• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.01.2023

22:43

GRETA TUNBERG NA SLOBODI! Nakon provere identiteta puštena iz pritvora

Tanjug/AP

Vesti

GRETA TUNBERG NA SLOBODI! Nakon provere identiteta puštena iz pritvora

Podeli vest

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg puštena je danas na slobodu, nakon što je, zajedno sa drugim aktivistima, zadržana u pritvoru tokom protesta protiv rušenja jednog sela u Nemačkoj radi proširenja rudnika uglja, saopštila je policija

Kako navodi policija, Tunberg je puštena na slobodu nakon provere identiteta, prenosi Rojters. Tunberg bila je u grupi demonstranata koji su danas privedeni tokom protesta protiv kopanja uglja u rudniku u blizini nemačkog sela Licerat.

Iz policije je za Bi-Bi-Si ranije rečeno da Tunberg nije uhapšena i da će biti puštena nakon što se izvrši provera njenog identiteta, kao i da će i ostali privedeni demonstranti, nakon provere identiteta, biti pušteni bez podizanja optužnice.

Tunberg, 20-godišnja švedska klimatska aktivistkinja, od prošlog petka se više puta pojavljivala na protestu u regionu Licerata, između Ahena i Dizeldorfa, nakon odluke da u tom selu počne iskopavanje lignita.

- Jednostavno ne možemo da prihvatimo da je energetskoj kompaniji RVE dozvoljeno da sklapa poslove sa nemačkom vladom i time ugrožava živote bezbroj ljudi - rekla je Tunberg.

Tunberg, koja danima sa drugim aktivistima, protestuje zbog proširenja rudnika i iskopavanja lignita, izjavila je nedavno u intervjuu za nemačku televiziju ARD da je Nemačka istorijski gledano jedan od najvećih zagađivača prirodne sredine na svetu, objasnivši da zagađenje koje se dešava u Nemačkoj ne ostaje samo u toj zemlji.

Tunberg je pre pet godina skrenula pažnju svetske javnosti na sebe kada je organizovala proteste srednjoškolaca za klimu koji su poprimili svetski karakter. Njen lični protest organizovan 15. marta 2019. godine, pod sloganom "Školski štrajk za klimu" ispred švedskog parlamenta u Stokholmu pridobio je pažnju medija, a procenjeno je da joj se pridružilo 1,4 miliona studenata iz 112 država. Tri člana norveškog parlamenta su je nominovali za svoj aktivizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maganik

pre 1 godinu

Šta ona radi u Njemačkoj? Bolesno dijete u glavu. Droga i pare čine svoje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija