• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail

17.03.2023

09:41

MISTERIOZNA BOLEST UBILA PETORO, LEKARI OSTALI NEMI KAD SU VIDELI SIMPTOME - "ČUDNO JE!" Panika na jugu, vlasti poslale najbolje epidemiologe da istraže nepoznatu zarazu!

Pixabay

Vesti

MISTERIOZNA BOLEST UBILA PETORO, LEKARI OSTALI NEMI KAD SU VIDELI SIMPTOME - "ČUDNO JE!" Panika na jugu, vlasti poslale najbolje epidemiologe da istraže nepoznatu zarazu!

Podeli vest

Misteriozna bolest koja izaziva glavobolju i groznicu ubila je najmanje petoro ljudi u Tanzaniji.

Zdravstvene vlasti u istočnoafričkoj državi koja se nalazi južno od Kenije, opisali su bolest kao "čudnu" i poslale tim lekara da dijagnostikuju bolest, sa sedam slučajeva prijavljenih u severozapadnom regionu Kagera.

Simptomi bolesti uključuju groznicu, glavobolje, umor i krvarenje iz nosa, rekao je za BBC glavni vladin medicinski službenik Tumaini Nagu.

- Vlada je formirala regionalni tim profesionalaca u okviru tima za brzo reagovanje koji istražuju ovu nepoznatu bolest - rekao je Nagu. On je naglasio da stanovnici u regionu Kagera moraju da izbegavaju kontakt sa zaraženima.

U julu prošle godine, tri osobe sa sličnim simptomima umrle su nakon izbijanja zaraze u južnom tanzanijskom regionu Lindi. Tada je prijavljeno više od 20 slučajeva. Istrage su kasnije identifikovale bolest kao leptospirozu. To je retka infekcija koja se širi urinom životinja uključujući pacove, miševe, krave, svinje i pse.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, mučninu, bolove u mišićima i zglobovima, crvene oči i gubitak apetita. Ozbiljni slučajevi infekcije mogu izazvati žutilo kože i očiju, otečene gležnjeve, stopala ili ruke, bol u grudima, kratak dah ili iskašljavanje krvi.

Foto: Hemofarm

Epidemiolozi istražuju misterioznu zarazu u Tanzaniji (Ilustracija)

Bolest se može lečiti antibioticima i može potrajati između nekoliko dana do nekoliko nedelja, ali bez lečenja, infekcija bi mogla da potraje mesecima i da izazove po život opasan zastoj u radu bubrega i jetre.

Iako 90 procenata slučajeva ima blage simptome, između pet i 15 procenata imaju teški oblik koji može da izazove otkazivanje organa, pa čak i smrt. Između jednog i pet odsto slučajeva zaraza je fatalna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Velko

pre 1 godinu

Da bar ta bolest dode u Srbiju i napadne veleizdajnike i njihove sluge novinare !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija