• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. S.

25.08.2022

07:37

EVROPU NAREDNE ZIME ČEKA HOROR, GAS 3.500 DOLARA, SVE SKUPLJI UGALJ, NAFTA I STRUJA! Hteli ste rat sa Rusijom, ovo su posledice!

Reuters/AP

Vesti

EVROPU NAREDNE ZIME ČEKA HOROR, GAS 3.500 DOLARA, SVE SKUPLJI UGALJ, NAFTA I STRUJA! Hteli ste rat sa Rusijom, ovo su posledice!

Podeli vest

Šestomesečni rat u Ukrajini, sve oštrije političke tenzije između Brisela i Moskve, ali i ogromne suše udvostručile su cene ključnih energenata i dovele Evropu pred totalni energetski kolaps!

Cena gasa skočila je na berzama na čak 3.500 dolara za 1.000 kubika, megavat-sat struje premašio je 600 evra, tona uglja je 420 evra, a posle više od mesec dana cena nafte ponovo je prešla 100 dolara za barel i sada iznosi 101 dolar. Da sve bude gore, zapadni ekonomski stručnjaci, koji su na početku operacije u Ukrajini prognozirali da će naredne zime cena gasa biti 5.000 evra, sada kažu da nas očekuje pravi horor i da će ona biti i viša od 6.000 evra!

Milionski računi

Na evropskim berzama cena struje juče je prvi put prešla 600 evra po megavat-satu, a u Francuskoj zbog problema na nuklearnim elektranama i 1.000 evra! Od prvog oktobra računi za struju u Hrvatskoj biće uvećani za 30 odsto. Preduzećima u Hrvatskoj računi za gas su veći za čak pet puta, a na adrese više od 8.000 privrednika, javnih institucija i udruženja stigli su novi računi. Pojedini ugostitelji dobijaju račune za gas od čak 100.000 kuna (12.000 evra).

Zemlje širom Evrope planiraju moguće nestašice električne energije ove zime, a neke razmatraju racionalizaciju snabdevanja određenim industrijama kako bi osigurale zadovoljenje suštinske potražnje. Stanovnici Nemačke mogu ostati bez struje nakon obustave rada poslednje tri nuklearne elektrane krajem godine. I Velika Britanija izrađuje planove o organizovanom isključivanju električne energije za industriju i domaćinstva tokom zime, a računi za energiju skočiće na 5.089 dolara godišnje u januaru, ili za 230 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Embargo na naftu

Dodatni problem i razlog za skok cena je i to što je od avgusta na snazi zabrana uvoza ruskog uglja, a krajem godine uslediće i embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte - što pogađa i našu zemlju.
U Vladi Srbije kažu da se NIS već dva meseca sprema za sankcije koje Brisel uvodi na rusku naftu.

- NIS ni do sada nije u potpunosti koristio rusku naftu. Od 1. novembra moraće potpuno da se odrekne svoje nafte i kupuje na berzi tuđu - kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Nemci gase reklame na zgradama

Ministar privrede Nemačke Robert Habek predstavio je nove mere štednje energije, koje stupaju na snagu 1. septembra. Kada je reč o kratkoročnim merama štednje, predviđeno je da se smanji temperatura prostora u javnim institucijama na 19 stepeni, kao i da tokom zime vrata na prostorijama ne smeju da budu otvorena. Od 22 časa zgrade javnih institucija neće biti osvetljene, a svetleće reklame biće ugašene od 22 do šest sati ujutru. Te mere, prema Habeku, važe najpre za pola godine.

Još jedan problem u snabdevanju naftom Evrope predstavlja i smanjen izvoz iz Kazahstana zbog kvara na crnomorskom terminalu. Konzorcijum Kaspijskog naftovoda saopštio je da će popravka trajati najmanje mesec dana. Zbog niskog vodostaja evropskih reka i dovoz derivata baržama je skoro zamro, a železnički transport i prevoz cisternama znatno su poskupeli.

Zarobljen ugalj

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kaže da je Srbiji u Rumuniji i Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja koji smo kupili za domaće termoelektrane. On je dodao da obustava vodnog saobraćaja u Bugarskoj mnogo utiče na našu ekonomiju, jer ne samo da je ometen transport energenata već je obustavljen i ka rumunskoj luci Konstanca izvoz i uvoz naših žitarica i đubriva, kao i sirovina koje koriste železare.

Dolar prestigao evro

Foto: Informer DN

U julu su se dolar i evro poravnali po vrednosti u Srbiji, a u utorak je američka valuta prestigla evropsku monetu.
Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, za jedan evro, prema srednjem kursu, juče je trebalo izdvojiti 117,37, a za jedan dolar 118,11 dinara.
U pojedinim beogradskim menjačnicama juče se dolar prodavao za 120 dinara, a evro za 119 dinara.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija