• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.03.2023

20:00

"LEDENI AMARGEDON STIŽE U EVROPU"! Sledi totalni KOLAPS! Nestaće struje, sneg će padati satima,a prestaće da rade i telefoni i internet

Tanjug/AP

Vesti

"LEDENI AMARGEDON STIŽE U EVROPU"! Sledi totalni KOLAPS! Nestaće struje, sneg će padati satima,a prestaće da rade i telefoni i internet

Podeli vest

Snežne oluje će se u četvrtak spustiti na Veliku Britaniju, a prognoze govore da bi širom Engleske moglo pasti 38 centimetara snega, piše Dejli mejl.

Državni hidrometeorološki zavod Engleske najavljuje da će u naredna dva dana padati obilan sneg koji će poremetiti drumski i vazdušni saobraćaj, a moguće je i da zbog nevremena neka seoska područja ostanu bez struje. Takođe je moguće da na ovim prostorima nećete moći da pristupite internetu putem mobilnog telefona.

Foto: Tanjug/AP

U četvrtak bi najgore mogle da prođu centralna i severna Engelska. Britanski meteorolozi predviđaju da će jaki vetrovi doneti mećave i više od 38 centimetara snega na područje od Stouk-on-Trenta usred zemlje do Darama na severoistoku, prenosi Jutarnji list.

Skaj njuz piše da meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na severu Engleske sneg mogao da pada 31 sat zaredom.

Foto: Tanjug/AP

Meteorolozi kažu i da će snežni pokrivač zahvatiti veći deo Engleske između srede i petka, a da će pomenute teške vremenske prilike nastupiti u četvrtak oko 15 časova.

Temperatura izmerena u utorak uveče bila je najniža ove godine, a u naredna četiri dana ponovo će padati ispod nule. Živa u termometrima u selu Kinbrejs na severu Škotske te večeri je pokazivala -15,4 °C. To je najniža martovska temperatura koja je u tom mestu izmerena od 2010. godine. Engleski autoklub poručio je vozačima sa istoka i zapada zemlje da ne kreću na put ako ne moraju.

Foto: Tanjug/AP

Vest o snežnoj oluji koja će zahvatiti veći deo Britanije narednih dana stiže nakon što je jug Engleske zabeležio 15,4°C ispod nule u sredu. Na desetine letova otkazano je zbog niskih temperatura. Pomenuti minus je najniža temperatura koja je ove godine izmerena na jugu Engleske. Niske temperature i snežni nanosi doveli su do privremenog zatvaranja aerodroma u Bristolu.

Foto: Tanjug/AP

Portparolka engleskog DMHZ Nikola Maksi rekla je da se Engleskoj sa severa približava „arktički morski vazduh” i upravo on će izazvati snežnu oluju koja će do kraja nedelje zahvatiti Veliku Britaniju. Ponegde bi mogla da bude i mećava. "U sredu uveče ponovo će biti hladno, posebno u Škotskoj. Arktički morski vazduh će u četvrtak preleteti veći deo zemlje. U četvrtak će duvati jaki vetrovi koji će oduvati napadački sneg", rekao je Maksi i dodao da će u većem delu Engleske u U četvrtak će u proseku pasti između dva i pet centimetara snega. Snega će biti i u velikim gradovima poput Mančestera, Liverpula i Njukasla. Na severu Engleske moglo bi pasti do 15 centimetara snega, a na severu Škotske više od 25 centimetara. U Londonu u sredu uveče biće -3 'C, a u Edinburgu -5 'C. Na severu Škotske u Avijemoru biće -12 'C. Maksi je rekao da sneg u martu nije toliko neobičan. "Mart je mesec u kome prelazimo iz zime u proleće. Statistički gledano, sneg ćete češće viđati u martu, a ređe u decembru", dodala je portparolka engleskog DHMZ-a.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) izdala je upozorenje za celu Englesku i ono će važiti do ranih sati u petak. Agostinho Sousa, konsultant u UKHSA, rekao je da hladnoća može biti veoma opasna za starije i pozvao sve ljude da provere kako se njihovi rođaci, prijatelji i komšije nose sa niskim temperaturama.

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 27 aviona koji bi u sredu ujutru trebalo da napuste Bristol prizemljeno je zbog snega. Par aviona koji je trebalo da slete u Bristol produžilo je za Birmingem. Aerodrom Bristol ponovo je otvoren oko 10.45 časova, međutim, zbog snega nije mogao normalno da radi.

Londonski aerodrom Getvik saopštio je da su neki od njegovih putnika malo kasnili zbog vremenskih prilika, ali da on nastavlja sa radom. Međutim, aerodrom u Aberdinu u Škotskoj bio je jako prekriven snegom.

Autoputevi Engleske upozorili su vozače da će uslovi na putevima biti prilično loši i poručili im da putuju samo ako moraju. Rečeno je da će službe kontinuirano čistiti puteve i da vozači ne misle da će stići bilo gde na vreme. Pozivaju se i da prate vremensku prognozu. S druge strane, železnički saobraćaj bi trebalo da se odvija uglavnom bez ikakvih poteškoća.

Foto: Tanjug/AP

Londonci su dobar deo srede proveli boreći se sa hladnoćom i snegom, a svoje frustracije uglavnom su davali na društvenim mrežama. Naravno, ima i onih koji su loše vreme pretvorili u šalu. Korisnici sa juga Engleske poručili su da će biti onih koji će zbog snega zaboraviti na saobraćajne propise i zdrav razum.

Osim toga, mnogi korisnici društvenih mreža objavili su video snimke na kojima se vidi da njihovi ljubimci, za razliku od nje, uživaju na snegu.

Dejli mejl prenosi da će sneg i ledom prekrivene površine ugroziti neoprezne u četvrtak i da je moguće da ću u četvrtak usporiti saobraćaj i kretanje pešaka. Starijima je rečeno da treba da zagreju svoje domove na najmanje 18°C.

Foto: Tanjug/AP

Snežna oluja nije omela princezu od Velsa u obavljanju dužnosti. Princeza Kejt je u sredu učestvovala u vežbama pomoći u katastrofama na zavejanoj ravnici Solsberi u centralnoj Engleskoj. Princeza je „povređenom” vojniku pružila prvu pomoć i stavila mu podvezu. Kejt je ove godine postala pukovnik Irske garde, prenosi Jutarnji list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Monarhista

pre 1 godinu

Koga zabole qrac za englesku to i nije evropa

Svedok

pre 1 godinu

Zato što će da padne 31cm snega najavljuje se kolaps cele države? Da li su oni normalni? Pa mi smo svi, pre više od 30 godina, na posao išli pešice 3-4km kroz prtinu od preko pola metra i na temperaturama oko -20°C a da nikome na pamet nije palo da traži uvođenje vanrednog stanja i zaustavljanje života ... Sve je radilo, nikome na pamet nije palo da diže paniku ... Ovaj svet je načisto poludeo

Vladan

pre 1 godinu

Uvijek mi je zao sirotinje i zivotinja koje ce najvise stradati al englezi su zasluzili da ih svake godine bar tri mjeseca dere ovakva mecava

ratko

pre 1 godinu

nadam se da ce im sve vratiti za sva zlodela koja su pocinili

Dragče

pre 1 godinu

Ma EUropa je u kolapsu i bez snega! To je očigledno!!

Jovana

pre 1 godinu

Izvinjavam se uredništvu Informera, ali da li ste skontali da TOTALNI KOLAPS ne očekuje nas u Srbiji, već u Engleskoj. To vam je vazdušnom linijom 2000 km daleko odavde. Inače, u Srbiji će tada biti toplo za ovo doba godine, povremeno sa kišom i sunčanim intervalima. Čisto ono da vam malo dam doprinosa uredništvu i objektivnom izveštavanju, Svako dobro...

HN

pre 1 godinu

Мантра: Да их Голфска струја заобиђе, делује... ... на обе обале Атлантика северне полулопте!

Suzana

pre 1 godinu

Molim Vas,ispravne prognoze su vrlo vazne za nas koji zivimo u Engleskoj i sada je vreme da sadimo gladiole, a ono medjutim! Temperatura nece biti 38 nego 37 i to je sasvim pouzdano,provereno kod lokalnog vraca.Inace mnogo nas brine to previjanje vojnika buduce nase kraljice ,da nam se ne ponovi istorija sa princezom majkom a koja je mnoge "previjala".Nadajmo se da nece! Sto se vas u Srbiji tice,nista ne brinite,koliki god da padne sneg,vasi gradjani ce biti dobro nasankani a to je "zdravo dobro" za vecinu,a manjinu ,ne spominjati. Pozdrav iz Londona.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija