• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnjilist.hr

22.02.2023

17:45

PUTIN IMA NOVI CILJ?! Procureli snimci vojnika na granici sa Balkanom! Jedan od scenarija i zauzimanje AERODROMA! (FOTO)

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

PUTIN IMA NOVI CILJ?! Procureli snimci vojnika na granici sa Balkanom! Jedan od scenarija i zauzimanje AERODROMA! (FOTO)

Podeli vest

Prema nekim informacijama, Ukrajinci su počeli da raspoređuju svoje snage na granici sa Moldavijom, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Putinov prvi cilj da zauzme međunarodni aerodrom u Kišinjevu.

Moldavski premijer Dorin Rečan se nadovezao na njegove reči i nije demantovao Zelenskog.

Već sam nekoliko puta rekao da postoji nekoliko scenarija za destabilizaciju Moldavije, a ono što je Zelenski rekao je samo jedan od njih. Moldavija je spremna za sve izazove - rekao je Rečan.

Ove informacije su stigle u vreme kada je objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin u utorak poništio dekret iz 2012. kojim je delimično podržan suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja.

Radi se o separatističkom regionu koji se graniči sa Ukrajinom, gde Rusija drži trupe.

Uredba, koja je uključivala moldavsku komponentu, ocrtala je spoljnu politiku Rusije pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Naredba o poništavanju dokumenta iz 2012. objavljena je na sajtu Kremlja i kaže da je odluka doneta da bi se „osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi sa dubokim promenama koje se dešavaju u međunarodnim odnosima“.

To je deo niza antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak.

Moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u zoni bezbednosti oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

- Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept ruske spoljne politike. Moldavija i Rusija imaju temeljni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja - rekao je Flenčea za Publika-TV.

Foto: printscreen/google maps

Moldavija

Kremlj je rekao da su odnosi Rusije sa Moldavijom, koja je prošle nedelje dobila novog prozapadnog premijera koji je obećao da će nastojati da se pridruži EU, veoma zategnuti. On je optužio Moldaviju da sledi antirusku agendu.

U sendviču između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih nacija u Evropi, od 2020. vodi predsednica Maja Sandu uz snažnu podršku SAD i Evropske unije. Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku.

Dekret iz 2012. obavezuje Rusiju da traži način za rešavanje separatističkog pitanja „na osnovu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja“, piše "Jutarnji list".

Ruski govornici Pridnjestrovlja su se odvojili od Moldavije 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, iz straha da će se Moldavija spojiti sa Rumunijom, čiji jezik i kulturu u velikoj meri deli.

Kratki rat je suprotstavio novu nezavisnu Moldaviju separatistima 1992. Ali gotovo da nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, dok su ruski „mirotvorci“ još uvek bili raspoređeni na malom komadu zemlje, koji nema međunarodno priznanje.

Ministarstvo inostranih poslova Moldavije saopštilo je da će "pažljivo proučiti" dokument.

Nedavno je predsednica Sandu govorila o planovima Rusije da organizuje državni udar u zemlji, uključujući proteste opozicije i angažovanje učesnika na vojnoj obuci, kao i građana Ruske Federacije, Belorusije, Srbije i Crne Gore, da napadnu zgrade vlade i sruše vladu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Solo

pre 1 godinu

Satanisticko ponasanje Bajdena i njegove imperijalisticke grupe samo je dokaz da su poceli da pucaju po savovivma..i tek ce sad rat da se rasplamsa jer satanisti neprezaju od nicega da bi prezveli i dominirali Planetom..Ocekujete vrlo brzo ove godine Stokmarket padanje na nuli gde nista vise nece biti isto sa papirnim novcem i novi prelazak na digitalni jedan jeftin trik gde ti daju samo brojeve a nista nije regulisano ?? Opet ropstvo u digitalnim "brojevima" i tako ce to ici vekovima ako neko u medjuvremenu opet ne promeni na neku novu ideju sa novcem..ili bez novca sto bi bilo najbolje ali cisto sumnjam da cemo ikad da vidimo to mozda za jedno 200-300 godina..!!!

Rade R

pre 1 godinu

Putine, sprži govna! Jedino Rusija može da spasi čovečanstvo od fašizma, kao što je to već jednom uradila! Ali ovog puta idite do kraja! Kinezi su .....! Oni će da se femkaju dok god Amerikanci ne udare njih direktno!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija