• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2023

09:09

I ZA OVO KRIV RAT U UKRAJINI?! Evropa u VELIKOM PROBLEMU, nestašica ANTIBIOTIKA širom KONTINENTA, deci LOME pilule za ODRASLE?!

Pixabay

Vesti

I ZA OVO KRIV RAT U UKRAJINI?! Evropa u VELIKOM PROBLEMU, nestašica ANTIBIOTIKA širom KONTINENTA, deci LOME pilule za ODRASLE?!

Podeli vest

Problemi u lancu snabdevanja antibioticima u Evropi, pre svega amoksicilina, primorali su vlasti širom kontinent da preduzme vanredne mere kako bi obezbedile dovoljne količine lekova za sve pacijente

Najveći problem je u snabdevanju amoksicilinom, koji se koristi u lečenju niza bakterijskih oboljenja kod dece, prenosi španski dnevni list Pais.

Ministarstvo zdravlja Španije je 23. novembra prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne dece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za decu.

Praktično sve evropske zemlje imaju problema u snabdevanju antibioticima. To je navelo Evropsku uniju da angažuje Izvršnu grupu za nestašice i bezbednost lekova (MS SG), koju je formirala Evropska komisija, Evropska agencija za lekove (EMA) u martu 2022. godine kao deo mera za obezbeđivanje dostupnosti lekova nakon problema uočenih tokom pandemije.

U saopštenju objavljenom 20. januara, MS SG je opisala razloge koji su doveli do nestašice, koje su već bile povremeni problem, a "pogoršane su geopolitičkim događajima poput rata u Ukrajini, energetske krize i visoke stope inflacije".

Dodaju da je "nedavni porast respiratornih infekcija" izazvale povećanje potražnje, a da su problemi u fabrikama izazvali "kašnjenja" narudžbi i uticali na "proizvodni kapacitet". Globalna proizvodnja većine lekova direktno ili indirektno zavisi od Kine ili Indije, jer se iz tih zemlja nabavljaju neophodne sirovine za proizvodnju, objašnjava za list Belen Tarafeta, zvaničnik farmaceutske kompanije.

"Kada pogledate lance snabdevanja, o kojima ne znamo mnogo, jer nema dovoljno javno dostupnih informacija, otkrivate da su mnogi zapravo veoma krhki. Da za mnoge sastojke lekova postoji samo jedna ili dva proizvođača u Aziji. Svaki problem koji nastane tamo, može izazvati ozbiljan globalni problem", rekao je omn.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 1 godinu

EU je rasprodala sve farmacije , koje su polsije svoju produkciju prebacile u Kinu i Indiju. To je rezultat njihove nezavisnosti. Sjasio murta, a uzjasi kurta. Provizija je legalana korupcija, a najveca je na zapadu i sada se vide rezultati svega.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija