• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politnavigator

06.01.2023

13:42

EVROPA POSTALA SAUČESNIK RUSIJE?! Jedan POTEZ omogućio Moskvi ogroman RATNI BUDŽET, Ukrajinci BESNI na EU - KAKO PROTIV OVOGA?!

AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

EVROPA POSTALA SAUČESNIK RUSIJE?! Jedan POTEZ omogućio Moskvi ogroman RATNI BUDŽET, Ukrajinci BESNI na EU - KAKO PROTIV OVOGA?!

Podeli vest

Antiruske sankcije koje je uveo Zapad su selektivne i nisu u stanju da primoraju Rusku Federaciju da odustane od vojne operacije u Ukrajini, smatra grupa autora ukrajinskog Centra za globalne studije „Strategija KSKSI“

„Sankcije EU i G7 protiv Rusije imaju za cilj da parališu njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine. Sada takve akcije Zapada nastavljaju da budu oruđe za prisiljavanje Kremlja na mir. Prema internom izveštaju Evropske komisije, ekonomska ograničenja, od kojih se najosetljivija tiču energetskog sektora, značajno slabe sposobnost ruskog režima da se bori protiv Ukrajine. Ali akcije EU ne zaustavljaju Rusiju, jer su selektivne. Sankcije protiv zemlje koja je pokrenula agresiju u Evropi i stvara nuklearne pretnje ne bi trebalo da budu selektivne“, navodi se u članku.

Oni napominju da je uvoz ruske nafte i naftnih derivata u Evropu prethodnih godina „zapravo bio ključni faktorom za sadašnji ratni budžet Moskve“.

„U 2023. nastaviće se rastuća dinamika vojne potrošnje Moskve u uslovima sankcija i smanjenja proizvodnje i izvoza, ali na račun povećanog oporezivanja sektora nafte i gasa. Tokom naredne tri godine, Kremlj želi da uzme dodatnih 44 milijarde dolara od ruske naftne i gasne industrije kroz povećanje oporezivanja za rat", smatraju autori.

Osim toga, podaci ukazuju da je od 2014. vojna potrošnja Rusije počela da se kreće u rasponu od 60-70 milijardi dolara godišnje i da se nije smanjivala, uprkos padu cena nafte i smanjenju prihoda od njenog izvoza.

"Logika je jednostavna – država je dala naftašima mogućnost da dobro zarade, a sada moraju da joj daju sve što je potrebno za pobedu u Ukrajini. Stoga je najvažniji zadatak na početku godine za diplomatiju Ukrajine i grupe zemalja Centralne Evrope da od Zapada postigne potpunu ekonomsku izolaciju Rusije sa svih strana“, zaključuju ukrajinski ekonomisti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srecko

pre 1 godinu

Da li ce 85% populacije zemlje gledati mirno sta radi 15% ljudi i da prete i da ucenjuju i izivljavaju.Posto je toliko jak zapad nek napadnu Rusiju.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija