gutereš može lično da se uveri da stanovništvo više ne želi da ostane u sastavu Ukrajine i teži da se vrati u svoju istorijsku domovinu, u Rusiju“, rekao je Rogov.

Foto: AP/Tanjug

Antonio Gutereš i Volodimir Zelenski


Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN tokom posete može da poseti i Zaporošku nuklearnu elektranu, koju redovno granatiraju ukrajinske snage.


„Uprkos tome što su Ujedinjene nacije pozvane da garantuju pravo naroda na slobodu i samoopredeljenje, bojim se da će se gospodin Gutereš pretvarati da nas nije čuo“, naglasio je Rogov. Gutereš će u četvrtak, u okviru posete Ukrajini u Lavovu, učestvovati na trilateralnom sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim. Gutereš će u petak posetiti Odesu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

172.DAN RATA! ​U TOKU ŽESTOKE BORBE NA SVIM LINIJAMA, GRANATE PADAJU PO ANTONOVSKI, HERSONU, HARKOVU! Zapad ne dozvoljava stručnjacima da posete zaporošku nuklearku (FOTO/VIDEO)
Planeta

172.DAN RATA! ​U TOKU ŽESTOKE BORBE NA SVIM LINIJAMA, GRANATE PADAJU PO ANTONOVSKI, HERSONU, HARKOVU! Zapad ne dozvoljava stručnjacima da posete zaporošku nuklearku (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 172. dan. Savezničke snage u potpunosti preuzele kontrolu nad naseljem Peski u DNR. Tokom borbi kod Kramatorska uništen američki sistem „Himars“. Ukrajinske snage granatirale su Energodar i Zaporošku nuklearku. Likvidirano je više od sto ljudi krajinske mehanizovane brigade i formacije „Desni sektor“

14.08.2022

20:40 >> 20:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija