• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/le monde

18.09.2022

10:14

FRANCUSKI MOND: POČEO JE SVETSKI RAT ZA TPG! Evropa u panici šalje tankere u Aziju, ali tamo ne sede skršenih ruku, zima je blizu, izgleda da se samo jedna država obezbedila

Reuters

Vesti

FRANCUSKI MOND: POČEO JE SVETSKI RAT ZA TPG! Evropa u panici šalje tankere u Aziju, ali tamo ne sede skršenih ruku, zima je blizu, izgleda da se samo jedna država obezbedila

Podeli vest

Ruski prekid isporuke gasa Evropi već je izazvao globalnu bitku za tečnim prirodnim gasom (TPG) – EU šalje tankere za Aziju, otkupljujući plavo gorivo po "ludim" cenama, navodi francuski Mond

 

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, na evropskim obalama sve češće se viđaju brodovi istog tipa – tankeri sa velikim rezervoarima za hlađenje, piše Mond. Upravo u njima se gas transportuje na velike udaljenosti – a otkako je Moskva prestala da isporučuje svoje plavo gorivo Evropi, sve više takvih plovila preusmerava se iz Azije u evropske zemlje: od kraja februara EU je uspela da poveća isporukeTPG iz SAD i drugih zemalja za 60%.

Kako navodi francusli list, ovo „premešanje gasnih tokova“ govori samo jedno – „počela je globalna bitka za TPG“.

„TPG je već pomogao da se apsorbuje šok nuklearne katastrofe u Fukušimi. Evropa je tada poslala svoj tečni gas u Japan, a umesto toga počela da koristi ruski“, rekao je Tjeri Bros, profesor na Pariskom institutu za političke studije i stručnjak za energetiku.

Prema njegovim rečima, danas se dešava upravo suprotno.

Evropa je uspela da obnovi svoje rezerve gasa tako brzo samo zahvaljujući TPG-u koji je povukla iz Azije – i to je učinila po visokoj ceni za to, i verovatno provocirajući nestanke struje u drugim zemljama, uključujući Indiju i Pakistan“, objasnio je on.

Međutim, da li će biti moguće nastaviti ovaj scenario dalje, veliko je pitanje, jer kako se zima približava i azijske zemlje će morati da obnove svoje rezerve, a to će svakako povećati međunarodnu konkurenciju, piše Mond. Konkretno, Južna Koreja, čija je vlada zakonski obavezna da do kraja oktobra napuni skladišta gasa za 90 odsto, definitivno će morati da poveća zalihe – a Japan ih je već napunio više od polovine. 

Foto: Reuters

TPG "inspiriše" Evropu

Tu je i Kina, ali situacija sa njom još uvek nije sasvim jasna, navodi Mond. Situacija sa kineskim uvozom gasa zavisiće od toga koliko će zima biti oštra i kako će pandemija korona virusa uticati na industrijsku proizvodnju, kao i od toga da li će kineske termoelektrane na ugalj nastaviti sa radom, rekao je generalni predstavnik kompanije Vensan Demouri.

„Ako cene budu dovoljno visoke, moguće je da će Peking odlučiti da termoelektrane na ugalj i dalje rade, a gas će nabavljati  iz centralne Azije i Rusije, kao što je to činio poslednjih meseci“, smatra ekspert. 

Aktuelna kriza je omogućila Sjedinjenim Državama da povećaju obim izvoza gasa, uglavnom proizvedenog iz škriljaca, ali se ispostavilo da je u najboljem položaju Kina, koja sada preprodaje TPG Evropi na osnovu dugoročnih ugovora, piše Mond.

Ovi izvori plavog goriva „inspirišu” Evropljane, jer im „omogućava da se otarase” ruskih gasovoda, zaključuje Mond.

Samo Nemačka, koja se donedavno oslanjala na gasovode, planira šest projekata za izgradnju plutajućih TPG terminala, dok Španija već ima najmanje šest terminala i sprema se da ponovo otvori sedmi, navodi Mond. Zauzvrat, Francuska će pustiti u rad peti takav terminal do 2023. godine, piše list.

Foto: Reuters

 

Ni u TPG sektoru nema magije

Međutim, Evropljanima neće biti tako lako da pronađu gas za popunjavanje svih rupa. „U energetskom sektoru nema magije – čak ni za TPG sektor“, zaključuje autor.

Ranije u nedelju je objavljeno da je nivo rezervi gasa u podzemnim skladištima (UGS) u Evropi premašio 85%. Istovremeno, nivo punjenja PGS-a je usporen do sredine septembra. Punjenje skladišta je najvećim delom posledica kupovine tečnog prirodnog gasa po sadašnjim ultravisokim cenama u uslovima smanjenih isporuka iz Rusije. Tako je prosečna cena gasa u Evropi u junu iznosila oko 1.240 dolara za 1.000 kubnih metara, u julu - oko 1 hiljada 850 dolara, a u avgustu - već 2.515 dolara. Na svom vrhuncu, cena gasa u prethodnom mesecu porasla je na 3.541 dolar.

U međuvremenu, brojne evropske zemlje, posebno Nemačka i Mađarska, već su  počele da troše  gas iz podzemnih skladišta zbog obustave Severnog toka 1.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija