• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

24.09.2022

08:00 >> 10:23

Pokušaj diverzije u Melitopolju! Putin potpisao novi ukaz, odnosi se na mobilizaciju za studente! (FOTO, VIDEO)

Reuters

Vesti

Pokušaj diverzije u Melitopolju! Putin potpisao novi ukaz, odnosi se na mobilizaciju za studente! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 213. dan

22.42 - Putin potpisao ukaz o odlaganju mobilizacije za studente

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o odlaganju delimične mobilizacije za redovne i vanderdne studente, objavljeno je na sajtu Kremlja.

U dokumentu se navodi da se odlaganje mobilizacije odobrava redovnim i vanrednim studentima koji pohađaju nastavu po državnim programima srednjeg stručnog i visokog obrazovanja u državnim obrazovnim i naučnim organizacijama i oni koji prvi put stiču obrazovanje odgovarajućeg nivoa, prenose RIA Novosti.

Foto: AP/Tanjug



Putin je 21. septembra objavio delimičnu mobilizaciju, a biće mobilisani građani sa vojnim činovima redova i narednika mlađi od 35 godina, mlađi oficiri do 50 godina i viši oficiri do 55 godina.

U rusku vojsku biće mobilisano ukupno 300.000 rezervista.

22:31 - Osam eksplozija začulo se u Novoj Kahovki. Deluje PVO.

21.58 - Pokušaj diverzije u Melitopolju

U Melitopolju je eksplodirala bomba kućne proizvodnje, radi se o pokušaju diverzije na podstanicu, saopštile su lokalne vlasti. Izbio je požar ali su ga radnici u podstanici ugasili.

Podstanica obezbeđuje struju za železničku stanicu u Melitopolju, depo sa vagonima i lokomotivama, zgradu uprave.

20.30 -  Izlaznost na referendumu u LNR

Izlaznost na referendumu u DNR u prva dva dana iznosi 55,5 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija republike.

19.40 - U Zaporoškoj oblasti u prva dva dana izlaznost je dostigla 35,54 odsto

19.05 -  Izlaznost na referendumu u LNR

Izlaznost na referendumu u LNR prva dva dana iznosi 45,68 odsto.

Predsednik Centralne izborne komisije Jelena Kravčenko rekla je novinarima da bi, prema njenim prognozama, konačna izlaznost, ukoliko ne bude agresije Ukrajine, mogla da bude najmanje 80 odsto.

18.15 - Izlaznost na referendumu u Hersonu

Izlaznost na referendumu na teritoriji Hersonske oblasti za prva dva dana iznosi 31,79 odsto, rekla je novinarima predsednik Izborne komisije Marina Zaharova. Ona je dodala da provokacija i kršenja procesa nije bilo.

Referendum traje do 27. septembra.

17.45 - Amerika, Albanija i Ukrajina traže sednicu SB UN zbog referenduma

Sjedinjene Države, Albanija i Ukrajina zatražile su da se u utorak, 27. Septembra, održi sednica Saveta bezbednosti UN zbog referenduma koji se održava na teritoriji Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti, rekao je za Sputnjik izvor u tom organu UN.

16.30 - Na referendumu važan svaki glas

Poslanik Državne dume Rusije Genadij Panjin izjavio je da se na referendumima ne glasa pod pretnjom automatskom puškom, te da je za Rusiju važan svaki glas.

- Na razočarenje kolektivnog Zapada, ne glasa se pod pretnjom automatom. Stanovnici DNR izlaze u dvorišta da što pre daju svoj glas. Procenat onih koji su glasali je visok - rekao je Panjin koji radi u grupi međunarodnih posmatrača.

Kako je dodao, sada tokom referenduma za Rusiju je važan svačiji glas.

- I dalje nas optužuju za zauzimanje Krima, nasilno pripajanje. Ali razmislite: da tada stanovnici Krima nisu doneli dobrovoljnu odluku, da li bi ove godine prošle bez pobuna, otpora, emigracije? Suprotstavljanje krvavoj demokratiji Zapada, nažalost, ne samo da se nastavlja, nego i eskalira. Nema sumnje da će rezultati referenduma biti nepovratan korak i obeležiće istorijsko ponovno ujedinjenje snažne sile - rekao je ruski poslanik.

15.16 - Putin potpisao paket zakona o vojnoj službi

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na vojnu službu.

Prema tim zakonima, uvodi se krivična odgovornost za dobrovoljnu predaju (od tri do 10 godina zatvora) i za pljačku (od šest do 15 godina). Za dezerterstvo ili neodazivanje vojnika na služenje vojnog roka preti zatvorska kazna do 10 godina.

Pooštrava se odgovornost za neizvršenje vojne naredbe, pružanje otpora načelniku vojne službe, samovoljno napuštanje mesta službe, dezerterstvo, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, ako su počinjeni „u vreme ratnog stanja, u ratno vreme ili u uslovima oružanog sukoba ili za vreme trajanja borbenih dejstava“.

14.22 - Udari na Energodar!

Ukrajinska vojska tokom granatiranja Energodara cilja oblasti u kojima se nalaze izborne jedinice, saopštio je šef gradske administracije Aleksandar Volga.

Ukrajinski artiljerijski napad na Energodar počeo je u subotu tokom dana.

Volga je u izjavi za kanal „Rusija 24“ rekao da glasanje, bez obzira na napade, protiče neometano, odnosno da građani imaju mogućnost da glasaju u svojim domovima.

 

 

13.48 - Reagovanje Irana na izjavu Zelenskog

13.17 - Likvidirano 300 stranih plaćenika!

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti u toku proteklog dana likvidirala oko 500 ukrajinskih militanata, od kojih su oko 300 strani plaćenici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

13.14 - Ruski PVO sistem oborio je dron "Bajraktar TB2" iznad jezera Kakovka dok se kretao ka nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane

12.57 - "Neverovatna izlaznost"

Predsednica izborne komisije Zaporoške oblasti Galina Katjušenko ocenila je da je izlaznost žitelja tog regiona tokom prvog dana referenduma o ujedinjenju s Rusijom bila "neverovatna".
Prema prvim podacima, izlaznost na referendumu u Zaporoškoj oblasti tokom prvog dana glasanja bila je 20,52 odsto ukupnog broja birača.

„Nismo očekivali takvu izlaznost prvog dana. Juče je izlaznost bila neverovatna. Članovi izbornih komisija obilaze jednog dana jednu ulicu, sledećeg dana drugu, ali za njima su ljudi trčali s pasošima, iz drugih dvorišta, da bi glasali“, rekla je Katjušenkova za RT.

 

 

 

12.29 - Izabran novi zamenik ministra odbrane Rusije!

11.50 - Šolc: Rusija neće pobediti!

11.01 - Likvidirani diverzanti

U Zaporoškoj oblasti su likvidirani ukrajinski diverzanti, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov u emisiji „Solovjov lajv“.

„Juče je došlo do pokušaja proboja diverzantsko-izviđačke grupe. Sa dva terenska vozila su prešli preko kontakt-linije u području Pologa i krenuli su ka Rozovki, ali su pronađeni i neutralisani“, rekao je Rogov.

10.57 - Zelenski sprema mere protiv Irana!

10.07 - Iranski dronovi napravili haos u Odesi

12.24 - Rusko Ministarstvo odbrane pokazalo uništavanje ukrajinskih kamufliranih položaja od strane jurišnih aviona Su-25

 

 

 

09.32 - Zelenski: Ruska mobilizacija zločin protiv naroda

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da je mobilizacija u rusku vojsku na teritorijama koje kontrolišu ruske snage zločin protiv konkretnih ljudi, protiv naroda.

Zelenski je u video obraćanju rekao da će "svet sasvim ispravno reagovati i na pseudo-referendume" i da će oni biti nedvosmisleno osuđeni, kao i na, kako je rekao, "zločinačku mobilizaciju" koju Rusija pokušava da sprovede na Krimu i u drugim delovima Ukrajine koje još uvek kontroliše, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je 21. septembra delimičnu mobilizaciju, a u delovima Ukrajine koje kontrolišu ruske snage u toku su referendumi o pripajanju Rusiji.

09.22 - Referendum u Marijupolju

 

 

09.08 - Borelj: Evropska unija ne sme da ignoriše pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina

08.06 - Drugi dan referenduma

Drugi dan referenduma počeo je u Luganskoj Narodnoj Republici, rekla je novinarima predstavnica Centralne izborne komisije LNR Jelena Kravčenko i dodala da je otvorena 461 izborna jedinica.
Referendum o ujedinjenju s Rusijom počeo je u petak u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Glasanje će trajati pet dana.

08.03 - SAD: Ne tražimo sukob sa Rusijom!

SAD ne traže sukob sa Rusijom i pokušavaju da „upravljaju eskalacijom“ u Ukrajini kako bi izbegle da budu uvučene u direktnu konfrontaciju, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

„Mi ne tražimo sukob sa Rusijom. Naravno, pažljivo vodimo računa o upravljanju eskalacijom ovog sukoba“, rekla je ona na brifingu za novinare.

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, pružaju Ukrajini vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć od više milijardi dolara i uvode sankcije Rusiji u pokušaju da oslabe njenu sposobnost za borbu.

07.36 - Zelenski izdao nalog Generalštabu!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o stvaranju 20 vojnih uprava na nekontrolisanoj ukrajinskoj strani teritorije Luganske Narodne Republike, preneo je Ukrinform.

Zelenski je ukazom naložio Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine da sprovede aktivnosti u vezi sa stvaranjem ovih uprava.

U četiri ukrajinske oblasti, na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom, održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. Lideri četiri oblasti očekuju pozitivan ishod referenduma, nazivajući ga velikim istorijskim događajem. Kijev, EU, NATO i lideri Grupe sedam, osudili su referendume nazivajući ih nelegitimnim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

naravno da ne trazite al ne direktno jel ste kukavice da ne upotrebim mnogo ruznu rec sta ste zato gurate druge u rat da ginu za vas zemlje koje imaju maloumne predsednike,al i vas ce stici Bozji Mac

Kosta

pre 1 godinu

I sta ce mo sad, pao Lisicansk, ruska vojska i snage LNR se povukle iz grada, Na reci Oskil ukrajinci napravili 3 nova prelaza i prodiru u Lugansku oblast. Kod Hersona ukrajinske trupe su ponovo 2 mesta prisle na 1 km od predgradja grada. Kod odese ukrajinci oborili 4 drona iranske proizvodnje, koje koristi ruska vojsks, slike jednog kako se "odmara" u plicaku kruze telegramom i twiterom

taraba

pre 1 godinu

Kosta sabane Pozuri dok su muzicke zelje bezplatne

miro

pre 1 godinu

Fašisti sa zapada za referendum kažu da je to kršenje povelje UN.Ne verujem da iko od njih zna kako glasi povelja UN. Za nih je povelja UN kako oni kažu.

Dusan

pre 1 godinu

Rusija ce zavrsiti svoje a zapad neka skljoca vilicama okolo!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17