• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

26.01.2023

17:30

VAŠINGTON PRIPREMA SAVEZNIKE ZA SUKOB SA KINOM, ŠOK TVRDNJE MEDIJA U FRANCUSKOJ! Ukrajina im služi samo kao bojeva vežba! AKO JE OVO TAČNO, NEK NAM JE...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

VAŠINGTON PRIPREMA SAVEZNIKE ZA SUKOB SA KINOM, ŠOK TVRDNJE MEDIJA U FRANCUSKOJ! Ukrajina im služi samo kao bojeva vežba! AKO JE OVO TAČNO, NEK NAM JE...

Podeli vest

Vlasti Sjedinjenih Država počele su da se pripremaju za novi sukob, uzimajući za osnovu iskustvo obuke ukrajinske vojske da se suprotstavi Rusiji. Ovo piše francusko izdanje Boulevard Voltaire.

Prema kolumnisti Frederiku Laseu, na pripreme Vašingtona za novi sukob ukazuju reči general-potpukovnika Džejmsa Birmana iz korpusa američkih marinaca o Ukrajini. On je napomenuo da vlasti SAD borbe nazivaju „pozorištem".

Birman je takođe priznao da se SAD spremaju za sukob u Ukrajini od 2014. godine. Prema njegovim rečima, Vašington ovu krizu može uzeti kao model za početak konfrontacije sa Pekingom.

Kolumnista publikacije je uveren da Sjedinjene Države aktivno pripremaju svoje saveznike za predstojeći sukob sa Kinom. Dokaz za to je nedavna zajednička izjava EU i NATO-a o jačanju partnerstva.

Kineska vojska mesecima ima borbene vežbe kod Tajvana, što posebno iritira Vašington koji je garant bezbednosti ostrva.

Komanda narodnooslobodilačke vojske Kine navodi da je cilj vežbi da se testiraju zajedničke borbene sposobnosti i "odlučno suprotstavljanje provokacijama spoljnih sila i separatističkih snaga za nezavisnot Tajvana.

SAD će, kao odgovor na akcije Pekinga, značajno povećati svoje protivbrodske raketne snage u Japanu kao deo napora da se odvrati mogući napad Kine, saopštila su nedavno tri američka zvaničnika za Rojters.
 
Oni su rekli da bi raspoređivanje američkih marinaca širom Okinave trebalo da bude završeno do 2025. godine. 

U Japanu je trenutno stacionirano 18.000 američkih marinaca, što je najveća koncentracija van SAD, a ukupno ima oko 54.000 američkih vojnika u Japanu, podseća britanska agencija.

Vašington je ljut na Peking i zbog kineskog "udara" na Afriku. Peking poručuje da bi Afrika trebalo da bude velika pozornica za međunarodnu saradnju, a ne arena za takmičenje između velikih zemalja.

Foto: Infomedijabalkan

Rat SAD i Kine bio bi karj sveta kakvog znamo, pitanje je da li bi čovečanstvo to preživelo

Kineski ministar spoljnih poslova izneo viziju Pekinga za odnose sa Afrikom, rekavši da će Kina i Afrika uvek imati zajedničku budućnost „bez obzira na to kako se menja međunarodno okruženje".

- Danas se naš svet, naše vreme i istorija menjaju na načine kao nikada ranije. Kolektivni uspon zemalja u razvoju je nepovratan", rekao je ćin, dodajući da bi Kina i Afrika trebalo da se „suprotstave hegemoniji, maltretiranju, bezobrazluku i rasnoj diskriminaciji i zajednički čuvaju pravi multilateralizam i promovišu veću demokratiju u međunarodnim odnosima - istakao je Đin Gang!

Nakon sastanka sa etiopskim premijerom Abijem Ahmedom, Đin je najavio da će Kina otpisati deo duga Adis Abebe. 

Peking je prošle godine oprostio 23 kredita za 17 afričkih zemalja. Etiopija je od 2000. od Kine pozajmila skoro 14 milijardi dolara, a pomoć je tražila od 2021. navodeći kao razlog razaranja izazvana sukobom u Tigreju.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veteran

pre 1 godinu

Ceo SLOBODNI svet treba da udari na NATO!!!!!Doslo je vreme.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija