• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/Informer

21.10.2022

17:30

SRBIJO, MISLI O OVOME! AKO JE TERORIZAM LEGITIMNO SREDSTVO ZA DRŽAVE - GDE ĆE TO ZAVRŠITI? Analiza Dušana Prorokovića je...

printscreen/Twitter/ Der Kai

Vesti

SRBIJO, MISLI O OVOME! AKO JE TERORIZAM LEGITIMNO SREDSTVO ZA DRŽAVE - GDE ĆE TO ZAVRŠITI? Analiza Dušana Prorokovića je...

Podeli vest

Posledice eskalacije Ukrajinske krize vidljive su svima. I u tom ritmu stvari će se nastaviti. Izgleda, ni prva četvrtina nije završena

Menja se struktura svetskog političkog sistema, menjaju se pravila igre, menja se karakter globalizacije, menjaju se principi na kojima počiva svetska trgovina.

Šokovi su izvesni, za neke manji, za neke veći. Bajdenovu administraciju, recimo, šokirala je odluka OPEK da smanji proizvodnju nafte. Cene energenata ponovo rastu, novi krug inflacije kuca na vrata, prethodna odluka Federalnih rezervi o povećavanju referentnih kamatnih stopa u ovim okolnostima je ne samo relativizovana, već u velikoj meri i obesmišljena.
       
Ostatak sveta, a posebno Kineze, šokirala je operacija ukrajinskih službi bezbednosti ili njihovih delova, kojom je oštećen Krimski most. Mada se, makar na jedan dan u Kijevu zbog toga slavilo, a bilo je sličnih reakcija i drugde.

       
U čemu je stvar?
       
Postoji razlika u određivanju šta je ratno delovanje, ratni čin ili act of war i šta je terorističko delovanje, teroristički čin ili act of terrorism. Postoje i neka pravila ratovanja, iako se ona često krše i zaobilaze, u najmanju ruku dvojako se tumače na konkretnim primerima.
       
Ono što se odigralo na Krimskom mostu, Kijev će označiti kao diverzantsku akciju. Ukoliko, nakon početnog oduševljenja, uopšte budu zvanično priznali odgovornost za to. Međutim, nema nikakve sumnje - reč je o terorističkom delovanju. Zato se i reteriralo samo dan nakon realizacije operacije.
       
U isti koš, piše Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku, mogu se svrstati i ubistvo Darje Dugine i miniranje Severnog toka.
       
Prema tvrdnjama iz Moskve, bilo je pokušaja miniranja i Turskog toka. U tom kontekstu može se raspravljati i o granatiranju atomske elektrane u Zaporožju i pokušajima izazivanja nuklearnog akcidenta.
       
Glavni problem je u tome što iza ovoga stoje institucije država, ne samo one čije su službe neposredni izvršioci, već i onih koje to logistički i informaciono podržavaju. Terorizam nije dozvoljen, nije legitiman, protiv njega se bori svim sredstvima, zbog toga se ta linija između act of war i act of terrorism, ma koliko diskutabilna bila - ne prelazi!!!

Foto: Tanjug

Dušan Proroković postavio pitanje koje svi u svetu trenutno izbegavaju

Opasnost od mešanja pojmova ratovanje i terorizam je toliko velika, da do sada viđeno može biti tek dečija igra. Način na koji se terorističko delovanje sprovodi zapravo je i proces legitimizacije terorizma kao sredstva u ratu koji se vodi i ratova koji će se voditi. 
       
Ako je terorizam legitimno sredstvo, onda je pitanje gde mu je kraj? I kako se to može završiti?
       
To je velika pretnja po međunarodnu bezbednost. To se uopšte ne tiče Ukrajine, niti sukoba u Ukrajini, može da destabilizuje ceo svet do krajnjih granica. Bukvalno, bilo koji objekat kritične infrastrukture bilo gde u svetu može postati legitimna meta ako se prihvati ovakav pristup.
       
Od drveća se često ne vidi šuma.
       
Sa jedne strane, zabavljeni svojim mukama i regionalnim pitanjima, političari su orijentisani na tekuće stvari.
       
Šta će Kurti ako mu preregistracija na severu Kosova ne uspe ili - kako će reagovati Šmit nakon ponovnog prebrojavanja glasova?
       
Sa druge strane, mediji ciljano smeštaju narativ o Ukrajinskoj krizi u jedan, u svakom smislu uzak ovir, gde se to predstavlja kao rat Moskve i Kijeva.
       
Zbog toga izmiče pažnji da se, u sukobu koji traje, mnoge granice prelaze. I to vrlo brzo i jako bezobrazno. Zato i posledice postaju sve veće. Otuda valjda i ubeđenost dela komentatora o neumitnosti upotrebe nuklearnog arsenala.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija