• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B92

08.09.2022

15:00

AMERIKA OBUČAVALA UKRAJINCE DA POTAPAJU RUSKE BRODOVE? Pentagon ništa ne prizanje, ali... Da li je ovo dokaz?!

printscreen

Vesti

AMERIKA OBUČAVALA UKRAJINCE DA POTAPAJU RUSKE BRODOVE? Pentagon ništa ne prizanje, ali... Da li je ovo dokaz?!

Podeli vest

Visoki američki vojni zvaničnik rekao je da je Vašington pružio obuku ukrajinskim snagama koje su navodno potopile dva ruska ratna broda ranije ove godine

Taj podatak, čini se, upućuje na to da su ukrajinske trupe dovedene u SAD radi instrukcija o projektilima Harpun pre nego što je Pentagon demantovao tu tvrdnju.

Govoreći na događaju koji je u sredu organizovao "Defens Njuz", podsekretar odbrane za nabavku i održavanje Bil Laplant je istakao američku pomoć Kijevu tokom sukoba sa Rusijom, razgovarajući o navodnim operacijama u junu koje uključuju protivbrodske rakete Harpun.

Skidali smo rakete sa broda
 

"Skidali smo rakete sa broda, stavili ih na kamione s ravnim platformama, stavili harpune, module, na kamion s ravnim platformama", rekao je on, opisujući transfer oružja, nastavljajući da tvrdi da je Pentagon "doveo Ukrajince da treniraju tokom vikenda za Dana sećanja. Sledeće nedelje su dva ruska broda potopljena tim harpunima.

Zvaničnik nije precizirao o kojim ruskim brodovima je reč, iako je Pentagon ranije tvrdio da je brod za snabdevanje potopljen pomoću Harpuna. Moskva nije potvrdila navodni napad.

Međutim, dok se činilo da je Laplant rekao da su ukrajinski vojnici dovedeni u SAD na obuku na Harpunima – odluka koju Vašington ranije nije objavio – portparol Pentagona je kasnije rekao da je obuka održana negde drugde.

Foto: printscreen

Drugi neimenovani vojni zvaničnik naveo je da su obuku zajedno nadgledale američke snage i strani partneri, ali je rekao da je samu instrukciju sproveo "prodavac". Nejasno je gde se to dogodilo niti koja je organizacija obučavala Ukrajince da upravljaju Harpunima, koje proizvodi Boing.

Ukrajina je prvi put počela da postavlja protivbrodsko oružje američke proizvodnje još u junu, nakon što je dobila transfer iz Danske, dok je Vašington kasnije obećao dve verzije sistema na vozilima kao deo paketa pomoći Kijevu od milijardu dolara.

Uoči te pošiljke, visoki ukrajinski savetnik je izjavio da Pentagon "sprema plan za uništenje" ruske Crnomorske flote, koji je uključivao "isporuku moćnog protivbrodskog oružja" kao što je Harpun. Američki zvaničnici su negirali tu optužbu "definitivno", iako je Vašington ranije priznao obuku ukrajinskih snaga i često se hvali milijardama vojne pomoći pružene vladi u Kijevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija