• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2022

11:38

KO JE BELORUSKI BORAC ZA LJUDSKA PRAVA ALEŠ BJAJATSKI! U zatvoru saznao da je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir!

AP Photo/Sergei Grits, FILE

Vesti

KO JE BELORUSKI BORAC ZA LJUDSKA PRAVA ALEŠ BJAJATSKI! U zatvoru saznao da je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir!

Podeli vest

Aleš Bjajatski, beloruski aktivista za ljudska prava, iz zatvora je saznao da je jedan od tri dobitnika Nobelove nagade za mir

U četvrtak, 24. novembra 2011. godine, beloruski sud izrekao je kaznu od četiri i po godine zatvora Alešu Bjajatskom, aktivisti za ljudska prava i šefu Centra za ljudska prava "Vjasna".

Beljackom je takođe naloženo da plati kaznu od 721 milion beloruskih rubalja (83.000 dolara).

Presuda je zasnovana na informacijama o bankovnim računima Bjajatski u Poljskoj koje su beloruske vlasti dobile od poljskog generalnog tužioca.

Branioci Bjajatskog su tvrdili da je se ceo proces vodio po "političkom uputstvu", i da se tokom suđenja namerno pogrešno tumačio iskaz svedoka. 

Aleš Bjajatski je danas proglašen jednim od dobitnika Nobelove nagrade za mir, a Berit Rajs-Andersen, predsednica Norveškog Nobelovog komiteta, je rekla da sudije žele da odaju počast "trojici izuzetnih šampiona ljudskih prava, demokratije i mirnog suživota u susednim zemljama Belorusiji, Rusiji i Ukrajini“.

- Kroz svoje dosledne napore u korist ljudskih vrednosti i antimilitarizma i principa prava, ovogodišnji laureati su revitalizirali i ispoštovali viziju mira i bratstva među narodima Alfreda Nobela, viziju koja je danas najpotrebnija u svetu - rekla je ona novinarima u Oslo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 1 godinu

Nobelova nagrada za mir, Obama, Irak koliko mrtvih i ranjenih za sto. Dali nobelova nagrada sluzi samo za one koji izazivaju ratna dajstva u cilju korporacija i bogatih, bankarskih sistem i sl. ili je za promociju mira. Dali je Gandi dobio nobelovu nagradu za mir, nije upotrebioo oruzje, a uspio je pokrenuti mase, to je problem, Nelson Mandela, Martin Luther King. Nobelova nagrada je samo politicki sistem i nista drugo, za mene nevrijedi ni kao papir.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija