• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Njujork tajms

09.11.2022

11:54

VLADAR IZ SENKE, MOĆNIJI I OD KRALJA! Evelin Rotšild umro u 91 godini života

youtube.com/printscreen

Vesti

VLADAR IZ SENKE, MOĆNIJI I OD KRALJA! Evelin Rotšild umro u 91 godini života

Podeli vest

Evelin de Rotšild, potomak čuvene bankarske dinastije, umro je u 91. godini u svom domu u Londonu, navodi Njujork tajms.

U početku je malo obećavao, na kraju se pridružio porodičnoj firmi i dospeo do predsednika, imajući ogroman uticaj u britanskim finansijskim i političkim poslovima.

Arhiv Rotšild , koji je osnovala porodica Rotšild, potvrdio je njegovu smrt.

Tokom konzervativne vlade premijerke Margaret Tačer, od 1979. do 1990. godine, Rotšild je pomogao da se ostvari njena politika privatizacije, prodaje državnih industrija i druge imovine privatnim kompanijama, navodno da bi poboljšao njihovu produktivnost, povećao konkurenciju, smanjio radnu snagu , oslabio sindikate, prikupio sredstva za vladu ugroženu štrajkovima i nacionalnom recesijom.

Sa Rotšildom i njegovim bankarima koji su dogovarali prodaju, i u nekim slučajevima pomogli u pregovorima, Tačerova se odrekla nacionalizovane industrije nafte, gasa i čelika, državnih tehnoloških kompanija, regionalnih električnih mreža i drugih kompanija. Tokom 1990-ih, premijer Džon Mejdžor je na sličan način privatizovao British Rail i ostatke rudarske industrije desetkovane štrajkovima i zatvaranjima.

Kako su spajanja progutala manje finansijske institucije u rastućoj koncentraciji globalne bankarske moći 1980-ih, g. Rotšildu su istoričari pripisali zasluge za zaštitu imena Rotšild od onoga što je smatrao nezgodnim poslovima i očuvanje nezavisnosti, koja je bila ugrožena od spolja i unutrašnjim nejedinstvom.

Reputaciju Rotšildova reputaciju ugrozio je 1960-ih rođak Džejkob Rotšild, koji je predložio spajanje porodične banke sa SG Varburg, investicionom bankom koja je kotirana na Londonskoj berzi. Džejkob je kasnije koristio porodično ime u svom agresivnom Rothschild Investment Trust-u da sklopi unosne poslove sa kompanijama za umetnost i iznajmljivanje automobila i preuzem zajednički fond sa američkim preduzetnikom Saulom Stajnbergom.

Protiveći se upotrebi imena za takve poslove, konzervativniji Evelin je nadmudrio svog rođaka, koji je dao ostavku na mesto direktora porodične holding kompanije i preimenovao sopstvenu jedinicu u RIT Capital. Spor je trajao do 1980. godine, kada su se rođaci složili da će porodična banka poslovati odvojeno od Džejkobovog RIT poduhvata. Dok je štampa okarakterisala sukobe kao porodičnu svađu, ona je imala šire implikacije na jedinstvo i nezavisnost Rotšildovog preduzeća.

Od 1760-ih, kada je patrijarh Majer Amšel Rotšild osnovao dinastiju u Frankfurtu i poslao četiri od svojih pet sinova da osnuju još četiri preduzeća u Londonu, Parizu, Beču i Napulju, Rotšildi su bili partnerstvo čije su bogatstvo i porodične veze bile snažne. Ali u 20. veku, svetski ratovi, Velika depresija i drugi problemi su poremetili su taj savez.

Da bi obnovio partnerstvo Evelin Rotšild je predvodio uspešne napore da ponovo ujedini različite porodične interese pod švajcarskom kompanijom Rothschild Continuation Holdings, koja je držala udele u Rotšildovim firmama u Britaniji, Francuskoj, Sjedinjenim Državama, Holandiji, Australiji, Hong Kongu, Singapuru i druga mesta.Evelin Rotšild je bio njen predsednik od 1982. do 2003. godine.

- Najvažnija snaga porodice je jedinstvo - rekao je za Njujork tajms 1996.

Najal Ferguson, britanski ekonomski istoričar, napisao je u „Kući Rotšilda“ (1998) da je gospodin Rotšild verovao „da bi Rotšildi mogli da kombinuju tradicionalne vrline porodične firme sa istinskim globalnim dosegom izgradnjom moderne verzije starog Rotšild sistema: u centru je blisko povezana grupa kompanija koje kontroliše porodica sa mrežom agencija i saradnika sa različitim stepenom autonomije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hercegov grad

pre 1 godinu

Dobro da je jedna pogan zapada vecno otisla!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija