• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logično.com

05.03.2023

23:10

(VIDEO) NEĆE RUSIJA SRUŠITI EU, RAZBIĆE JE INSEKTI! Poljaci odbili zahtev Brisela, Varšava ne pristaje da im EU određuje što i koliko trebaju jesti!

Reuters

Vesti

(VIDEO) NEĆE RUSIJA SRUŠITI EU, RAZBIĆE JE INSEKTI! Poljaci odbili zahtev Brisela, Varšava ne pristaje da im EU određuje što i koliko trebaju jesti!

Podeli vest

EU vodi "rat hranom" s ciljem potkopavanja tradicionalnih zapadnjačkih prehrambenih navika, prema zameniku poljskog ministra poljoprivrede Krzysztofu Cieciori. Primedbe su usledile nakon što je Evropska komisija u januaru odobrila korišćenje kućnih cvrčaka u hrani.

Gostujući na poljskom Radio Lodzu, Cieciora je ustvrdio da predstavnici EU "pokušavaju promeniti trendove" i poručio da njihova nedavna odluka predstavlja "bitku" i "rat hranom".

- Preokretanje prehrambenih vrednosti na Zapadu postaje ozbiljan element rasprave", insistirao je Cieciora, koji je takođe predvideo agresivnu kampanju za reklamiranje novouvedenih sastojaka širom EU.

Prema ministrovim rečima, Varšava ne pristaje "na te alternative niti da im EU govori što i koliko trebaju jesti". 

- Poljska vlada ne planira zabraniti hranu napravljenu od insekata, ali je odlučna "zaštititi tradicionalne prehrambene vrednosti i slobodu izbora - objasnio je Cieciora.

U januaru je izvršna vlast EU-a službeno dopustila prehrambenim kompanijama da koriste delomično odmašćene i u prahu kućne cvrčke, kao i larve crva brašnara (Alphitobius diaperinus) za ljudsku prehranu.

Komisija je citirala naučno mišljenje Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je u avgustu 2021. zaključila da su "smrznute i sušene formulacije od cvrčaka" "sigurne prema predloženim pravilima upotrebe". 

Vlasti EU takođe su uspostavile proceduru za pripremu insekata, pri čemu odrasli cvrčci prvo moraju proći 24-časovni period gladovanja kako bi "odbacili sadržaj creva". Zatim se zamrzavaju, peru, termički obrađuju, iz njih se izdvaja ulje i melju u prah.

Nakon završetka ovih faza, dobijeni prah se može koristiti u žitnim pločicama, keksima, picama, proizvodima na bazi testenine i sirutki u prahu, pod uslovom da su prikladno označeni.

Prošlog meseca vlasnik lanca restorana u italijanskom gradu Torinu rekao je novinarima da planira prodavati vekne hleba obogaćene prahom od cvrčaka. 

Druga italijanska kompanija već proizvodi krekere od istog sastojka. 

Insekti su deo tradicionalne kuhinje u nekim azijskim zemljama, ali je njihova upotreba kao hrane još uvek je relativno nova u Evropi

Zagovornici takve hrane hvale insekte kao pristupačan izvor životinjskih belančevina, čija proizvodnja podrazumeva daleko niži nivo emisije "gasova staklene bašte" u poređenju sa tradicionalnim uzgojem goveda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija