• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

12.03.2023

22:00

OPET PRIČA KREĆE OD NEMAČKE! NA POMOLU VELIKI CRKVENI RASKOL U EVROPI?! Da li Vatikanu preti nova reformacija?!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

OPET PRIČA KREĆE OD NEMAČKE! NA POMOLU VELIKI CRKVENI RASKOL U EVROPI?! Da li Vatikanu preti nova reformacija?!

Podeli vest

Nemačko sveštenstvo je uvereno da je našlo način da reformiše crkvu. Međutim, Vatikan ne misli tako: smatraju da će inicijativa otići predaleko i dovesti do pogubnih posledica. Da li je Evropa pred novom reformacijom?

Papa je 7. marta izvršio kadrovsku rekonstrukciju u Veću kardinala. „Veliku devetoricu", kako se još zove, Franja je formirao odmah po stupanju na presto 2013. godine. Njen zadatak je da pomaže papi u upravljanju Crkvom.

Slom vertikale

Poglavar Vatikana ima pravo da sam promeni sastav „devetorice". S tim u vezi, Franja je iz nje isključio kardinala Rajnharda Marksa. Time je Sveta Stolica poslala upozorenje celom nemačkom sveštenstvu.

Činjenica je da više od godinu dana papa ne može da nađe zajednički jezik sa kardinalom - imaju velike nesuglasice povodom predstojećeg sabora. Na jesen će episkopi iz celog sveta doći u Rim, gde će razgovarati o aktuelnim pitanjima duhovnog života.

Pripreme za veliki sabor počele su još pre dve godine. Franja je uključio i svetovna lica u organizaciju. Uostalom, prema njegovim rečima, glavni zadatak je „da se promoviše sveopšte učešće u crkvenim procesima" i „oživi odnos među zajednicama".

Ovu ideju su sa oduševljenjem prihvatili nemački katolici, gde su još 2019. godine počeli da govore o potrebi reformi. A prošle jeseni su nemački biskupi poslali pismo državnom sekretaru Vatikana, kardinalu Pjetru Parolinu. Predložili su da se formira lokalno upravno telo - Sinodalni savet, analog Pomesnog Sabora u Pravoslavlju. U februaru je stigao odgovor: Sveta stolica je stavila veto.

- To će de fakto stvoriti novu strukturu Crkve u Nemačkoj, koja se… stavlja iznad autoriteta konferencije nemačkih biskupa i zapravo ih zamenjuje - obrazloženo je u pismu Vatikana.

Ukratko, postoji pretnja vertikali vlasti. Vatikan to ne može dozvoliti.

Politika otvorenih vrata

Nemci insistiraju na svome. „Ogromna većina episkopa podržava reforme i želi održive promene… Pre svega, potreban nam je Sinodalni komitet koji bi ocenio dosadašnje rezultate našeg rada", kaže biskup Georg Becing, predsednik Nemačke konferencije biskupa, i dodaje: nadaju se dijalogu sa Rimom.

Razlike između Vatikana i nemačkog sveštenstva postoje, ne samo na administrativnom, već i na doktrinarnom nivou.

Tako su u februaru prošle godine na Frankfurtskoj konferenciji sveštenici i svetovna lica apelovali na papu da „dozvoli žensko sveštenstvo" i da se pridržava politike „otvorenih vrata". Tvrdili su da se broj vernika smanjuje.

Ali stav Vatikana je jasan. Pre trideset godina, papa Jovan Pavle II je napisao: „Crkva nema pravo da dodeli sveštenički čin ženama, ovu odluku moraju podržati svi vernici.

Naslednici su se držali istog mišljenja.

Nemački katolici su insistirali i na ukidanju još jedne kanonske norme - celibata, jer je sa njom povezan problem pedofilije među sveštenicima. Prema rečima kardinala Rajnharda Marksa, jedan od razloga je veštačko potiskivanje seksualnosti.

- Nekim sveštenicima bi bilo lakše da su u braku. Ne samo iz seksualnih razloga, već i zato što bi bolje živeli, ne bi bili tako sami - objasnio je kardinal.

S tim u vezi, katolici Nemačke preporučili su Vatikanu da preispita svoj odnos prema LGBT zajednici.

- Pošto je homoseksualna orijentacija deo ljudskog identiteta kakvog ga je Bog stvorio, ne sme se imati drugačiji stav prema njoj - navodi se u saopštenju Frankfurtske konferencije.

Da li će Vatikan moći da se izbori sa ovim nagomilanim problemima u Crkvi, pokazaće vreme.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17