• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

19.12.2022

22:21

LAVROV: EVROPA NESTAJE, BUKVALNO PRED NAŠIM OČIMA, Zapad u panici, Putin će "progutati" Belorusiju, A ONDA SLEDI...

Vesti

LAVROV: EVROPA NESTAJE, BUKVALNO PRED NAŠIM OČIMA, Zapad u panici, Putin će "progutati" Belorusiju, A ONDA SLEDI...

Podeli vest

Evropa gubi nezavisnost bukvalno pred našim očima i teško može da tvrdi da je nezavisni centar multipolarnog sveta, iako bi Moskva to želela, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. stovremeno, predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da Moskva nije zainteresovana da "proguta" Belorusiju.

On je naglasio da je Vašington na svoj način "postrojio" ostatak Zapada i Evropu, preneo je TASS. Dodao je da su zbog toga Rusija i njene savezničke države pred veoma ozbiljnim izazovom. 

- Očekuje nas veoma težak zadatak - da sprečimo urušavanje svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu - naglasio je šef ruske diplomatije za kanal "Rosija 1".

Putin: Rusija nije zainteresovana da "proguta" Belorusiju

Istovremeno, predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da Moskva nije zainteresovana da "proguta" Belorusiju. 

To nije svrsishodno, saradnja Moskve i Minska leži u koordinaciji ekonomskih pitanja, kao i u drugim integracionim savezima, dodao je Putin, preneo je Sputnjik. 

- Izjave na temu da neko želi nekoga da "proguta" su besmislice, istakao je predsednik Rusije. "To su pokušaji onih koji nam ne misle dobro da uspore naš proces integracije - dodao je Putin. 

Putin je doputovao u Minsk na razgovore sa Lukašenkom o temama koje se tiču bezbednosti u regionu. Kako su prenele RIA Novosti belorusko-ruska integracija u širokom formatu je ključna tema razgovora. (Kraj) ir/

S druge strane, Putin je u razgovoru sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku najavio da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju. 

- Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način - rekao je Putin, prenose RIA Novosti. 

Saradnja Rusije i Belorusije trn u oku Zapada

Kako je istakao, saradnja Rusije i Belorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije. 

- Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije - rekao je Putin. 

Ruski predsednik je naveo da su razgvorali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsetio da su Rusija i Belorusija ranije najavile obuku beloruskog kosmonauta.

Peskov: Ukrajinski general Zalužni bi trebalo da se odmori!

Foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Valeriju Zalužnom, da se "odmori" nakon njegovih izjava da Moskva i Minsk pripremaju zajedničku operaciju protiv Ukrajine. 
- Kako se zove general? On treba da se odmori. Premoren je - rekao je Peskov odgovarajući na zahtev novinara na redovnoj konferenciji za štampu da prokomentariše izjavu Zalužnog, prenose RIA Novosti. 
Zalužni je ranije za Ekonomist rekao da ne sumnja da će Rusija ponovo izvesti napad na Ukrajinu sa severa, preko belorusko-ukrajinske granice. 
- Ne sumnjam da će Rusija još jednom napasti Kijev - rekao je Zalužni. 
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio formiranje regionalne vojne grupe sa Rusijom nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objasnivši da je odluka o tome doneta usled zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Unije Rusije i Belorusije, preneo je ranije TASS.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija