• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.10.2022

20:28

JOŠ IM SAMO DOBOŠARI FALE! BBC spremio tajni scenario za blekaut!

Reuters

Vesti

JOŠ IM SAMO DOBOŠARI FALE! BBC spremio tajni scenario za blekaut!

Podeli vest

Bi-Bi-Si je pripremio tajne scenarije koji bi mogli da se čitaju u etru ako nestašice energije dovedu do nestanka struje ili gubitka zaliha gasa ove zime (blekaut)

Nacrt scenarija u koji je Gardijan imao uvid sugeriše da bi u slučaju globalnog nestanka struje na teritoriji Velike Britanije radio servis Bi-Bi-Sija radio iz centra za hitne slučajeve u ruralnoj lokaciji.

U planu za blekaut predviđa se kako će se korporacija obratiti javnosti u slučaju da "veliki gubitak struje" dovede do kvara mreža mobilnih telefona, pristupa internetu, bankarskih sistema ili semafora širom Engleske, Velsa i Škotske.

Javnosti bi se savetovalo da koristi auto radio ili prijemnike na baterije za slušanje hitnih emisija na FM i dugotalasnim frekvencijama koje su obično rezervisane za Radio 2 i Radio 4.

U jednom nacrtu scenarija Bi-Bi-Sija javnost se upozorava da bi nestanak struje mogao da potraje i do dva dana, dok su bolnice i policija pod „ekstremnim pritiskom“.

U drugom se navodi: „Vlada je objavila da se nada da će struja biti obnovljena u narednih 36 do 48 sati. Pre toga će različiti delovi Britanije početi da dobijaju povremene zalihe".

Bi-Bi-Sijev nacrt scenarija sugeriše da bi u nacionalnom pomračenju radio znatno smanjen privremeni radio servis iz britanskog centra za hitne radio-difuzije, nazvanog E-Bi-Si, sa sedištem na ruralnoj lokaciji koju Bi-Bi-Si ne otkriva.

Ovo bi obezbedilo polučasovne vesti na FM i dugotalasnim frekvencijama Radija 4 i „muzički servis“, sa ažuriranjima vesti o FM spektru koje koristi Radio 2.

Foto: Tanjug/AP

Jedan od predviđenih pretpostavlja da je glavna struja dostupna u samo nekoliko slabo naseljenih delova Škotske – Zapadnim ostrvima, Orkni i Šetlandu.

U planovima se navodi da bi nestanci struje uticali na sisteme snabdevanja gasom i da bi prekinuli mreže mobilnih telefona, rad bankomata i pristup internetu. Semafori bi prestali da rade, što bi izazvalo smetnje na putevima.

Jedan od scenarija sadrži konkretno upozorenje: „Službe za hitne slučajeve su pod ekstremnim pritiskom. Ljudima se savetuje da ih ne kontaktiraju osim ako je apsolutno neophodno."

U drugoj skripti se dodaje: „Zvaničnici kažu da trenutno ne postoji rizik za snabdevanje i distribuciju hrane. Ali oni traže od ljudi da paze na ugrožene komšije i rođake."

Podrazumeva se da su skripte napisali novinari Bi-Bi-Sija kao deo rutinskog planiranja u vanrednim situacijama za rešavanje hipotetičkih scenarija, navodi Gardijan.

U vanrednim situacijama na nacionalnom nivou, Bi-Bi-Si ima formalnu ulogu u pomaganju u širenju informacija širom zemlje, kao deo vladinog planiranja civilnih nepredviđenih situacija.

Foto: Tanjug/AP

U okviru tog plana između ostalog navedeno je: „Ako se bilo kom ministru vlade Velike Britanije učini da je došlo do vanrednog stanja, taj ministar može zahtevati da Bi-Bi-Si emituje ili na drugi način distribuira saopštenje u cilju obaveštavanja javnosti.

Vlada sarađuje sa Bi-Bi-Sijem u okviru svog procesa planiranja za vanredne situacije, iako je nejasno da li je imala bilo kakav doprinos u vezi sa konkretnim scenarijima za blekaut.

Inače, britanski ministri trude se da uvere preduzeća i domaćinstva da je malo verovatno da će doći do blekauta.

Međutim, National Grid, koji nadgleda snabdevanje električnom energijom u Velikoj Britaniji, izdao je upozorenje da bi snabdevanje strujom moglo biti ugroženo. Organizacija je saopštila da bi u najgorem slučaju mogla da naredi planirane isključenje struje do tri sata dnevno ako Rusija prekine sve isporuke gasa Evropi.

Bi-Bi-Si nije želeo da komentariše svoje planove za hitno emitovanje u slučaju vanredne situacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija