• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/T. T.

26.01.2023

07:00

ABRAMSI I LEOPARDI SAMO ĆE SE ZAGLAVITI U UKRAJINSKOM BLATU, ZA RUSIJU SU NIKAKVA PRETNJA! Kijevu je potrebno bar 2.000 tenkova, a dobiće možda 100!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

ABRAMSI I LEOPARDI SAMO ĆE SE ZAGLAVITI U UKRAJINSKOM BLATU, ZA RUSIJU SU NIKAKVA PRETNJA! Kijevu je potrebno bar 2.000 tenkova, a dobiće možda 100!

Podeli vest

Kontakt grupa NATO za pomoć Ukrajini pretvorila se u nekakvu „tenkovsku koaliciju", iako insistiranje da se Kijevu isporuče nemački i američki tenkovi može doneti samo novu eskalaciju u ukrajinskom sukobu ali ne i da preokrene situaciju na terenu, jer nije reč o hiljadama već o stotinak tenkova.

Tenkovi „leopard" i „abrams" koji su u igri za isporuku Kijevu, kako smatra novinar Žarko Rakić, apsolutno su neadekvatno opremljeni i nisu na tom nivou da mogu da se upotrebe na bojištu u Ukrajini.

- Oni su mnogo teški, sofisticirani, obuka za upravljanje njima je skupa, a cena održavanja i rezervnih delova toliko visoka da se to nikako ne isplati. Osim toga, uvek postoji opasnost da protivnička strana zarobi neki od tih tenkova - objašnjava Rakić, ističući da kad se govori o tim tipovima naoružanja ono ne može biti toliko važno za razvoj situacije na terenu da bi se o njima ispredala tolika priča.

Kako kaže, „leopardi" i „abramsi" jesu među najboljima na svetu, ali i na drugoj strani su takođe tenkovi koji su među najboljima u svetu.

- Sudbina rata se svakako ne odlučuje isporukom 'leoparda 2' - uveren je Rakić.

Kao još jedan važan momenat on izdvaja i nedovoljan broj „leoparda" koji je na raspolaganju za isporuku Ukrajini. Nemačka, precizira on, na spisku ima 320 „leoparda 1 i 2", od toga je 99 na remontu i popravci, a ako bi dali neke tenkove znatno bi oslabili svoju odbrambenu moć.

- Na kraju će to biti knjigovodstveno pitanje, šta se dobija, a šta gubi. To je više psihološki značajno za režim u Kijevu nego što ima opipljiviju moć. Slična je priča s pvo sistemima 'patriot'. To takođe ne može da preokrene tok rata - ocenjuje Rakić.

Isporuka tenkova Ukrajini neće doneti preokret

Dekan novosadskog Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević slaže se da tenkovi neće doneti neki prelomni momenat u ukrajinskom sukobu, uz opasku da „ovo nije bitka za 'leoparde', nego bitka za Nemačku", koju treba slomiti do kraja i staviti u funkciju američke politike.

„Sudbina rata se svakako ne odlučuje isporukom 'leoparda 2'".

Foto: Reuters/AP

Šolc se igra vatrom, nemački leopardi u Rusiji opasna su provokacija za Moskvu

Poslednju rundu razgovora „kontakt grupe" za pomoć Ukrajini u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj Ristivojević vidi kao dalje podjarmljivanje Evrope. Slaže se da stotinak tenkova neće ništa promeniti.

- Ukrajincima treba dve-tri hiljade tenkova koje Zapad nema i realno nije ni u stanju da isporuči. Ako i isporuče, vi sada u ukrajinskoj vojsci imate nekoliko desetina različitih tipova vozila i borbenih vozila - to je logistički haos održavati, popravljati, držati u borbenom ispravnom stanju. To je praktično nemoguće. Oni nemaju za to rezervne delove, obučene majstore, alate, radionice - navodi profesor.

Logistički haos

On podseća i na informacije da dosta već isporučenog oružja nije ispravno, navodeći kao primer američke haubice od kojih je, kako kaže, polovina vrlo brzo morala da bude transportovana u Poljsku radi zamene cevi jer se brzo habaju. Plus, kako kaže, na teritoriji Ukrajine nemaju mogućnost popravke zapadnog naoružanja.

- Sad u Slovačkoj uspostavljaju ogromnu remontnu bazu samo 15 kilometar od ukrajinske granice, ali i dalje je to logistički haos jer front se nalazi od slovačko-ukrajinske granice 1000 kilometara. Znači vi nešto što se pokvari na Bahmutu morate 1000 km da vozite na popravku u Slovačku i da se vrati nazad. Realna pomoć Ukrajini je oružje iz bivšeg sovjetskog arsenala, tenkovi, topovi, gde imaju radionice, rezervne delove, posade znaju šta da rade, vojnici su već na tome prošli vojnu obuku - ističe Ristivojević, dodajući da toga međutim nema previše.

Suštinu priče sa isporukom naoružanja Ukrajini profesor opisuje kao situaciju u kom je Ukrajina praktično već deo NATO-a koji je faktički u ratu protiv Rusije, osim u jednoj sferi - u pešadiji koju daje Kijev, dok logisitku i informacije daje Alijansa.

- Ukrajina daje pešadiju, a organizaciju i komandovanje daje takođe Zapad, odnosno Amerikanci. Zašto? Zato što se ti ukrajinski vojnici i rezervisti toliko bezglavo troše na potpuno iracionalan način u ovim bitkama da može da se kaže da njima upravlja neko koga je baš briga. Ukrajinski oficir ne može prema svojim saborcima da se ponaša kao da su topovsko meso. To može samo Amerikanac. To je upozorenje svim državama koje bi potencijalno htele u NATO - tako ćete se provesti, samo uđite u NATO, pa će u vašoj državi da se vode tuđi ratovi, američki, i vaša vojska će da se provodi ovako kako se sad provode ukrajinski vojnici - upozorava Ristivojević.

Da li posle „Ramštajna 8" sledi „Barbarosa 2"

Na pitanje da li isporuka zapadnih tenkova Ukrajini posle „Ramštajna 8" nagoveštava da sledi „Barbarosa 2", Ristivojević ističe da u zapadnoj javnosti nema gorljivosti za rat u Evropi, ali ne i među elitom.

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Svet nikad nije bio bliže nuklearnoj katastrofi, mogu li Putin, bajden i zelenski pronaći kompromis

Razlog je, kako kaže, što se kolektivni Zapad teško suočava s činjenicom da se nalazi na silaznoj putanji svog životnog toka, a „zvezda najjače sija pre nego što se ugasi".

- Vidi se da i u okviru zapadne civilizacije ima dovoljno mislećih ljudi koji su u stanju to da shvate i pokušavaju da te nezadržive tokove ne toliko zaustave koliko da ih uspore ili da u novom uređenju sveta pronađu svoje mesto. Ključna država tog zapadnog sveta je SAD koja drži EU na kratkoj uzdi i ovaj sukob u Ukrajini je tome definitivno poslužio. Jedna od stvari kojima je poslužio jeste da u potpunosti stave EU u službu svojih interesa", kaže profesor, uz upozorenje da to nosi opasnost od novog svetskog sukoba.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
GEDZA

pre 1 godinu

Ukrajinci su pre SVO imali oko 2500 tenka. U toku SVO su dobili preko 500 onih koje znaju da voze i popravljaju. Šta će im ovi Čelendžeri, Abramsi i Leopardi.... pored toliko svojih tenkova? Nije valjda da su se domaći pokvarili... a nemaju majstora za popravku... pa eto moraju da pozajmljuju zapadnjačke,.. koje ne znaju da voze a još manje da popravljaju. E naša braćo Ukrajinci.....tako su i nas Srbe pravoslavce, Srbe katolike i Srbe muslimane posvađali da ni posle 30 godina ne znamo gde smo i na čemu smo... Pamet u glavu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija