• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

21.11.2022

07:00

RUSIJA: ZELENSKI NAREDIO STRELJANJE RATNIH ZAROBLJENIKA - OVO NEĆE PROĆI BEZ KAZNE! KIJEV: Možda su snimci lažni, istražićemo...

Printskrin

Vesti

RUSIJA: ZELENSKI NAREDIO STRELJANJE RATNIH ZAROBLJENIKA - OVO NEĆE PROĆI BEZ KAZNE! KIJEV: Možda su snimci lažni, istražićemo...

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije optužilo je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je naredio svojim jedinicama da masovno streljaju ratne zarobljenike!

Nakon što su na društvenim mrežama u petak objavljeni jezivi snimci na kojima se vidi kako Ukrajinci u Lugansku hladnokrvno ubijaju nenaoružane ruske vojnike koji su se prethodno predali, zvanična Moskva je upozorila da to nije bio usamljeni slučaj, već "široko rasprostranjena varvarska praksa režima u Kijevu".

Dokaz divljaštva

Na internetu se, naime, krajem prošle nedelje najpre pojavio video-snimak koji su telefonom snimili ukrajinski vojnici, a na kojem je zabeležen trenutak kada se najmanje deset ruskih boraca predaje u selu Makejevka u Luganskoj Narodnoj Republici. Njih su trupe odane Volodimiru Zelenskom razoružale, a potom im naredile da polegaju na zemlju. Na kraju se čuje rafal, posle čega se sporni snimak prekida.

Međutim, ubrzo je na društvenim mrežama objavljen i snimak ruskog drona koji je nadleteo mesto zločina i tom prilikom snimio beživotna tela zarobljenih vojnika, koji su očigledno u međuvremenu hladnokrvno streljani iako su položili oružje i predali se neprijateljskim snagama. Snimak je šokirao svetsku javnost, ali i razbesneo Moskvu, koja je u zvaničnom saopštenju tamošnjeg ministarstva odbrane optužila Ukrajinu za masovne likvidacije ruskih ratnih zarobljenika.

- Objavljeni snimak je dokaz divljačke prirode režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kao i zapadnih lidera koji ga štite i pružaju mu podršku. Varvarsko ubistvo ruskih zarobljenika samo je poslednji u nizu teških ratnih zločina koje su počinile ukrajinske trupe. To je široko rasprostranjena praksa ukrajinskih oružanih snaga, koju aktivno podržava režim u Kijevu, dok Zapad ćuti. Streljanje ruskih ratnih zarobljenika nije bilo slučajno, već metodično i planirano masovno ubistvo. Niko to neće moći da prikaže kao nekakav 'tragičan izuzetak'. Nije to ni prvi, ni jedini takav zločin Ukrajinaca - saopštilo je Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Kijev: Možda su snimci lažni

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će istragu o masovnom streljanju ruskih zarobljenika pokrenuti "tek kada se za to steknu uslovi", odnosno nakon što se utvrdi da li je reč o "autentičnim snimcima, ili montaži".
- Pre pokretanja istrage mora postojati temelj za tako nešto. Upravo utvrđujemo da li su objavljeni snimci lažni - rekli su u ukrajinskom ministarstvu.

Zvanična Moskva pozvala je međunarodnu zajednicu i "mentore Ukrajine sa Zapada" da reaguju i kazne režim Volodimira Zelenskog, ali i poručila da će svi oni morati da odgovaraju zbog svojih zločina.

- Volodimir Zelenski i njegovi poslušnici zbog tih zločina će morati da odgovaraju ne samo pred sudom istorije već i pred ruskim i ukrajinskim narodom. Oni će platiti visoku cenu za svakog streljanog zarobljenika - poručili su iz ruskog ministarstva.

Kadirov preti osvetom

Čečenski lider Ramzan Kadirov, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, zapretio je osvetom ukrajinskim vojnicima koji su, kako kaže, hladnokrvno streljali nenaoružane ruske borce, poručivši da će "dobiti ono što zaslužuju".

- Ne samo da su počinili zločin, te sluge sotone su ga potom cinično objavile i na internetu, osećajući apsolutnu nekažnjivost. Ali siguran sam da se na odmazdu neće dugo čekati. Daćemo sve od sebe da ti psi rata dobiju ono što zaslužuju. Oni koji nekako i uspeju da izbegnu kaznu, biće osuđeni da do kraja svojih jadnih života žive u strahu. Ne zaslužuju nikakva prava - zapretio je Kadirov.

UN: Zločince treba kazniti

Foto: Pixabay

Zvaničnici Ujedinjenih nacija izjavili su da su "upoznati sa snimcima streljanja zarobljenika", navodeći da bi trebalo sprovesti opsežnu i objektivnu istragu incidenta u Makejevki.
- Znamo za snimke i naši stručnjaci rade na njihovom proučavanju. Ako se dokaže da je zaista počinjen ratni zločin, krivci moraju da odgovaraju za svoja zlodela - rekao je portparol UN agenciji Frans-pres.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija