• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

28.10.2022

20:18

BIVŠI AMERIČKI ŠPIJUN UPOZORAVA PLANETU! Zakerberg će kontrolisati naše oči, realnost koja dolazi je GORA OD BILO KOG HOROR FILMA!

AP/Photo

Vesti

BIVŠI AMERIČKI ŠPIJUN UPOZORAVA PLANETU! Zakerberg će kontrolisati naše oči, realnost koja dolazi je GORA OD BILO KOG HOROR FILMA!

Podeli vest

Edvard Snouden sugeriše da je pad cena akcija Mete privremen i da bi kompanija i dalje mogla da predstavlja ozbiljnu pretnju čovečanstvu

Meta Platforms, matična Fejsbuk kompanija, doživela je krah na berzi nakon što je prijavljena zarada kompanije u sredu bila ispod očekivanja. Međutim, bivši član Državne bezbednosne agencije SAD-a i zagovornik privatnosti Edvard Snouden upozorio je da ne treba slaviti prerano propadanje kompanije, sugerišući da bi se i dalje mogla oporaviti i predstavljati pretnju društvu.

„Sad se smejte Zakerbergovom krahu akcija, ali za pet godina on će posedovati vaše oči i pauzirati oglase svaki put kada trepnete“, rekao je Snouden.

Ovo nije prvi put da uzbunjivač NSA, koji trenutno živi u Rusiji i nedavno je dobio rusko državljanstvo, kritikuje giganta društvenih medija i njegovog tvorca Marka Zakerberga, posebno u pogledu njegovih virtuelnih ambicija. U tvitu u avgustu prošle godine, Snouden je osudio Metin VR/AR metaverzum kako „krade i prepakuje“ VRchat koncept i zarobljava korisnike na „radnom mestu sa niskom rezolucijom, odsecajući im noge“.


Iako veruje da će ideja o sastancima virtuelne stvarnosti biti „ubilačka aplikacija“, Snouden je tvrdio da je Zakerbergova kompanija „otišla toliko u krajnost, da joj se ne može verovati da poštuje granice potrebne za privatne sastanke“.

Metin pokušaj da stvori sopstveni univerzum je više puta naišao na probleme, uprkos milijardama koje su uložene u projekat. Najnovija kvartalna zarada kompanije otkrila je da je njen ogranak Realiti Labs - koja uključuje njen metaverzalni projekat - izgubila oko 3,7 milijardi dolara zbog lošeg poslovanja. Odeljenje je na kraju izgubilo ukupno 9,4 milijarde dolara do sada ove godine i 6,9 milijardi dolara prethodne godine.

Kritičari sada pozivaju Zakerberga da odustane od svog astronomski skupog okretanja ka 3D virtuelnom svetu, a neki tvrde da se to jednostavno „ne isplati“.

Brojni akademici i zagovornici privatnosti takođe su izrazili zabrinutost da bi virtuelne svetove mogle da iskoriste kompanije koje žele da ih unovče i kontrolišu. Doktor Dejvid Rid, profesor veštačke inteligencije i prostornog računarstva na Univerzitetu Houp u Liverpulu, upozorio je 2021. da, iako metaverzum ima „fantastične prednosti“, on takođe dolazi sa „zastrašujućim opasnostima“. Rid je rekao da bi stvaranje mešovite stvarnosti, mešanje digitalnog i stvarnog sveta, moglo da stvori budućnost u kojoj će onaj ko je kontroliše „u osnovi imati kontrolu nad celokupnom vašom stvarnošću“.

Snouden je u petak takođe progovorio o kupovini Tvitera od strane Elona Maska, kad se složio sa milijarderovim stavom o cenzuri društvenih medija, rekavši da je to „očigledno otišlo predaleko“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija