• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.03.2023

16:33

RUSI UPOTREBILI BOMBU OD 1.500 KG! Ovo ČUDOVIŠTE može da zaustavi planiranu ukrajinsku ofanzivu (VIDEO)

youtube.com/printscreen

Vesti

RUSI UPOTREBILI BOMBU OD 1.500 KG! Ovo ČUDOVIŠTE može da zaustavi planiranu ukrajinsku ofanzivu (VIDEO)

Podeli vest

Ruske oružane snage su, navodno, po prvi put protiv Ukrajine upotrebili vođene krstareće bombe UPAB-1500V mase 1.500 kg. Ovu vest je doneo "Defens ekspres", pozivajući se na sopstvene izvore.

Prva upotreba ovog "novog i prilično opasnog oružja" zabeležena je pre nekoliko nedelja protiv jednog od objekata u Černigovskoj oblasti. Na jednoj od ostataka nalazili su se delovi oznaka koje odgovaraju UPAB-1500V.

Ovo oružje biće izuzetno opasno za Ukrajinu ako ruska odbrambena industrija zaista pokrene masovnu proizvodnju UPAB-1500. Ruski Telegram kanali pišu da će u tom slučaju, njihova široka upotreba uništiti ukrajinsku odbranu na istoku, bez rizika za rusku avijaciju. Činjenica je da za NATO i ukrajinsku vojsku to predstavlja izazov za koji nema odgovora.

Prema pisanju ruskog Telegram kanala Slavjangrad, UPAB-1500V može biti razlog da se planirana prolećna ofanziva zaustavi.

- Prema izvorima bliskim Generalštabu, Pentagon je pre nedelju dana simulirao tri operacije Oružanih snaga Ukrajine odjednom – napad preko Dnjepra na Krim, napad na Berdjansk i zauzimanje Kremenjaje. Američki i ukrajinski generali su detaljno razgovarali o mogućim kontramerama ruske vojske, i kako da odgovore na njih. Po svemu sudeći, planirne su dve ofanzive - ometajuća i glavna. Ali ratne igre su održane bez analize faktora upotrebe UPAB-1500 od ruske avijacije. Uzimajući u obzir činjenicu da je Kijev sa velikim poteškoćama uspela da skupi „mobile“ za 14 brigada Oružanih snaga Ukrajine, Jenkiji će dvadeset puta razmisliti šta treba učiniti da se nova pretnja neutrališe - piše Slavjangrad.

Kako navodi portal Oružje online, bomba UPAB-1500 prvi put je demonstrirana u Ruskoj Federaciji 2019. godine. Dizajnirana je za uništavanje visoko zaštićenih objekata na udaljenosti do 40 km. Istovremeno, Rusi su saopštili da je ova bomba već testirana, stavljena u službu ruskih kosmičkih snaga i da su dobili prve izvozne porudžbine.

Velika opasnost od upotrebe UPAB-1500V je ta što pripada planirajućem oružju, opremljena je inercionim i satelitskim navigacionim sistemom i ima bojevu glavu težine 1010 kg, a namenjena je za uništavanje visoko zaštićenih objekata. Bomba ima domet do 40 km od cilja, ali se mora lansirati sa nosača na visini od 14 km. Prema njihovim podacima, bomba je efikasna za uništavanje jakih i ekstra jakih objekata vojne infrastrukture, površinskih objekata kao što su komandna mesta i ojačani zakloni od armiranog betona (ŽBU).

Istovremeno, kako primećuju novinari, upotreba "lutajućih" bombi od strane Rusije je izolovana pojava upravo zato što je za obezbeđivanje velikog dometa potrebno lansiranje sa znatne visine, a ovo olakšava identifikaciju nosača i omogućava njegovo obaranje.

"Defens ekspres" ne isključuje mogućnost da je bombarder Su-34 koji je ukrajinski Nikopoljski PVO puk vazdušne komande "Istok" oborio 3. marta kod Jenakijeva u Donjeckoj oblasti, nosio ovaj tip projektila. Rusi su još u martu 2022. izjavili da u ratu protiv Ukrajine koriste bombe UPAB-1500B, manju kopiju UPAB-1500V. Takve bombe imaju masu od 505 kg, od čega 390 kg otpada na bojevu glavu.

Koristi inercijski satelitski sistem navođenja. Bojevu glavu čini visokoeksplozivno fugasno punjenje sa upaljačem i tri tipa usporača. Masa bombe je 1525 kg, masa bojeve glave 1010 kg, maksimalni domet do 50 km, režim primene na visinama do 15 km.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija