• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.11.2022

18:16

RUSIJA SE POVLAČI IZ HERSONA! Hitan sastanak glavnog štaba! Ukrajinci napreduju velikom brzinom ka gradu! Moskva spremna na pregovore!

Tanjug/AP

Vesti

RUSIJA SE POVLAČI IZ HERSONA! Hitan sastanak glavnog štaba! Ukrajinci napreduju velikom brzinom ka gradu! Moskva spremna na pregovore!

Podeli vest

Rat u Ukrajini ušao je u 259. dan

Britanija isporučuje 1.000 PVO raketa Kijevu

Britanija će uskoro završiti isporuku oko hiljadu protivvazdušnih projektila Ukrajini, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane zemlje.

-Ministar odbrane Ben Volas najavio je da će Velika Britanija uskoro završiti isporuku oko 1.000 dodatnih protivvazdušnih projektila ukrajinskim oružanim snagama, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Britanija će preneti lansere i rakete koje su sposobne da obaraju ciljeve u vazduhu, uključujući dronove i krstareće rakete.

Kako Ukrajinci prikazuju situaciju kod Hersona

Ruska komanda povukla je danas iz Hersona jedan broj jedinica iz sastava 76. desantne, 106. vazdušno-desantne divizije i 22. armijskog korpusa (Krim).

Priroda dejstava Oružanih snaga RF sugeriše da se sprovodi sistematsko povlačenje sa Hersonskog mostobrana, oslanjajući se na nekoliko linija odbrane u cilju povlačenja od linije do linije, uz održavanje borbenog reda i kontrole.

Povlačenje ruskih trupa trajaće nekoliko dana, ali neće biti brzo - na desnoj obali ima nekoliko hiljada vojnika, vojne opreme i naoružanja.

Cilj je da se održi borbena sposobnost trupa. Zbog toga je izvršeno pojačano miniranje linije fronta, raspoređeni delovi pokrivača.

Foto: Twitter printscreen

 

Ruska komanda namerava da sačuva maksimalnu količinu vojne opreme i spreči urušavanje mostobrana pod udarima Oružanih snaga Ukrajine, što će dovesti do velikih gubitaka i gubitka borbene sposobnosti najboljih ruskih formacija.

Na Hersonskom mostobranu koncentrisane su ruske vazdušno-desantne trupe u punoj snazi - borbene grupe sve 4 divizije i sve 4 vazdušno-desantne brigade, formacije 22. armijskog korpusa i 49. kombinovane armije.

Gubitak ove grupacije lišio bi Putina mogućnosti da vodi aktivne borbe, ovo su najbolje i borbeno najspremnije formacije Oružanih snaga RF.

Bajden: Zna li smo o povlačenju iz Hersona

Američki predsednik DŽo Bajden rekao je da još nije jasno da li je Ukrajina spremna na kompromis sa Rusijom kako bi rešila tekuću krizu.

-Još nije jasno da li je Ukrajina spremna na kompromis sa Rusijom ili ne, rekao je Bajden tokom specijalnog obraćanja nakon rezultata izbora za Kongres na sredini mandata.

Šef Bele kuće je takođe izneo tvrdnju da su SAD „bile unapred svesne” o planovima Rusije da povuče trupe iz Hersona. Istovremeno, Bajden je izrazio iznenađenje što je Moskva „sačekala kraj američkih srednjih izbora“ pre nego što je objavila svoju odluku.

-Pre svega, smešno mi je što su čekali do kraja izbora pre nego što su doneli takvu odluku, pošto smo neko vreme znali da će to da urade, rekao je američki predsednik.

Šef grupe "Vagner besan zbog povlačenja iz Hersona: Ovako se ne vodi rat!

Hitan sastanak glavnog štaba Ukrajine, Zelenski sa komandantima o stanju na frontu!

Slika sa mesta nesreće u kojoj je poginuo Kiril Stremousov, zamenik šefa administracije Hersonske oblasti

 

 

Mostovi se dižu u vazduh, Ukrajinci napreduju velikom brzinom, linija fronta sve bliža Hersonu!

Kijev strahuje od napada razornim oružjem nakon ruskog povlačenja iz Hersona!

Podoljak:Rano je pricati o povlacenju ruskih trupa iz Herson

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona. Dok se ukrajinska zastava vijori nad Hersonom nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju, naveo je Podoljak u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

RUSIJA SE POVLAČI IZ HERSONA!

Zaharova: Ruska strana otvorena za pregovore sa Kijevom

Ruska strana je i dalje otvorena za pregovore s ukrajinskom stranom i spremna je da pregovara imajući u vidu realnu situaciju u ovom trenutku, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova

Foto: Reuters

Marija Zaharova

- Spremnost Rusije za pregovore, naglašavam, ostaje nepromenjena - rekla je Zaharova novinarima.

Poginuo zamenik šefa administracije Hersonske oblasti

Poginuo je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov, potvrđeno je novinarima u pres-službi regionalne adminstracije.

Prethodno je na Telegram kanalima preneta informacija da je Stremousov poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Britanci objavili novu ratnu kartu

 

 

IAEA nije otkrila znakove da Kijev sprema „prljavu bombu“

Nakon saopštenja o „prljavoj bombi“, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) uputila je tim inspektora u Ukrajinu kako bi proverili nuklearne objekte. U toku inspekcije, stručnjaci nisu otkrili znakove njene pripreme, izjavio je direktor IAEA Rafael Grosi na marginama 27. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (SOR27).

- Mi smo odmah, u toku nekoliko dana, okupili poseban stručan tim u cilju kontrole tri objekta. Nismo mogli da utvrdimo nikakve znakove diverzije ili bilo kakve druge znakove da se nuklearni materijal ne koristi prema nameni - rekao je Grosi, komentarišući objave o „prljavoj bombi“.

Konferencija SOR27 održava se u Šarm el Šeiku od 6-18. novembra.

Ukrajina objavila novu procenu ruskih gubitaka

 

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

Zelenski: Oko četiri miliona Ukrajinaca bez struje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sapštio je da je zobg ruskih napada ne energetski sistem te zemlje oko četiri miliona ljudi ostalo bez struje.​

Sprečen teroristički napad u LNR

U Novoajdaru u Luganskoj Narodnoj Republici sprečen je teroristički napad na gasnom čvorištu gde je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, rečeno je Sputnjiku u Centru za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova LNR.

Prilikom provere prijave jednog slučajnog svedoka, policijci su u Novoajdaru pronašli improvizovanu eksplozivnu napravu. Mesto događaja je odmah okruženo, rekao je portparol MUP.

On je dodao da su kinolozi istražili okolinu, a tehničari neutralisali eksplozivnu napravu.
U policiji smatraju da su diverziju planirale ukrajinske službe.

Putin u Donbasu

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas, ali za sada nema konkretnih planova za taj put, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Za sada nema konkretnih planova, ali ne sumnjam da će doći vreme kada će Putin doći u Donbas, naravno. To su ruski regioni i on će biti tamo - rekao je portparol Kremlja, odgovarajući na pitanje da li će Putin doći u Donbas.

Posledice granatiranja naselja Stahanov u LNR


Pentagon: Rusija gubi tenkove

Pentagon kaže da je Rusija mogla da izgubi polovinu svojih glavnih borbenih tenkova u ratu protiv Ukrajine i da je možda upotrebila većinu svog preciznog naoružanja.

- Putin nije uspeo. Rusija će izaći iz ovog rata slabija nego što je bila - rekao je zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal, prenosi CNN.

On je naveo da su gubici Rusije od početka februara bili „redove veličine“ veći od gubitaka Sovjetskog Saveza u Avganistanu.

Foto: Printscreen

„Više od 80% njihovih kopnenih snaga je zarobljeno u Ukrajini. Oni su potrošili većinu svoje precizno navođene municije, a sankcije i kontrola izvoza će im veoma otežati da vrate svoju vojsku na način na koji je bila pre rata. " rekao je.

Kal smatra da je „Putin otišao u ovaj rat, pokušavajući da uništi Ukrajinu kao nezavisnu, suverenu demokratsku zemlju“, ali „propao“ i „suverena, nezavisna, demokratska Ukrajina će preživeti“.

Stanovnici Sevastopolja prijavljuju seriju eksplozija koja je trajala 20 minuta.

„Gubernator Sevastopolja“ Mihail Razvožajev rekao je da Crnomorska flota izvodi vežbe u akvatoriju, kao i gađanje poligona u okviru obuke mobilisanih.

Eksplozije u Sevastopolju

Prijavljene su eksplozije u privremeno okupiranom Sevastopolju, prenose ukrajinski mediji.
 

Borbena dejstva jurišnih aviona Su-25 u zoni specijalne vojne operacije

Posade jurišne avijacije izvele su raketne vazdušne napade na vojne objekte i tehniku Oružanih snaga Ukrajine. Raketiranje je vršeno u parovima sa malih visina.

U napadima su uništene maskirane utvrđene pozicije i oklopna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

 

Antonov: Bajdenovo upozorenje "Armagedon" ima za cilj da se što više država suprotstavi Rusiji

 

Rusi ponovo najavljuju da će Ukrajinci baciti prljavu bombu

Ruski ambasador u SAD ponovo pominje prljavu bombu. U članku koji je ruski ambasador Anatolij Antonov objavio u utorak uveče na Telegram kanalu ruske ambasade u Vašingtonu, tvrdi se da ukrajinske vlasti pripremaju sabotažu korišćenjem prljave bombe ili provokacije u nuklearnoj elektrani.

- Danas smo suočeni sa pretnjom radijacijske katastrofe. Kijev planira da izvrši sabotažu pomoću ’prljave bombe‘. Detonacija takvog uređaja imaće razmere uporedive sa dejstvom nuklearnog oružja male snage. Udarni talas će rasuti radioaktivne supstance na površini od nekoliko hiljada kvadratnih metara. Kontaminirana područja će se pretvoriti u zonu isključenja na 30 do 50 godina - napisao je Antonov.

Zaharova: Kijevu zabranjeno da vodi pregovore

Kijevu i njegovim pokroviteljima nisu potrebni pregovori, njihov cilj je destruktivan, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući pitanje pregovora sa Ukrajinom.

Ona je istakla da nedostaje želja, težnja Vašingtona da podstakne kijevski režim na nešto konstruktivno.

Prema njenim rečima, Kijevu je „zabranjeno“ da vodi pregovore.


Pokretanje Zaporoške nuklearke ─ uz garanciju Kijeva da je neće gađati

Uslov za razgovor o planovima za puštanje u rad Zaporoške nuklearke je isključivanje svake mogućnosti granatiranja elektrane od strane ukrajinskih trupa, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Preuranjeno je govoriti o planovima za puštanje u rad Zaporoške nuklearne elektrane dok se potpuno ne isključi mogućnost granatiranja od strane ukrajinskih snaga. Bez ove garancije kijevski režim može u svakom trenutku da naredi artiljerijski i raketni napad na nuklearku i počne ofanzivu na nju, ugrožavajući nuklearnu bezbednost - objasnio je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, jedini način da se osigura rad atomske stanice je da se pomeri linija fronta i ukrajinske snage povuku iz oblasti Zaporoške nuklearne stanice van domašaja njihove artiljerije.
Rogov je pri tome istakao da je u ovom trenutku situacija u elektrani stabilna. Objekat je pod zaštitom Ruske garde unutra i ruske vojske na spolja.

On je dodao da kijevske vlasti pokušavaju da destabilizuju situaciju u nuklearnoj elektrani, nudeći zaposlenima novac za odbijanje da rade u nuklearki.
Ranije je saopšteno da energetski blokovi Zaporoške nuklearke trenutno ne rade i da jeproizvodnja električne energije zaustavljena.

Rusi odbili napad na Snigirjovku

Napad ukrajinskih trupa na grad Snigirjovka u severnom delu Hersonske oblasti je odbijen, izjavio je zamenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

- Napad ukrajinskih trupa na grad Snigirjovka u severnom delu Hersonske oblasti je odbijen - izjavio je zamenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

Stremousov je ranije saopštio da su ukrajinske snage krenule u napad u oblasti Snigirjovke i da se vode ozbiljne borbe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vla

pre 1 godinu

Nezavisna ukraina kao i nemacka U vreme hitlera, ha ha ha ha ha

Paja

pre 1 godinu

Cudno je samo to, sto je Kiril Stremousov poginuo u saobracanoj nesreci kada se u njegov auto zabio ruski vojni kamion Kraz u punoj brzini....mozda nije "nesreca"...

oratorium

pre 1 godinu

Pouzdati se u Moskvu ili Beograd je vrlo, vrlo rizično. U pitanju su životi, koji su za moskovske i beogradske janičare samo predmet manipulacija. Lokalne vodje gube živote u čudnim i nerazjašnjenim okolnostima. Ruska vojska treba 3 meseca da stigne na front, mada bi mogli biciklima stići za par sati. Na kraju će Ruse iz Donbasa i Srbe sa Kosova i Republike Srpske njihovi moskovski i beogradski "zaštitnici" prodati za prazna obećanja.

Klint

pre 1 godinu

I tako... Braca Rusi se herojski povlace, dok Ukrajinci panicno napreduju... "Druga armija svijeta" ... Druga armija, da - ali u Ukrajini.

Dragi

pre 1 godinu

Neće Rusi da ratuju. Kao ni Srbi. Zašto? Zaostavština komunizma i socijalizma...izgubljen je osećaj patriotizma. Rusi, kao i Srbi su zagledani u Zapad. Društvo je duboko podeljeno. Crkva je potpuno odvojena od naroda. Nema krovne institucije, kao kod katolika. Vidimo kako je Putin prevario vlastiti narod. Jadni Rusi koji ostanu u Ukrajini. Srbija će navodno braniti Srbe na KiM, a kad je trebalo braniti svoj narod u Hrvatskoj i BiH...gde su bili? Po Beogradskim kafanama, lumpovali i slavili pad obe Krajine.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija