• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT Balkan

16.03.2023

19:00

ŠTA REĆI?! MILO ĐUKANOVIĆ: ZAPAD TOLERIŠE BAHATOST SRBIJE! I to nije sve, tvrdi i da nikad nije povukao bilo kakav antisrpski potez!

Vesti

ŠTA REĆI?! MILO ĐUKANOVIĆ: ZAPAD TOLERIŠE BAHATOST SRBIJE! I to nije sve, tvrdi i da nikad nije povukao bilo kakav antisrpski potez!

Podeli vest

Aktuelni crnogorski predsednik i kandidat za novi mandat Milo Đukanović predizbornu kampanju nastavlja da gradi kudeći Srbiju, pa se tako u najnovijem intervjuu za podgoričku "Televizuju E" požalio da Crna Gora i on lično trpe "agresivni pohod iz Beograda", a da se Srbiji toleriše "bahatost" u regionu.

Sve je, kako se požalio, počelo 1994. godine kolumnama supruge tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

- Iz tog razloga, Milo Đukanović i DPS danas se u nacionalističkoj javnosti Srbije doživljavaju kao stožer Crne Gore. Tome dodaju i reči 'antisrpska Crna Gora'. Zašto dodaju tu reč? Jer za njih je Crna Gora dobra samo kao deo njihovog 'srpskog sveta'. A zapravo, nemaju ni jedan jedini dokaz koji bi potvrdio da sam ja, ili da su crnogorske vlasti povukle bilo kakav antisrpski potez - tvrdi Đukanović.

On ističe da „srpsko društvo još, zahvaljujući pogrešnim državnim politikama, nije uspelo da razreši osnovnu dilemu - da li će u agresiji Rusije na Ukrajinu biti na strani agresora, ili na strani žrtve".

Srbija očigledno i dalje ima problem sa opredeljenjem u odnosu na Severnoatlantski pakt. Dakle, iz tih razloga, sve ove godine trpimo jaku i agresivnu kampanju iz Beograda. Ta kampanja se poslednjih godina izuzetno intenzivirala. Pojačanje takvoj kampanji dala je upravo Rusija", požalio se Đukanović, a preneo Tanjug.

Sekira se crnogorski predsednik i što Rusija navodno „pokušava da zaustavi zemlje Zapadnog Balkana i da ih skrene sa njihovog puta ka Evropi i NATO-u".

- Ona to radi na tradicionalan način, aktivirajući najretrogradniju politiku, u ovom slučaju najretrogradniju nacionalističku politiku na Balkanu. Zato su velikosrpski nacionalisti ponovo podigli glavu, zato preslikavaju 'ruski svet' na 'srpski svet'. Zato žele da vrate pravo, kako oni misle, prirodno pravo na Crnu Goru, da bi svojoj javnosti opravdali gubitak Kosova. To su razlozi zašto se danas vodi jaka kampanja protiv prethodne vlasti i protiv mene lično - prosvetlio je Đukanović potencijalne birače.

Čini mu se, kaže, da se neki aspekti američke politike na Zapadnom Balkanu ne razmatraju dovoljno pažljivo. On smatra da je Amerika, zajedno sa evropskim timom, fokusirana na potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine.

Sa željom da je odobrovolje da potpiše taj sporazum i da sa obe noge stane na zapadni put, tolerišu bahatost Srbije u regionu, tolerišu mešanje Srbije u unutrašnja pitanja drugih država u regionu, tolerišu Srbiji da (ko glasno, a ko poluglasno) promoviše 'srpski svet' kao repliku 'ruskog sveta' u regionu".

Prema njegovim rečima, dobro je što je Amerika uz Evropu snažno stala u fond protiv ideje „ruskog sveta".

- Želja Srbije da upravlja Srbima u regionu, gde god da žive u drugim suverenim državama, zapravo kvari međudržavne odnose. Time ugrožava stabilnost ovog regiona, a Crna Gora je najubedljivije svedočanstvo takve politike Srbije. Dakle, niko nema pravo da to previdi i ne može postojati dovoljno dobar alibi, pa makar to bilo rešenje srpsko-kosovskog problema da bi se Srbiji ovo tolerisalo - naveo je Đukanović.

Zabrinut je da se posle „ustupaka" Srbiji može desiti, da sporazuma i ne bude, „a da imamo ogromne štete u međudržavnim odnosima, među zemljama Zapadnog Balkana".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zvonko

pre 1 godinu

Bravo Đukanoviću !!! Šta se iz Beograda imaju mešati u Crno Gorska pitanja. Najgore je to, da imaš u državi manjinu, koju - na sve moguče načine - podupire matični narod. Srbi hoče namerno kočiti Crno Gorske aktivnosti , ka evropskim integracijama. Možemo se samo nadati, da će Crno Gorci biti dovoljno jaki na svom putu. Srbija će ionako čekati na EU - kao Turska. Crnu Goru pustiti - crnogorcima !

Vladimir

pre 1 godinu

Sve crnogorske direktore bi izterao iz Srbije pa da vidimo kako bi onda pricao djuka nebi se ni smestili u c,goricu.

PRLJAVO, KAKO SAMO MILO MOŽE! Skandal Đukanovića na početku kampanje! Obratio se Bošnjacima, pa spomenuo Srbe i Srebrenicu... Šta reći,  već viđeni scenario istrošenog diktatora!
Balkan

PRLJAVO, KAKO SAMO MILO MOŽE! Skandal Đukanovića na početku kampanje! Obratio se Bošnjacima, pa spomenuo Srbe i Srebrenicu... Šta reći, već viđeni scenario istrošenog diktatora!

Aktuelni predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović započeo je kampanju za novi mandat sa starim podelama, igrajući „oro“ uz prepoznatljivu dihotoniju upozoravajući Bošnjake na severu Crne Gore da vode računa o onima koji su podržavali zločine u Srebrenici.

04.03.2023

14:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17