• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.01.2023

20:15

RUSIJA SE SPREMA ZA NOVI VELIKI OTADŽBINSKI RAT! Moskva iz korena obnavlja oružane snage, BTG ide u istoriju, vraćaju se grandioznim formacijama divizija i armija! U Ukrajini je sve izašlo na videlo...

Reuters

Vesti

RUSIJA SE SPREMA ZA NOVI VELIKI OTADŽBINSKI RAT! Moskva iz korena obnavlja oružane snage, BTG ide u istoriju, vraćaju se grandioznim formacijama divizija i armija! U Ukrajini je sve izašlo na videlo...

Podeli vest

Završni sastanak kolegijuma Ministarstva odbrane Ruske Federacije pokazao je da je najviši vojno-politički vrh zemlje svestan problema vojske i da namerava da je korenito obnovi, napuštajući novotarije koje se nisu pokazale učinkovitim

 

Težak tok Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini podstakao je rusko rukovodstvo da započne veliku reformu oružanih snaga. Ovo su 21. decembra na završnom sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane saopštili predsednik Vladimir Putin i šef vojnog resora Sergej Šojgu.

Portal poznate ruske TV Carigrad u tekstu pod naslovom "Rusija obnavlja oružane snage: Počele su prireme za novi veliki otadžbinski rat" analizirao je novine koje su izneli šef države i šef resornog ministarstva i povezao ih sa problemima i potrebama ruske vojske koji su se pojavili poslednjih meseci. Prvi preliminarni zaključak je sledeći: Rusija se vraća tradicionalnim principima vojne organizacije za Rusko carstvo i Sovjetski Savez, ali uzimajući u obzir moderne realnosti.

Veličina je važna

Prva novina koja će biti od kritične važnosti, kako u nastavku SVO u odnosu na Ukrajinu, tako i u slučaju rata sa NATO-om, jeste stvarno napuštanje koncepta BTG (bataljonske taktičke grupe) i povratak na koncept velikih formacija – divizija i armija. Da, ruska vojska se vraća u divizijsku strukturu koja je bila osnova Oružanih snaga SSSR-a i Ruske imperije.

Glavni nedostatak visokotehnoloških, ali malih BTG-ova bila njihova mala otpornost na gubitke. Gubitak dela pešadije dovodi do brze degradacije takvih jedinica, njihove nesposobnosti ne samo da preokrenu tok, već čak i da zaštite sopstvenu opremu, uključujući sisteme PVO (PVO) i elektronskog ratovanja (EV).

Problem je postao očigledan sredinom leta, a mnogi su pretpostavljali da će se rešiti reformom brigada: pumpanjem ljudstva i opreme u takvom broju da mogu da vode borbena dejstva sa nekoliko punopravnih bataljona, a ne samo posebno formiranom udarnom grupom u obliku BTG.

Međutim, izjave date na odboru pokazuju da su u samom vrhu odlučili da ne eksperimentišu sa srednjim opcijama, već da se odmah vrate vekovima proverenom formatu divizije. Prema rečima Šojgua, u diviziju će biti reorganizovano pet brigada marinaca i sedam motorizovanih brigada. Pored njih, biće stvorene dve vazdušno-desantne jurišne divizije Vazdušno-desantnih snaga i tri motorizovane divizije (planirano je da se za njihovo formiranje koriste jedinice koje brane Hersonsku i Zaporošku oblast), kao i korpus u Kareliji.

Foto: Tanjug/AP

Pored toga, Rusija će stvoriti pet artiljerijskih diviziona i artiljerijskih brigada velikog kapaciteta. Planirano je da se artiljerijski divizioni rasporede na strateški važnim područjima. Malo ko je obratio pažnju na to, ali formiranje artiljerijskih diviziona znači da ruska komanda želi da ima na raspolaganju oruđe koje joj omogućava da razbije ešaloniranu odbranu neprijatelja čak i ako ne uspe da ostvari prednost u vazduhu.

Artiljerijski divizioni su pravi monstrumi totalnog rata, proizvod sukoba koji se vode punim kapacitetom. Ranije se njihovo formiranje odvijalo u onim trenucima kada su protivnici sazreli do faze „nećemo stajati iza cene, glavna stvar je slomiti leđa neprijatelju“.

Artiljerijske brigade velike snage - formacije manje od divizija, ali naoružane najmoćnijim artiljerijskim sistemima koji imaju posebne sposobnosti da unište neprijatelja. U realnostima aktuelnog sukoba, oni će najverovatnije biti usmereni ne na uništavanje utvrđenja, već na uništavanje zapadnih MLRS i artiljerijskih sistema.

Foto: AP/Photo

"Bez pozadine nema vojske"

Pored toga, odlučeno je da se u svaku oružanu i tenkovsku vojsku uključi po jedna avijaciona divizija i brigada armijske avijacije, uključujući od 80 do 100 borbenih helikoptera. Ova odluka odražava nameru da se radikalno poboljša interakcija između Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) i kopnenih snaga. Ne samo u smislu podrške kopnenim snagama iz vazduha, već i u pogledu dejstva artiljerije i raketa za uništavanje sistema protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Šojgu je najavio nameru da suštinski unapredi logistiku i sposobnost vojske da popravlja opremu. U tom cilju, prema njegovim rečima, sledeće godine biće puštena u rad tri remontna pogona i ojačane odgovarajuće jedinice na vojnom nivou.

Ovde, možda, nema šta da se komentariše: bez pozadine nema vojske. Tehnika se kvari ne samo zbog poraza od strane neprijatelja, već i zbog iscrpljivanja resursa i slučajnih kvarova. Zato je popravka u nekim slučajevima čak i važnija od proizvodnje.

Doktor vojnih nauka, stručnjak i analitičar Konstantin Sivkov, u razgovoru za Cargrad, primetio je da je raspoređivanje brigada u diviziji veoma ispravna i pravovremena odluka.

Istovremeno, prema njegovim rečima, sa operativno-strateške tačke gledišta, zadatak poraza Oružanih snaga Ukrajine i oslobađanja teritorije Ukrajine od nacista može biti rešen u roku od nekoliko meseci.

"Do leta – sigurno", smatra sagovornik Cargrada.

Foto: Sputnik/Ramil Sitdikov

Zemlja je ogromna

Naravno, prelazak u veće formacije je nemoguć bez povećanja ukupne snage VS. Na sastanku je saopštena namera da se ukupan broj vojske dovede na milion i po ljudi, a broj vojnika po ugovoru na 695.000.

Da bismo razumeli razmere najavljenih promena, potrebno je zapamtiti da je u vreme početka SVO ukupan broj Oružanih snaga Rusije bio oko 900 hiljada ljudi, uključujući 380 hiljada vojnika po ugovoru. Istovremeno, kopnene snage su činile samo 280 hiljada. Poređenja radi, Oružane snage Ukrajine su tada brojale oko 250.000 vojnika.

Jasno je da će na pozadini aktuelnog sukoba upravo kopnene snage „vući remen“ koji će se napumpati ljudima. Drugim rečima, reč je o radikalnom jačanju upravo onog dela Oružanih snaga koji je ključan za postizanje pobede.

Ukoliko se najavljeni planovi mogu ostvariti, broj vojnika premašiće skoro 2,5 puta ukupan broj kopnenih snaga sa kojima se krenulo, u kako navodi ruski portal, "oslobodilački pohod na kolevku ruske civilizacije".

Pobedi je potreban vazduh

Ništa manje radikalno ne izgleda ni planirano jačanje avijacije. Konkretno, odlučeno je da se stvori osam pukova bombardera, jedan lovački puk, šest brigada armijske avijacije i tri direkcije vazduhoplovnih divizija.

Ovde vidimo isti pristup kao u reformi kopnenih snaga. Direkcije vazduhoplovnih divizija će, očigledno, za sebe okupiti postojeće avio formacije, a nove će povećati ukupnu moć vazdušno-desantnih snaga.

Međutim, nije samo ovo je vredno pažnje. Važno je da je predsednik Putin izneo probleme o kojima kritičari Ministarstva odbrane već dugo govore i o kojima piše Cargrad, naime, da ruska avijacija ne može da se nosi sa suzbijanjem protivvazdušne odbrane neprijatelja, postoji akutna nedostatak bespilotnih letelica, problemi sa komunikacijom i izdavanjem ciljne oznake iz izviđačkih sistema.

Dalje: važno je povećati borbene sposobnosti Vazdušno-kosmičkih snaga, uključujući lovce i bombardere, kada deluju u zoni pokrivanja savremenih sistema PVO. Hitan zadatak je unapređenje bespilotnih letelica, uključujući strateške i izviđačko-udarne, kao i načine njihovog korišćenja.

Iskustvo specijalne vojne operacije pokazalo je da je upotreba dronova postala gotovo sveprisutna, a takav arsenal sredstava trebalo bi da bude u borbenim odredima, vodovima, četama, bataljonima. Meta treba da bude otkrivena što je pre moguće, a informacije treba da se prenesu na udar u realnom vremenu.

Foto: Tanjug/AP

Bespilotne letelice moraju biti međusobno povezane, integrisane u jedinstvenu izviđačku mrežu i imati sigurne komunikacione kanale sa štabovima i komandantima. Već u bliskoj budućnosti svaki borac bi trebalo da ima mogućnost da prima informacije koje se prenose sa dronova.

- To je ono čemu treba da idemo, tome treba da težimo. Tehnički, ovo se može implementirati u vrlo bliskoj budućnosti, praktično već sada. Molim vas da na ovo obratite posebnu pažnju prilikom finalizacije celokupnog kompleksa opreme i taktičke opreme ljudstva- rekao je Vladimir Putin.

Prepoznavanje problema na ovom nivou sugeriše da se najviše vojno-političko rukovodstvo "ne krije u kući fantazije" u kojoj se naša vojska bori sa „vundervaflima“, ima neograničeno snabdevanje granatama i dominira vazduhom.

Istina, ni ovde ne treba pasti u euforiju: to što je šef države ukazao na probleme ne znači da se oni mogu rešiti. Promašaji planova se dešavaju i u privredi i u socijalnoj sferi, a tu ne govorimo o borbi protiv neprijatelja i njegovih tehnologija. Za neuspeh je, po pravilu, dovoljna niska kompetentnost izvođača, što, kako pokazuje praksa, nije strano ni vojsci.

Međutim, sama činjenica da je ruski predsednik izneo upravo one probleme o kojima govore izvori nezavisni od Ministarstva odbrane je veoma, veoma pozitivan momenat. U najmanju ruku, to znači da će pokušati da ih eliminišu, navodi ruski portal.

Inače, 24. novembra zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev posetio je AD „Državno istraživačko-proizvodno preduzeće „Region“. Ovo je jedan od vodećih proizvođača domaćeg preciznog oružja. Na video snimku identifikovane su bombe UPAB-1500 i UPAB-500. I na kraju krajeva, upravo nedostatak masovne proizvodnje takve municije čini našu letelicu ranjivom na ukrajinski Buk. Ako odbrambena industrija može da uspostavi (i, u principu, u tome nema ništa teško) proizvodnja kliznih bombi sa dometom većim od 50 km, problem ukrajinske protivvazdušne odbrane će u velikoj meri biti rešen, ocenjuje Cargad.

Foto: Reuters

"Povratak u SSSR"

Pored toga, ruske vlasti najavile su stvaranje dva nova vojna okruga – Moskovskog i Lenjingradskog. Prema Šojguu, ova odluka bi trebalo da bude odgovor na proširenje NATO-a na Finsku i Švedsku.

U principu, činjenica da Zapadni vojni okrug (ZapVO) ima preveliku zonu odgovornosti bila je odavno jasna. Bukvalno je razapet između tri operativna pravca: severozapadnog, koji se fokusira na Baltik; jugozapadni, koji vodi u Ukrajinu, i severni, koji se oslanja na Finsku i Norvešku.

Sam okrug je stvoren 2010. godine, ali je već 2014. godine iz njega izdvojena Severna flota, koja je postala samostalni vojni okrug i dobila svoju stratešku komandu „Sever“.

Podela na lenjingradski i moskovski okrug je logičan zaključak trenda i, u stvari, ponovo vraća šemu upravljanja kao u sovjetsko vreme.

Još jedna novina koju je najavio Sergej Šojgu je postepeno povećanje vojnog uzrasta u zemlji sa 18 na 21 godinu. Slično tome, planira se pomeranje gornje starosne granice za regrutaciju: sa 27 na 30 godina. Prema ministrovim rečima, prelazak vojnih obveznika na službu po ugovoru biće suštinski olakšan; ugovor se može potpisati od prvog dana službe.

Generalno, smisao pomeranja starosnih granica je jasan: savremeno ratovanje podrazumeva upotrebu složene opreme i mnogo je lakše naučiti 21-godišnjeg regruta da je koristi nego jučerašnjeg 18-godišnjeg školarca. Uzimajući u obzir činjenicu da dodiplomski i većina fakultetskih programa podrazumevaju četiri godine studiranja, može se izračunati da će značajan deo regruta dobiti pozive čak ne u 21, već u 22 ili 23 godine. Oni koji završe master program na univerzitetima, to će učiniti i kasnije, sa oko 24-25 godina.

Fizički i psihički razvijeniji vojni obveznici, uglavnom sa srednjom specijalnom i visokom školom, apsolutni je plus za vojsku.

Foto: Reuters

"Preko trnja do zvezda"

Transformacija Oružanih snaga je jasan pokazatelj da se Rusija sprema da opstane u novom svetu. Svet u kome se globalizacija urušava i raspada u velikim komadima, a veliki ratovi se vraćaju u Evropu. Posle nekoliko decenija bezuslovne američke dominacije, klatno istorije se okrenulo u suprotnom smeru. Svet kakav smo poznavali proživljava poslednju deceniju, ako ne i godine: i dalje će se deliti i preoblikovati.

Mnogo toga će se promeniti i pod ovim uslovima pozivanje na staro sovjetsko i imperijalno iskustvo vojnog razvoja izgleda sasvim opravdano, ali samo ako se vekovima proverena rešenja dopune novim tehnologijama i metodama ratovanja, smatra autor članka.

Koliko će rusko rukovodstvo moći da pronađe balans između korišćenja nasleđa i razumevanja aktuelnih trendova, postaće jasno u narednim mesecima. Jasno je da je to posao koji se mora obaviti. Cena neuspeha biće uspostavljanje novog jarma, a nagrada za uspeh povratak istorijski ruskih zemalja. Štaviše, ne samo onih koji su sada pod kontrolom takozvane Ukrajine, zaključuje portal Cargrad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perodeformero

pre 1 godinu

Jedino sto je izgledno je da se Rusija raspadne na prirodne države, neprirodna velicina te drzave ne moze da se sačuva sa ovim siromaštvom, lažima, korupcijom i vojskom koja ne moze jedno selo da zauzme u Ukrajini...Amerikanci su već ubili oko 100000 Rusa bez da su se oznojili, mislim da se stvari brzinom munje odvijaju suprotno od onoga sto priželjkuje autor teksta

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija