• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

12.12.2022

07:00

PUTIN: MOGUĆ JE I PREVENTIVNI NUKLEARNI NAPAD! Kremlj najavljuje mogućnost izmene svoje nuklearne doktrine, svet strepi, ovo bi bio kraj...

Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

PUTIN: MOGUĆ JE I PREVENTIVNI NUKLEARNI NAPAD! Kremlj najavljuje mogućnost izmene svoje nuklearne doktrine, svet strepi, ovo bi bio kraj...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je moguću izmenu državne nuklearne doktrine, prema kojoj bi preventivni nuklearni napad bio dozvoljen u cilju odbrane zemlje.

On je rekao da bi Rusija mogla da se ugleda na Ameriku i prihvati njen koncept preventivnih napada, ističući da, za razliku od Vašingtona, Moskva ima hipersonične balističke projektile, te ima čime i da izvede takve udare.

Ugledanje na SAD

Prema sadašnjoj ruskoj nuklearnoj doktrini, ta zemlja ima pravo da upotrebi atomsko oružje u slučaju da je napadnuta istim takvim naoružanjem ili u slučaju masivnog napada konvencionalnim oružjem, koje ugrožava sam opstanak države. S druge strane, Moskva je godinama zabrinuta zbog američkih napora da razvije kapacitete za takozvani brzi globalni napad, koji podrazumeva udar na neprijateljske strateške ciljeve preciznim navođenim raketama bilo gde na svetu u roku od sat vremena.

Sada, sudeći prema Putinovim rečima, Moskva bi mogla da usvoji istu takvu agresivnu politiku odbrane.

- Rusija bi mogla da usvoji američki koncept upotrebe preventivnih vojnih napada. Za razliku od SAD, mi imamo hipersonično oružje, koje bi zaista i moglo da pogodi metu bilo gde u svetu u roku od sat vremena. Za sada samo razmišljamo o tome. Oni nisu bili stidljivi da otvoreno govore o tome poslednjih godina - kazao je Putin.

On je dodao da možda nije loše usvojiti neke ideje američkih kolega.

- Govoreći o napadu u cilju razoružanja, Amerika je to razvila kako bi osigurala svoju bezbednost. Možda nije loše da se ugledamo na njih. Takav napad ima za cilj da uništi komandne objekte - rekao je Putin.

Medvedev: Povećavamo proizvodnju najmoćnijeg oružja!

Rusija pojačava proizvodnju najmoćnijeg oružja, baziranog na novim principima, kako bi se suprotstavila neprijateljima širom sveta, izjavio je zamenik ruskog saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.
"Pseudoukrajinski besni mešanci sa ruskim prezimenima, gušeći se svojom otrovnom pljuvačkom, izjavljuju da se njihov neprijatelj nalazi u granicama Rusije. Besnilo nema leka. Nama je mnogo teže - naš neprijatelj se ukopao ne samo u Kijevskoj guberniji naše rodne Malorusije, ima ga u Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i čitavom nizu drugih savremenih mesta, koja su se zaklela na vernost nacistima", napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je ponovio, Rusija već ima hipersonično oružje sposobno da izvede takav napad, dok ga SAD još nemaju, ističući da i ruske krstareće rakete nadilaze sposobnost američkih.

- Američka vojna strategija ne isključuje čak ni to da SAD prve upotrebe nuklearno oružje. Ako potencijalni neprijatelj veruje da u teoriji može da koristi preventivni napad, a mi ne, moramo da razmislimo o pretnjama koje te ideje predstavljaju - istakao je Putin.

Do potpunog uništenja

Ruski predsednik je pojasnio da je sadašnja ruska nuklearna doktrina bazirana na konceptu lansiranja projektila na osnovu upozorenja, što znači da nuklearno oružje može biti upotrebljeno samo ukoliko je primećen napad na Rusiju.

- Kad sistem za rano upozoravanje dobije signal o raketnom napadu, mi onda lansiramo stotine projektila koje je nemoguće zaustaviti. Neprijateljske bojeve glave bi, u tom slučaju, neminovno dospele na teritoriju Ruske Federacije, ali bi neprijatelj bio zbrisan sa lica zemlje, budući da je nemoguće presresti stotine raketa. To je naš faktor odvraćanja - izjavio je šef Kremlja.

Na optužbe Zapada da seje strah širom planete, ponavljajući da će upotrebiti sva moguća sredstva, uključujući nuklearna, kako bi odbranio svoju zemlju, Putin je odgovorio:

- Koliko znam, otkako se pojavilo nuklearno oružje, oružje za masovno uništenje, svi ljudi, čitavo čovečanstvo brine šta će se dogoditi sa planetom i sa svima nama.

Ostin: Rusija modernizuje nuklearni arsenal

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da Rusija širi i modernizuje svoj nuklearni arsenal.
- Kremlj nastavlja svoj okrutni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine. Ceo svet je video kako se Putin angažuje u duboko neodgovornom zveckanju nuklearnim sabljama - kazao je Ostin.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija