• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2022

22:03 >> 20:25

RAT U UKRAJINI! ŠOLC POSLAO "GEPARDE", LUKAŠENKO ĆE PODELITI OGREV SA EVROPOM!? Širom Ukrajine alarm za vazdušnu opasnost

AP/Photo

Vesti

RAT U UKRAJINI! ŠOLC POSLAO "GEPARDE", LUKAŠENKO ĆE PODELITI OGREV SA EVROPOM!? Širom Ukrajine alarm za vazdušnu opasnost

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 203. dan

22.10 - "Nemačka nastavlja da pomaže Ukrajini"!


Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, isporukama artiljerije i sredstava protivvazdušne odbrane.


"Nemačka je jedna od onih zemalja koje pružaju najveću finansijsku, humanitarnu i oružanu pomoć Ukrajini. Mi uvek otvoreno pokazujemo šta smo predali Ukrajini", odgovorio je Šolc na pitanje da li se promenio stav Nemačke po pitanju isporuke tenkova i oklopnih transportera u Ukrajinu.


Kancelar smatra odlučujućim oružje koje je Nemačka predala Ukrajini, pošto su unele promene koje pokazuju da Ukrajina može da se brani.


„Nastavićemo da idemo u ovom pravcu, fokusirani smo na pitanja artiljerije i protivvazdušne odbrane i to ćemo nastaviti“, rekao je on.


Prema rečima Šolca, samohodne artiljerijske jedinice PzH 2000 pomogle su Ukrajini u artiljerijskom smislu. On je takođe podsetio da je Nemačka predala Ukrajini samohodne protivavionske topove "Gepard".
 

 

22.05 - Nebenzja: Rusija ne podržava video obraćanje Zelenskog GS UN

Rusija ne podržava odluku da se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom dozvoli da se putem unapred snimljenog videa obrati Generalnoj skupštini UN, jer je to kršenje pravila, rekao je danas novinarima stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Ovo je još jedno kršenje pravila koja smo mi (države članice UN) postavili. Zelenski nema problema da putuje širom zemlje, on je juče posetio regione, ali ne može da dođe ovde (na Generalnu skupštinu)", rekao je Nebenzja, preneo je TAS S.

"Ako ne možete da dođete, pošaljite svog predstavnika koji će govoriti na Generalnoj skupštini. Ovo je još jedan prekršaj", rekao je Nebenzja.

22.00 - Lambreht: Dodatna podrška za pomoć ukrajinskim snagama

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je danas da je prerano govoriti o tome da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine, poslednjih dana, označava prekretnicu u ratu u toj zemlji.

"Ovo je teško proceniti, jer ne znamo kako će Rusi reagovati sada (na kontraofanzivu Ukrajine), ali to je definitivno izuzetan uspeh koji će doprineti destabilizaciji Rusije", rekla je Lambreht za Rojters.

Lambreht je dodala da napredovanje Ukrajine dokazuje da su snage te zemlje taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne da odbiju napade na način, za koji su mnogi mislili da nisu sposobne.
Ona je obećala dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih meseci, pored generatora, zimske odeće i šatora koje je prethodno obećala na međunarodnom sastanku u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn prošle nedelje.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu isporukom oružja i ostaćemo na strani Ukrajine dokle god bude potrebno", rekala je Lambreht.

Ukrajina je mesecima pritiskala Berlin da snabdeva Kijev sa teškim naoružanjem, kao i da počne sa isporukom modernih tenkova zapadne proizvodnje, a to je zahtev koji je nemački kancelar Olaf Šolc više puta odbijao, navodi Rojters.
Ruske snage su, kako dodaje britanska agencija, ovog meseca pretrpele zapanjujući preokret, nakon što su ukrajinske trupe izvršile brzi oklopni napad sa specijalnim snagama u severoistočnom regionu Harkova, primoravajući u nekim slučajevima Ruse na užurbano i haotično povlačenje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska ovog meseca oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je deo zemlje koji je skoro ekvivalentan ostrvu Kipar, navodi Rojters i dodaje da nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi tvrdnje Ukrajine o punom obimu uspeha na bojnom polju.

21.15 - Lukašenko obećava da će ''podeliti''ogrev sa Evropom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obećao je u danas objavljenom video snimku da će ''''podeliti'''' drva za ogrev sa Evropom, kako bi joj pomogao da izdrži predstojeću tešku zimu. Obećao je da neće stajati po strani i ''''pustiti Evropu da umre od hladnoće'''', javlja TAS S.

Video Lukašenka sa pomenutom izjavom pojavio se danas na Telegram kanalu bliskom pres-službi beloruskog lidera. Na video snimku, Lukašenko je, sa sekirom u ruci, prionuo na cepanje drva u dvorištu seoskog imanja sa biznismenom Sergejom Teterinom.

"Hajde, drugar! Spreči da Evropa umre od hladnoće. Pomozimo našoj braći, oni će nam, možda pružiti ruku i pomoći zauzvrat jednog dana", poručio je Lukašnko u snimku.

Lukašenko je rekao da bi voleo da pomoć u vidu ogreva bude dostupna običnim evropskim domaćinstvima, pre svega.

"Trebalo bi razmisliti kako da ovo ogrevno drvo učinimo dostupnim seljaku i tamošnjim porodicama koje pripadaju radničkoj klasi, a ne velikim biznis tajkunima", kaže beloruski predsednik.

"Takođe, ključno je obezbediti da poljskom (predsedniku Andžeju) Dudi i (premijeru Mateušu) Moravjeckom bude toplo. Oni su naše komšije, zar ne? Možda će se pribrati", poručuje Lukašenko.

21.12 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, isporukama artiljerije i sredstava protivvazdušne odbrane

"Nemačka je jedna od onih zemalja koje pružaju najveću finansijsku, humanitarnu i oružanu pomoć Ukrajini. Mi uvek otvoreno pokazujemo šta smo predali Ukrajini", odgovorio je Šolc na pitanje da li se promenio stav Nemačke po pitanju isporuke tenkova i oklopnih transportera u Ukrajinu.

Kancelar smatra odlučujućim oružje koje je Nemačka predala Ukrajini, pošto su unele promene koje pokazuju da Ukrajina može da se brani.

„Nastavićemo da idemo u ovom pravcu, fokusirani smo na pitanja artiljerije i protivvazdušne odbrane i to ćemo nastaviti“, rekao je on.

Prema rečima Šolca, samohodne artiljerijske jedinice PzH 2000 pomogle su Ukrajini u artiljerijskom smislu. On je takođe podsetio da je Nemačka predala Ukrajini samohodne protivavionske topove "Gepard".

20.23 - "Putin nije promenio stav o Ukrajini"!

Ruski predsednik Vladimir Putin nije promenio stav o ukrajinskom pitanju, ali je važno da međusobno razgovaramo, rekao je novinarima nemački kancelar Olaf Šolc. Prema rečima Šolca, tokom razgovora sa Putinom, nije stekao utisak da je ruska strana shvatila „da je bila greška“ pokretanje specijalne operacije.

Foto: AP/Tanjug

Olaf Šolc


„Ali, ipak, važno je da međusobno razgovaramo i kažemo šta mislimo o ovoj temi. Jer sam potpuno siguran da Rusija treba da povuče svoje trupe... o tome treba razgovarati. I jesam“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare.


U utorak je održan sat i po telefonski razgovor između nemačke kancelarke i ruskog predsednika, posvećen sukobu u Ukrajini.

20.05 - Ukrajina: Rusi su se vratili u Kreminu

Ukrajinski guverner Luganska Sergej Hajdaj kaže da su se ruske snage vratile u Kreminu.

"Skinuli su ukrajinske zastave“, piše Hajdaj.

On takođe kaže da su isključili internet tako da stanovnici ne mogu da šalju informacije ukrajinskoj strani.

20.00 - Gutereš razgovarao s Putinom o Zaporožju i izvozu hrane

Gutereš rekao je da je danas telefonom razgovorao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pored ostalog, i o situaciji oko nuklearke u Zaporožju.

Gutereš je na konferenciji za novinare posvećenoj početku 77. zasedanja Generalne skupštine UN istakao da su on i ruski predsednik pričali o produženju ugovora o izvozu žitarica i njihovom nesmetanom transportu na Crnom moru, prenosi TAS S.

On je dodao da je bilo i reči o izvozu ruskih amonijumskih đubriva.

19.20 - Tokom granatiranja Hersona poginulo je četvoro ljudi, među kojima su i dvoje dece, saopštili su u hitnoj službi grada

Prema preliminarnim informacijama, ukrajinska vojska je koristila američke višecevne bacače raketa za granatiranje grada.

19.00 - Granatirano 12 naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 160 granata na rejone 12 naselja DNR, saopštila je narodna milicija republike.

"U toku današnjeg dana, prema informacijama predstavništva SCKK u DNR, neprijatelj je ispalio više od 160 granata iz tenkova, topova artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je otovrena na okruge 12 naselja u Republici", navodi se u poruci odeljenja na Telegram kanalu.

18.34 - EK predlozila hitne mere za obuzdavanje cena energenata

Evropska komisija predložila je danas hitne mere s ciljem obuzdavanja rasta cene gasa i struje koji utiče na porast inflacije, zaustavljanje industrijske aktivnosti i veliko povećanje računa za građane.

U nastojanju da izdejstvuje od kompanija koje su profitirale od prodaje fosilnih goriva po rekordnim cenama da doprinesu sprečavanju dalje krize, EK je, između ostalog, predložila Uniji da usvoji planove kojim bi više od 140 milijardi evra profita tih firmi bilo preusmereno za pomoć ugroženim privrednicima i potrošačima, preneo je Rojters.

Kao prvi odgovor na problem visokih cena Komisija predlaže smanjenje potražnje, najpre u vreme vršnih opterećenja kada je struja najskuplja, prenosi Hina.

Komisija predlaže obavezu smanjenja potrošnje elektricne energije za najmanje 5 posto tokom odabranih sati vršnog opterećenja. Države članice moraće da utvrde 10 odsto sati s najvišom očekivanom cenom i smane potražnju tokom tih vršnih sati.

Komisija takođe predlaže da države članice nastoje smanjiti ukupnu potražnju za strujom za najmanje 10 posto do 31. marta 2023.

Kao drugu meru EK predlaže određivanje gornje granice prihoda za "inframarginalne" proizvođace električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste gas za proizvodnju struje nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit.

18.30 - Alarm širom Ukrajine

 

 

18.30 - "Rat" 16 puta pomenut u Ursulinom izveštaju

 

 

18.20 - Rusi napali

Ruska vojska saopštila je danas da je potukla ukrajinske snage u zonama Harkovske oblasti, koje su Rusi napustili pred brzom ukrajinskom kontraofanzivom.

"Izvršeni su veliki napadi u rejonima Dvortična, Balaklija i Kupjanska na ljudstvo i opremu 14. i 93. motorizovane brigade ukrajinskih vojnih snaga“, saopštilo je rusko ministarstvo, a prenela agencija AFP.

17.43 - Medvedev oštro!

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi ukrajinski zahtevi mogli da rezultiraju "trećim svetskim ratom"

17.11 - Planovi ukrajinskih trupa osuđeni na propast

Planovi ukrajinskih trupa da organizuju ofanzivu u Hersonskoj oblasti osuđeni su na propast, saopštila je pres-služba lokalne administracije na Telegram kanalu.


„Situacija u regionu je stabilna, teritorija je pouzdano zaštićena inžinjerijskim i odbrambenim objektima Oružanih snaga RF, tako da su nemogući bilo kakvi pokušaji napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona“, navodi se u publikaciji.


Vlasti su takođe naglasile da danas skoro čitavu teritoriju regiona kontrolišu ruske trupe.

 

16.18 - Eksplozije u Zaporožju, Krivom Rogu i Odeskoj oblasti

16.01 - Oboren ukrajinski Mi-8

U području Kinburnske kose, zapadno od Hersona, oboren je ukrajinski vojno-transportni helikopter Mi-8 sa diverzantima, pišu telegram kanali.

 

15.40 - Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je komentatore da se smire

On je istakao da se ruske trupe tokom specijalne vojne operacije nikuda nisu povlačile.
"Sve su to dezinformacije i zapadne provokacije. Ne dajte da vas zavaraju. Postoje pojmovi kao što su taktika i strategija. Kod naših trupa je ona suptilnija“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.


Dodao je da „ne možemo sebi dozvoliti da neselektivno pucamo na sve, uključujući i civile, samo da bismo zadovoljili manične želje neznalica koji sede u fotelji“.

Foto: Reuters

Ramzan Kadirov


"U ovoj specijalnoj operaciji Rusija pokušava da minimizira ljudske žrtve. Banderini nacisti to mogu sebi priuštiti do te mere da pucaju na sopstveni narod. Otuda i razlike u taktici", objasnio je Kadirov.


On je pozvao da se „ne maše sabljom sa kauča”, već da se pronađu „prave reči podrške našim borcima i pomole se za njih, da se svi vrate živi i zdravi, sa pobedom”.

 

15.24 - Više od 20.000 stanovnika Balakleje, Kupjanska, Izjuma, Volčanska i drugih naselja Harkovske oblasti evakuisano je u Rusiju, saopštile su vlasti regiona

15.12 - Penzionisani američki general Mark Hertling upozorio Ukrajince

14.27 - Snimci iz Perevalska 

Snimak RIA Novosti sa mesta ukrajinskog napada na koledž u Perevalsku u LNR (poginuo 1 student tinejdžer, povređeno je još 6 učenika i nastavnik). Zaposleni JCCC pokazuje rakete HIMARS koje su tamo pronađene.

 

 

14.16 - Peskov: Evropa nije jedini kontinent kome je potreban gas

Kremlj je danas saopštio da interesovanje za ruski gas u zemljama u razvoju nadomešćuje pad potražnje za tim energentom u Evropi, preneo je Tas s. Odgovarajući na pitanja da li bi prekid izvoza gasa Evropi bio nemoguć na duže vreme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi drugi kupci mogli da nadoknade evropsku potražnju, preneo je Rojters.

"Evropa nije jedini potrošač prirodnog gasa i nije jedini kontinent kome je potreban prirodni gas", izjavio je Peskov.

"Postoje regioni koji se brzo razvijaju... Oni mogu da nadoknade manjak potražnje ruskog gasa u Evropi", dodao je on.

Od početka ruske vojne operacije u u Ukrajini, Evropska unija se obavezala da će smanjiti svoje oslanjanje na ruske energente, uvodeći ograničenja na uvoz ruske nafte i predlažući ograničenje cene ruskog gasa. 

13.06 - LNR: Ukrajina napala Lugansk oružjem koje su isporučile SAD - jedno dete ubijeno, šestoro povređeno

Vlasti Luganske Narodne Republike tvrde da su ukrajinski militanti gađali civile u gradu Perevalsku raketnim sistemima HIMARS. Šest tinejdžera je povređeno, a jedan, navodno star 16 godina, je poginuo.

 

 

 

12.45 - Zelenski u Izjumu

12.05 - Ruske snage oslobodile Nikolajevku

Savezničke snage oslobodile su Nikolajevku i Nikolajevku Drugu u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Prema stanju od 14. septembra 2022. godine na teritoriji Donjecke Narodne Republike grupa trupa DNR i LNR je uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije oslobodila Nikolajevku i Nikolajevku Drugu - navodi se na Telegramu štaba.

11.50 - U Hersonskoj oblasti ruske snage zarobile 130 pripadnika ukrajinskih nacionalističkih organizacija

Ruska garda u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je zarobila više od 130 pripadnika ukrajinskih nacionalističkih organizacija, Službe bezbednosti Ukrajine i Oružanih snaga Ukrajine, a pronađeno je i deset skrovišta naoružanja i municije, saopštila je pres-služba Ruske garde.

11.46 - Iz ukrajinskih luka isplovilo jos pet brodova sa žitaricama

Još pet brodova natovarenih žitaricama isplovilo je jutros iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi agencija Anadolija.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima ove tri zemlje i Ujedinjenih nacija koji nadgledaju isporuke.

10.55 - Ruski "Aligatori" u borbi protiv ukrajinskih snaga

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog dejstva jurišnih helikoptera Ka-52 "Aligator" pri odbijanju desanta Oružanih snaga Ukrajine na Nuklearnu elektranu "Zaporožje".

 

 

10.40 - U hersonskom pravcu ratuju plaćenici iz SAD, Francuske, Nemačke i Holandije

U redovima Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu bore se plaćenici iz SAD, Poljske, Francuske, Nemačke, Holandije i drugih zemalja, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da Oružane snage Ukrajine trenutno po broju vojnika nadmašuju snage koje brane Hersonsku i Zaporošku oblast.

- Ali to su sve neobučeni ljudi. Izgradili smo prilično ozbiljnu liniju odbrane, sada govorimo o Hersonskoj oblasti. U Zaporoškoj oblasti takođe je sve prilično dobro koordinisano - istkaao je Stremousov.

On je objasnio da se ukrajinskoj vojsci, od kojih su većina mobilisani Ukrajinci, suprotstavlja visokoprofesionalna ruska vojska koja je spremna za nove napade Oružanih snaga Ukrajine.
Stremousov je dodao da su savezničke snage sinoć odbile pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da izvrše ofanzivu u Hersonskoj oblasti.

- Linija fronta je stabilna. Noćas je bilo pokušaja ulaska u Davidov Brod i u rejonu Kisiljovke, sve je odbijeno - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne postoje preduslovi za promenu situacije u korist Oružanih snaga Ukrajine u ovim oblastima.

10.25 - Izraelska odbrambena industrija snabdeva Oružane snage Ukrajine sistemima protiv bespilotnih letelica, piše Tajms od Israel

Foto: Reuters

 

10.15 - Zaharova: Nisu još svi članovi delegacije dobili vize SAD

Većina delegata koji prate ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku Generalne skupštine UN nisu još dobili američke vize, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi TAS S.

„U drugoj grupi su pratioci. Neki od njih su dobili vize, dok je većina ljudi još uvek bez vize“, saopštila je Zaharova ruskim medijima.

Prema njenim rečima, članovi ruske delegacije se takođe suočavaju sa logističkim poteškoćama prilikom putovanja u SAD zbog sankcija koje je Vašington uveo ruskim avio-kompanijam

09.11 - VB: Rusija prvi put koristila iranske dronove u Ukrajini


Rusija je verovatno prvi put upotrebila iranske dronove u Ukrajini, saopštila je danas britanska obaveštajna služba , nakon što je Kijev izvestio da je juče oborio jednu od bespilotnih letelica "Šahid-136", prenosi Rojters.

Britansko ministarstvo je saopštilo da je reč o oružju za „jednosmerne misije“ i da je ono već korišćeno na Bliskom istoku.

 

 


Obaranje drona u blizini linije fronta u Ukrajini sugeriše da Rusija koristi ovo oružje kao taktičko, koje treba da nanese neprijatelju ograničene gubitke, a ne kao strateško naoružanje, za gađanje vojnih objekata dublje u ukrajinskoj teritoriji, izvestili su britanski obaveštajci.

7.50 - U Zaporožju pojačana linija odbrane

U Zaporoškoj oblasti je zbog povećanja grupisanja ukrajinskih trupa na liniji fronta ojačana odbrambena linija, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Naša vojska je spremna da dočeka i odbije ukrajinske snage ako odluče da pređu u ofanzivu. Odbrambena linija je ojačana. Rezerve su povećane - rekao je Rogov za Sputnjik.

Ranije je saopšteno da ukrajinske trupe koncentrišu velike snage na kontakt-liniji kako bi pripremile ofanzivu.

Rogov je dodao da stanovnici Zaporoške oblasti traže da im se da oružje kako bi zaštili region od mogućih pokušaja ofanzive ukrajinske vojske.

- Celo društvo se okupilo protiv terorističkog režima Zelenskog - konstatovao je Rogov.

7.35 - Bajden: Rat u Ukrajini će se odužiti

Foto: AP PHOTO

7.09 - Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters.

Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije.

Druga dva voda, snage 330 i 150 kilovolti, drže se kao rezervni, navodi se u saopštenju IAEA.

7.05 - Ruske snage odbile napade ukrajinske vojske i stabilizovale front

Odbijen napad ukrajinskih snaga u području sela Davidov brod u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov na svom telegram kanalu.

- Pokušaji proboja fronta na Davidovom Brodu su stalni. Neprijatelj pokušava da se probije u malim grupama, ali naši momci se herojski bore, govorimo o Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. Svi pokušaji su, kao uvek, odbijeni - rekao je Stremousov.

Snage DNR i Rusije odbile su napad ukrajinskih snaga u području sela Ščurovo i stabilizovali situaciju u Krasnom Limanu, saopštilo je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

7.02 - Zelenski: Ukrajina kontroliše vise od 4.000 km2

Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu, naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u ponedeljak saopstio da su ukrajinske snage povratile od ruskih 6.000 kvadratnih kilometara u nedavnoj ofanzivi, preneo je Rojters.

Ukrajinski zvanicnici ističu međutim, da je potrebno praviti razliku između vraćanja teritorije i uspostavljanja pune kontrole i osiguravanja da ona bude potpuno bezbedna.

7.00 - Ruski izveštaj oružanih dejstava za jučerašnji dan

▪️OSU su tokom dana granatirale pogranična sela Žuravlevka, Šelajevo i Urazovo u Belgorodskoj oblasti, pri čemu je povređeno više civila i oštećena civilna infrastruktura.

U pravcu Harkova

▪️OSU nastavljaju da koncentrišu snage na zapadnoj obali reke Oskol za naknadni napad na položaje OS-RF na drugoj obali.

▪️Neprijatelj planira da napreduje ka Svatovu i Petropavlovki kako bi stigao do boka OS Rusije u LNR.

▪️U okolini Kupjanska, Balakleje, Nočovke i drugih okolnih naselja okuplja se ljudstvo i vojna tehnika ukrajinske vojske: 47.jedinica  , 112. i 114. brigade TO, kao i naci jedinica DUK iz Desnog sektora .

U pravcu Bahmuta

▪️„PMC Vagner“ na jugu Bahmuta (Artemovsk) oslobodili su Nikolajevku, i uništili neprijateljsko uporište na magistralnom putu Bahmut  – Majorsk.

▪️Uporedo sa tim, savezničke snage napreduju od sela Veršina do utvrđenog područja OSU zapadno od Zajceva.

▪️U isto vreme, odredi Vagnerovog PMC-a zauzeli su deo autoputa Pokrovskoe-Bamutskoje i nastavljaju ofanzivu u pravcu zapada. Jedinice NM DPR zauzele su prvi kvart na severu Soledara.

▪️Ukrajinske snage su pokušale da zauzmu Belogorovku u blizini Severska, ali je napad odbijen.

▪️U okolini Ivano-Darjevke vode se pozicione borbe.

U pravcu Donjecka

▪️Ukrajinska komanda nastavlja da se priprema za kontraofanzivu na naselja Donjecke aglomeracije.

▪️OSU se spremaju da napadnu položaje savezničkih snaga kod Peskog i Marinke u predgrađu Donjecka. Za pojačanje jedinica 79. brigade, nekoliko minobacačkih posada poslato je u Marijinski sektor, a u Peski su stigli vojnici 42. bataljona 57. brigade.

▪️Na ovom sektoru fronta pojačano je obostrano granatiranje: neprijatelj je nastavio da udara na aglomeraciju Donjeck, dok su OS-RF radile na ciljevima u Kurdjumovki i Majorsku.

▪️Ukrajinske formacije su pokušale da izvrše kontranapad na izgubljena uporišta u zapadnom delu aerodroma Donjeck, ali su našle pod artiljerijskom vatrom i povukle se sa gubicima.

U pravcu Ugledara

▪️OSU su Od 9. do 10. septembra poslale oko dve hiljade vojnika iz 53. i 110. OMB, na sektor Ugledarskog fronta. Jačanje je povezano sa planiranom kontraofanzivom ka Nikolskom u narednim danima.

U pravcu Zaporožja

▪️Ukrajinske formacije sprovode izviđanje položaja OS-RF u očekivanju moguće kontraofanzive na ovom sektoru fronta.

▪️Jedinice 65. brigade rezervnog korpusa OSU spremaju se da narednih dana krenu na položaje Oružanih snaga Rusije na liniji Orehov-Tokmak.

▪️Komanda OSU jača grupisanje trupa u ovom pravcu: 102. brigada i vojna tehnika raspoređeni su na liniju sukoba.

▪️Ruske oružane snage uništile su uporište ukrajinske vojske u Novodanilovci.

U pravcu Krivog Roga

▪️OSU se pripremaju za ofanzivu na liniji Arhangelskoje-Novopetrovka i u pravcu Ljubomirovke.

▪️U šumama severozapadno od Novovoznesenskog deluje ukrajinska DRG koja namerava da napreduje ka Novopetrovki sa početkom moguće ofanzive.

▪️Neprijatelj je iz 17. odreda OSU prebacio najmanje 14 komada opreme, uključujući tenkove, borbena vozila pešadije i dva protivoklopna sistema, na rejon Visokopilja i Apostolovo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Verujem u konačnu pobedu Rusije i ostvarenje njihovog cilja!

Kosta

pre 1 godinu

Zauzeli seli ali nisu probili ujrajinski front a zato su izgubili gradVovcansk udaljen 5km od ruske granice. 3500 ruskih vojnika i oficira je zaribljeno u kupajnsk-Izjumskoj operaciji. Prva gardiska tenkovska armija, elitna jedinica ruske vojske pretrpela je ogromne gubitke u tehnici, tako da za njenu ovnivu bice potrebno 3-4godine da dostigne nivo pre napada. 4 ogromna skladizta art municije su zarobljena netaknuta u kupjansku i do dan danas niko se nije potrudio da ih unisti preciznim peojektilima pa su ih ukrajinci ispraznili i premestili na sigurno.... ruzki vojnici nisu krivi za ovu katastrofu nego generali u kremlju, uostalom ruska javnost vec trazinjihovu smenu... 30 zarobljenih cecenskih biraca u hersonskoj oblazt zatrazila su da dobrovoljno predju u cecenski bstaljondudajev i nStave borbu protiv rusa... ksdirov ihje prozvao izdajnicima a njihove familije u ceceniji trpe konsekvence, mada u narodu ih smatraju herojima

master

pre 1 godinu

Kosta da nisi ti tamo da prebrojavas , ili je to isto sto objavljuju britanci i ukraince, a ti samo prepises njihove reportaze, idi bavi se necim drugo i ne *eri.

RUSI LIKVIDIRALI UKRAJINSKE SPECIJALCE, KIJEV IMA ČIM DA UDARA PO RUSIMA, GRANATIRAN ENERGODAR I NE ZAPOROŽJE, uništeni strani plaćenici.! (FOTO/VIDEO)
Planeta

RUSI LIKVIDIRALI UKRAJINSKE SPECIJALCE, KIJEV IMA ČIM DA UDARA PO RUSIMA, GRANATIRAN ENERGODAR I NE ZAPOROŽJE, uništeni strani plaćenici.! (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 173. Snage „Ahmata“ zauzele su strateški važan položaj kod Severska u DNR. Ruska vojska probila je odbranu ukrajinske vojske i napreduje na području Ugljedara. U nedelju su u DNR oborene dve ukrajinske bespilotne letelice, vod raketnih sistema „Grad“, vod topova „Giacint B“ i sedam vodova haubica D-30

15.08.2022

18:16 >> 18:17

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija