• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

06.03.2023

17:30

ZAPOROŽJE USTAJE PROTIV ZELENSKOG: Nezadovoljstvo raste, sprema se žestok okršaj! Kijev poslao hiljade vojnika u region, da li zbog ofanzive na Ruse ili...

Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Vesti

ZAPOROŽJE USTAJE PROTIV ZELENSKOG: Nezadovoljstvo raste, sprema se žestok okršaj! Kijev poslao hiljade vojnika u region, da li zbog ofanzive na Ruse ili...

Podeli vest

U gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih trupa, nezadovoljstvo kijevskim režimom sve više raste, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom", član glavnog saveta administracije. Zaporoške oblasti, prenose RIA Novosti.

- Zelenski i njegovo okruženje su izgubili bitku za duše i umove Zaporožaca. U gradu se spremaju neredi i sazreva nezadovoljstvo ukrajinskim režimom. Zaporošci negativno doživljavaju sve što Zelenski radi i govori i čekaju brzo oslobađanje - rekao je on.

Prema rečima sagovornika Rogova, u ukrajinskim jedinicama teritorijalne odbrane beleži se sve više slučajeva neposlušnosti vlastima.

- Teritorijalna odbrana Zaporožja je najneposlušnija. Čak se postavljalo i pitanje njenog rasformiranja, jer je bilo više desetina sukoba sa ukrajinskim militantima, nakon čega su Zaporošci napustili svoje položaje na liniji dodira i prešli na našu stranu - dodao je Rogov.

Podsetimo, Ukrajinske trupe formiraju udarne snage za napad na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi stigli do obale Azovskog mora.

Ovo tvrdi za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom", član glavnog saveta regionalne administracije.

- Prema dostupnim operativnim podacima, režim Zelenskog formira udarne snage za ofanzivu u južnom pravcu. Govorimo o pripremi prolećne ofanzive na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi se došlo do obala Azovskog mora. Glavni zadatak je presecanje naše grupe i kopnenog koridora do Krima - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, rezerve ukrajinske vojske koncentrisane su uglavnom u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine , ali se nalaze i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

- Danas je tamo već prebačeno oko 12.000 ljudi. Velika je verovatnoća da će militanti Zelenskog odlučiti da krenu u ofanzivu krajem marta - početkom aprila - naglasio je Rogov.

Podsetimo, Rogov je danas takođe govorio o prebacivanju ukrajinskih trupa u iz Velike Britanije u Zaporožje. On tvrdi da je Kijev u poslednjih nekoliko dana prebacio oko 3.500 vojnika obučenih u Velikoj Britaniji u deo Zaporoške oblasti koja se nalazi pod njegovom kontrolom. 

Region Zaporožja postao je subjekt Ruske Federacije nakon referenduma održanog u septembru 2022, čije rezultate Kijev ne priznaje i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 70% Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije, dok je regionalni centar, grad Zaporožje, ostao pod kontrolom ukrajinskih trupa.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17