• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/fenix magazin

25.01.2023

12:46

"NEMAČKA SE SADA IZLAŽE OPASNOSTI DA JE DIREKTNO UVUKU U RAT!" Prve reakcije u Berlinu na odluku o slanju "leoparda" Ukrajini!

Vesti

"NEMAČKA SE SADA IZLAŽE OPASNOSTI DA JE DIREKTNO UVUKU U RAT!" Prve reakcije u Berlinu na odluku o slanju "leoparda" Ukrajini!

Podeli vest

Nemačka vlada je u sredu zvanično potvrdila isporuku 14 tenkova "leopard" Ukrajini i izdavanje dozvole za isporuku tenkova drugih zemalja, a prve reakcije usledile su u Nemačkoj

 

„Nemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova "leopard 2" i istovremeno će dozvoliti isporuku "leoparda2 iz drugih zemalja Ukrajini“, rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt. On je rekao da je ovu odluku saopštio kancelar Olaf Šolc na sednici vlade.

„Ova odluka prati našu liniju podrške Ukrajini i nastavljamo da radimo u bliskoj međunarodnoj saradnji“, rekao je Šolc, navodi se u saopštenju.

Nemački političari su velikom većinom pozdravili odluku o isporuci tenkova "leopard" Ukrajini, a kritike dolaze sa ekstremne levice i desnice.

Kritika

Članovi opozicionih partija Levica i Alternativa za Nemačku (AfD) kritikovali su odluku o isporuci kao opasnu i neodgovornu.

„Nemačka se izlaže opasnosti da bude direktno uvučena u rat“, rekao je predsednik poslaničke grupe AfD Tino Chrupalla. Istovremeno je kritikovao to što je, zbog prebacivanja tenkova, to „novo slabljenje Bundesvera“.

Ditmar Barč, predsednik poslaničke grupe Ljevica, ukazao je na opasnost ove odluke.

Isporukom "leoparda" pada još jedan tabu u nemačkoj spoljnoj politici, a ovaj potez nas potencijalno dovodi bliže Trećem svetskom ratu nego miru u Evropi“, rekao je Barč.

Stranke Levica i AfD poznate su kao stranke koje u svojim redovima okupljaju kritičare angažovanja Nemačke protiv Rusije.

Foto: Reuters

Nemački tenkovi "leopard 2" uskoro u Ukrajini!

Podrška

"Predugo smo čekali na odluku, donesena je mukotrpno, ali je na kraju neizbežna", rekla je predsednica Odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

Političar Liberalno-demokratske partije Nemačke (FDP), koalicionog partnera Socijaldemokrata i Zelenih u vladi kancelara Olafa Šolca, rekao je da je vest o isporuci tenkova "leopard" spasonosna vest za hrabre ljude Ukrajine.

Potpredsednica Bundestaga i liderka vladajuće partije Zelenih Katrin Gering-Ekard poručila je putem Tvitera: "Leopard" je slobodan.

Od opozicionih partija, samo najveća opoziciona poslanička grupa u Bundestagu, Unija CDU/CSU, pozdravila je odluku o isporuci "leoparda" Ukrajini. Predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc je istovremeno kritikovao kašnjenje kancelara Šolca sa donošenjem ove odluke.

„Pošto je toliko dugo čekao da donese odluku, kancelar Šolc odaje utisak nekoga ko je bio primoran na ovu odluku“, rekao je Merc.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Daneee

pre 1 godinu

Nacisti i jesu direktno u ratu protiv pravoslavlja

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija