• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.10.2022

09:22

(VIDEO) OVO JE "PLAN A": RAT ZA KRAJ SVETA! Već u prva 3 sata dogodila bi se jeziva stvar! Ovako bi mogao da izgleda sveopšti nuklearni obračun NATO i Rusije!

Printskrin

Vesti

(VIDEO) OVO JE "PLAN A": RAT ZA KRAJ SVETA! Već u prva 3 sata dogodila bi se jeziva stvar! Ovako bi mogao da izgleda sveopšti nuklearni obračun NATO i Rusije!

Podeli vest

Potencijalni nuklearni sukob između NATO-a i Rusije bi u jednom momentu eskalirao – i na kraju potpuno izmakao kontroli, pokazala je grafička simulacija koju su sproveli stručnjaci sa američkog Univerziteta Prinston

Simulacija, nazvana „Plan A“, pokazuje da takva konfrontacija ne bi imala pobednika, da bi skoro potpuno uništila Severnu Ameriku, Rusiju i Evropu i izazvala više od 91 miliona žrtava za samo nekoliko sati.

Simulacija su sproveli stručnjaci u Programu nauke i globalne bezbednosti (SGS) na Univerzitetu Prinston, a zasnovana je na podacima o nuklearnim arsenalima SAD, NATO-a i Rusije i „nuklearnim lokacijama“, planovima i strategijama nuklearnog napada i mogućim odgovorima na takve napade, načine na koje će se birati ciljevi, procene broja žrtava...

Iako napravljena 2019. godine, ova „ratna igra“ ponovo se vratila u fokus javnosti u kontekstu rata u Ukrajini i sve češćih pretnji Moskve u vezi sa mogućnošću da Rusija upotrebi nuklearno oružje u ovom sukobu.

Simulacija „traje“ 4 minuta i pokazuje, postepeno, kako bi konvencionalni sukob NATO-Rusija mogao da preraste u nuklearni, „spirali eskalacije“ potpuno van kontrole. Zamišljena „ratna igra“ počinje taktičkim nuklearnim udarom „upozorenja“ koji je pokrenula Rusija iz Kalinjingradske oblasti i „pogađanjem“ cilja koji se nalazi negde na granici Poljske i Češke.

NATO reaguje taktičkom nuklearnom bombom, najverovatnije lansiranom iz baze u Belgiji. Kada se ovaj nuklearni prag pređe, sukob eskalira i pretvara se u „taktički nuklearni rat“ širom Evrope:

Foto: Printskrin Youtube/Alex Glaser

Serija taktičih napada doneće katastrofu Evropi

Rusija lansira 300 taktičkih nuklearnih bombi, koje su ispalili njeni strateški bombarderi i koje pogađaju glavne centre komande i trupa NATO-a.  

Alijansa odgovara vazdušnim udarom u kojem baca 180 „taktičkih“ bombi na ruske ciljeve.

Rezultat udara više od 2,6 miliona žrtava (mrtvih i ranjenih od nuklearnih bombardovanja) u prva tri sata. Evropa će biti u ruševinama. Pošto je ceo evropski kontinent uništen stotinama nuklearnih eksplozija, SAD i NATO odlučuju da lansiraju 600 „strateških nuklearnih projektila“ (interkontinentalnih raketa dugog dometa), sa podmornica i iz specijalnih podzemnih silosa. Mete ovih raketa su upravo strateške rakete Rusije.

Kao odgovor, Rusija takođe lansira svoje strateške rakete, ispaljene iz podmornica, mobilnih lansirnih vozila i iz sopstvenih podzemnih silosa. Rezultat: 3,4 miliona žrtava za 45 minuta. Kada se Armagedon pokrene, i Rusija i SAD će pokušati da bombarduju jedna drugu novim talasom strateških projektila.

Svaka stranka će razmišljati na ovaj način: „Ne smem da mu dam priliku da se oporavi“. U ovom „trećem talasu“ na meti će se naći velike urbane aglomeracije i privredni centri. Rezultat: 85,3 miliona žrtava za 45 minuta. Ukupno, takva konfrontacija bi rezultirala sa 91,5 miliona žrtava, što je rezultat isključivo nuklearnog bombardovanja.

Severna Amerika, Evropa i Rusija biće praktično potpuno prekrivene tragovima atomskih eksplozija. Simulacija ne uzima u obzir mogućnost da ostale nuklearne sile (Kina, Indija, Pakistan, Severna Koreja itd.) koriste sopstveni arsenal. Globalni program za bezbednost i nauku Univerziteta Prinston – čiji su stručnjaci kreirali ovu simulaciju – nastao je 1974. godine i tokom godina se istakao kao jedan od najcenjenijih svetskih akademskih centara za proučavanje i analizu nuklearnog oružja, kontrolu nuklearnog oružja i neproliferaciju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija