• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

04.09.2022

20:50

193. DAN RATA: ŠOJGU JASAN, SLEDI NASTAVAK OSLOBAĐANJA DONBASA, NEMAČKA JE OBJAVILA RUSIJI HIBRIDNI RAT, Kijev: Nema dobrih Rusa, svima zabraniti ulazak u Evropu  (FOTO/VIDEO)

AP PHOTO

Vesti

193. DAN RATA: ŠOJGU JASAN, SLEDI NASTAVAK OSLOBAĐANJA DONBASA, NEMAČKA JE OBJAVILA RUSIJI HIBRIDNI RAT, Kijev: Nema dobrih Rusa, svima zabraniti ulazak u Evropu (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U toku je 193. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe na liniji razdvajanja u Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu, ali bezuspešno. Ruska avijacija nastavlja da gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu

21.00 Medvedev odgovorio Šolcu: Nemačka je objavila Rusiji hibridni rat
   

Nemačka je objavila hibridni rat protiv Rusije uvođenjem sankcija i slanjem smrtonosnog oružja Ukrajini, što znači da Berlin deluje kao neprijatelj Rusije, rekao je danas zamenik predsednika ruskog Savjeta bezbednosti Dmitrij Medvedev.
- Nemačka je neprijateljska zemlja jer je uvela sankcije celokupnoj ekonomiji Rusije i njenim građanima, dostavlja smrtonosno oružje Ukrajini koje se koristi protiv naših snaga - izjavio je on.
Medvedev je odgovorio na ranije komentare nemačkog kancelara Olafa Šolca da Rusija više nije pouzdan snabdevač energentima nakon zatvaranja gasovoda Severni tok 1.

20.30 DNR ponovo meta ukrajinske artiljerije

Ukrajinske snage ispalile su devet projektila kalibra 155 milimetara i 18 granata kalibra 120 milimetara na teritoriju Donjecke Narodne Republike u poslednjih sat vremena, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.
Mete ukrajinskih snaga bili su naseljena mesta Zajcevo, Široka Balka, Lenjinsko, Krasnogorovka, kao i sam Donjeck.

20.00 Šojgu: Nastavićemo sa oslobađanjem Donbasa 

Foto: AP/Photo

Ruske snage su uz podršku snaga DNR i LNR probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na telefonskoj konferenciji Ministarstva odbrane Rusije.
„Oružane snage Rusije su tokom protekle dve nedelje, zajedno sa jedinicama Narodne milicije Luganske i Donjecke Narodne Republike, preuzele kontrolu nad velikim odbrambenim centrom Oružanih snaga Ukrajine u naselju Peski. Odbrana, koja je bila slojevita i inženjerski pripremljena je slomljena", rekao je on.
Tokom povlačenja, ukrajinska vojska je ostavila veliki broj naoružanja i ranjenih. Šojgu je istakao da su ruski vojni lekari pružili medicinsku pomoć svim žrtvama.
Prema njegovim rečima, u avgustu je uništeno 174 štaba brigada i bataljona Oružanih snaga Ukrajine i više od 600 jedinica teškog naoružanja i artiljerijskih sistema, uglavnom zapadne proizvodnje.
„U pozadini velikih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine, dolazi do smanjenja priliva stranih plaćenika. Od početka specijalne operacije njihov broj je smanjen za više od tri i po puta, a skoro tri hiljade (2831) militanata je likvidiranpo. Nastavićemo sa oslobađanjem Donbasa i stvoriti uslove koji garantuju bezbednost Ruske Federacije", rekao je Šojgu.

19.00 Ruse ne treba pustiti u Evropu

Ruse ne treba pustiti u Evropu sve dok njihova zemlja ratuje protiv Ukrajine, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmiga1.
Ranije ove nedelje, EU je suspendovala sporazum sa Moskvom koji je ranije omogućavao Rusima da dobijaju putne vize za šengensku zonu po pojednostavljenoj proceduri, kao deo sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, Brisel nije uspeo da uvede potpunu zabranu viza, uprkos pozivima zemalja članica, uključujući Finsku i Estoniju.
Šmigalj je nemačkoj novinskoj agenciji DPA rekao da veruje da bi trebalo primeniti oštrije mere protiv ruskih putnika.
„Nažalost, ovo nije samo Putinov rat", rekao je on, pozivajući se na ankete koje otkrivaju veliku podršku javnosti u Rusiji vojnoj operaciji u Ukrajini.
„Nemoguće je podeliti Ruse na dobre i loše", dodao je on.
„Za ukrajisnku vladu je da, dok traje sukob, neki Rusi mogu „da lepo žive na Zapadu, idu na odmori  žive la dolče vita", naveo je ukrajinski premijer.
„Treba da postoji hladan tuš za rusko društvo u vidu zabrane viza za turiste i studente", dodao je Šmigalj.

16.30 Igra šaha sa smrću

Medvedev je upozorio Zapad da bi pokušaj da Rusiju gurne ka kolapsu predstavljao „igru šaha sa smrću".
- Nasilni raspad nuklearne sile je uvek šahovska partija sa smrću, u kojoj se tačno zna kada će biti mat. Sudnji dan čovečanstva - naveo je Medvedev na Telegramu.
Medvedev je objasnio da bi neki na Zapadu želeli da „iskoriste vojni sukob u Ukrajini da gurnu zemlju u novu fazu dezintegracije, da učine sve što je moguće da paralizuju ruske državne institucije i liše zemlju efektivne kontrole, kao što se desilo 1991. godine.

16.15 Isplata građanima koji su stigli u Rusiju

Ruska vlada je odobrila isplate građanima DNR, LNR i Ukrajine koji su stigli u Rusiju, navodi se na sajtu Vlade.
U pitanju su penzije i različita socijalna davanja.

16.00 Putin razmatra da li će učestvovati na samitu G20

Foto: Reuters

Svi faktori, "uključujući i bezbednosni", biće uzeti u obzir pri donošenju odluke da li će ruski predsednik Vladimir Putin učestvovati na samitu G20 u Indoneziji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu, čiji je deo objavljen na novinarskom Telegram kanalu.
Peskov je tako odgovorio na pitanje novinara da li je lično prisustvo ruskog lidera na sastanku G20 previše opasno u trenutnoj situaciji.
Podsetio je da postoji poziv Putinu za dolazak na Bali, gde će se u novembru održati samit G20.
- Zahvalni smo zemlji domaćinu predstoječeg samita na pozivu koji je upućen - dodao je portparol Kremlja.
Planirano je da Samit Grupe 20 sa direktnim učešćem lidera bude održan 15. i 16. novembra na Baliju, a domaćin tog skupa, predsednik Indonezije DŽoko Vidodo izjavio je ranije da su predsednici Ukrajine i Rusije, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prihvatili njegov poziv da prisustvuju.

15.50 Kedmi o primarnom zadatku ruske vojske

Ruska vojska sada u Ukrajini postavlja primarni zadatak da ne zauzima nove teritorije, već da fizički eliminiše Oružane snage Ukrajine, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

5.42 - Peskov: Možemo da razgovaramo sa Zelenskim, ali pod našim uslovima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima o čemu da razgovara s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a to je način na koji će se primeniti ruski uslovi za rešavanje situacije u Ukrajini

15.19 - Kadirov: Krenuli smo u ofanzivu u području Severska i Soledara

Čečenska bataljon "Ahmat" i drugi korpus Luganske Narodne Republike krenuli su u veliku ofanzivu u Donjeckoj Narodnoj Republiku, objavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.


"Naši borci napreduju u pravcu Soledara, Jakovljevke i Severska. Pauza koja se u poslednje vreme održava u taktičke svrhe se u potpunosti opravdala. Neću da otkrivam sve tajne, ali zahvaljujući našem planu, osokoljeni protivnik je otkrio sve svoje položaje", naveo je on.

Pored toga, čečenski lider, pozivajući se na komandira specijalne jedinice "Ahmat" Aptija Alaudinova, saopštio je da ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke kako u ljudstvu, tako i u tehnici.

13.53 - Ruska vojska blokirala roj ukrajinskih dronova

Kijevski režim pokušava bezuspešno da se učvrste u određenim delovima fronta od Nikolajeva do Krivog Roga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


- U pokušaju ukrajinske vojske da probije rusku odbranu poginulo je više od 150 vojnika;
- U području Romanovke, Nikolajevska oblast, lovci vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski Su-25;
- Ruska avijacija uništila je tri ukrajinsko skladište naoružanja u DNR i Zaporoškoj oblasti;
- Ruska vojska likvidirala je 110 militanata 30. mehanizovane i 95. desantno-jurišne brigade u Harkovskoj oblasti i DNR;
- Ruska avijacija likvidirala je oko 50 stranih plaćenika u DNR;
- Ukrajinska vojska je 3. septembra izvela napad na teritoriju zaporoške nuklearne centrale sa osam dronova. Sredstva za radio-elektronsku borbu ruske vojske su ih blokirala.
 

 

13.14 - Međunarodni eksperti mogu ostati u zaporoškoj nuklearki i posle 6. septembra

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) će ostati u nuklearki do 6. septembra, ali postoji mogućnost da će ostati i duže, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Foto: AP/Tanjug


„U Energodaru je trenutno mirno, nuklearna elektrana se, hvala Bogu, ne granatira. To je trenutna situacija. Što se tiče misije, ona će u nuklearki biti do 6. septembra“, rekao je Rogov za radio „Komsomoljska pravda“.

Nije isključeno, da će eksperti IAEA ostati u nuklearki ili će ostati samo nekoliko ljudi kako bi dalje pratili situaciju. Delegacija IAEA od 14 članova stigla je 1. septembra u Energodar i Zaporošku nuklearku gde vrše inspekciju.

Foto: Tanjug/AP

Nuklearka je pre dolaska misije, bila pod intenzivnom vatrom ukrajinskih snaga, a ruska vojska je sprečila i pokušaj ukrajinskih diverzanata da zauzmu objekat. Napadi su obustavljeni sa dolaskom eksperata IAEA. Zaporoška nuklearka je najveća u Evropi, nalazi se na levoj obali Dnjepra. Od marta je pod kontrolom ruskih snaga, ali njome upravlja ukrajinski operater.

 

11.04 - Rusi objavili snimak...

 

10.36 - Ukrajinska vojska opet je granatirala Antonovski most


Most povezuje dve obale Dnjepra u Hersonu. Prema preliminarnim podacima, pogođeno je stajalište na levoj obali Dnjepra, gde civili čekaju trajekt.
 

 

09.11 - DNR: Ukrajinske snage granatirale su Zajcevo i Gorlovku

"Ispalili su 18 granata kalibra 152 milimetra i sedam raketa iz sistema "Grad""!

 

08.33 - Zelenski: Rusija vodi energetski rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao Evropu da pokaže veće jedinstvo.

"Rusija ovih dana pokušava još više da poveća energetski pritisak na Evropu. Isporuka gasa kroz Severni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi da uništi normalan život svakog Evropljanina, u svim državama našeg kontinenta ", rekao je Zelenski sinoć u videoporuci.

Prema njegovim rečima, cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Evropi, prenosi Ukrinform.

Foto: AP/Tanjug

Volodimir Zelenski



"Gde to ne može da uradi konvencionalnim oružjem, Rusija koristi energiju kao oružje. Ove zime, Rusija priprema odlučujući udarac u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga", kazao je Zelenski.

On smatra da Evropljani treba bolje da koordinišu kontramere i da pokažu veću solidarnost kao i da istovremeno povećaju pritisak na Rusiju.
 

 

08.11 - Nekoliko odreda za specijalne operacije prebačeno u Harkovsku oblast


"Sve više izvora saopštava da je nekoliko odreda za specijalne operacije prebačeno u Harkovsku oblast, u okviru priprema za kontraofanzivu koju sprema Kijev. Reč je o oficirima koji su obučava po standardima NATO – u Nemačkoj, SAD, Britaniji, Kanadi i Poljskoj. Radi se o nekoliko stotina ljudi, od kojih će se formirati odvojene borbene grupe, koje će pokušati da zadaju precizne udare u nekoliko pravaca u isto vreme", napisao je ruski ratni reporter Evgenije Podubni na telegramu.
 

 

07.55 - Na nebu iznad Sevastopolja oboren dron

 

07.42 - Jedna od ukrajinskih artiljerijskih granata tokom pogodila je energetski blok nuklearke

Jedna od ukrajinskih artiljerijskih granata tokom granatiranja pogodila je energetski blok Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za načelnik vojno-civilne uprave grada Aleksandar Volga.


"Pogođen je jedna od energoblok. U pitanju je artiljerijska granata. Energoblok sada ne funkcioniše", rekao je on. Volga nije precizirao kada se to desilo. On je podsetio da sigurnosni sistem agregata ima strukturu koja se ne može razbiti jednim udarcem.

 

07.30 - Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu


Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu u području Andrejevke, Hersonska oblast.
Kako javljaju ruski ratni reporteri, reljef je odličan za odbranu. Međutim, ukrajinska vojska prebacuje rezerve u ovo područje, gde ih čeka ruska artiljerija, avijacija. Trpe ogromne gubici.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miro

pre 1 godinu

Ovaj Ješa svakodnevno se dokazuje koliko je poremećena osoba.Do juće je kukao, molio, preklinjao da EU zatvori severni tok 1i 2 a evo danas kada oba toka ne rade optužuje Rusiju da primenjuje neviđeni energetski pritisak prema EU.i traži jedinstvo i primenu drastičnih mera prema Rusiji.Bolesnik očigledno ali zna kako da izvuče korist (pare ) i za sebesagradi viluu Italiji sa mesečnom kirijom od oko 60000 (slovima šesdeset hiljada) evra.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija