• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

17.03.2023

22:44

PUTIN ĆE ZAVRŠITI KAO MILOŠEVIĆ?! Poznati advokat otkriva kako ruski predsednik može da se nađe u Hagu! Ne gine mu srpski scenario, međutim...

printscreen

Vesti

PUTIN ĆE ZAVRŠITI KAO MILOŠEVIĆ?! Poznati advokat otkriva kako ruski predsednik može da se nađe u Hagu! Ne gine mu srpski scenario, međutim...

Podeli vest

Sud u Hagu tereti Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je danas nalog za hapšenje ruskog predsenika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Međutim, s obzirom na to da Rusija nije potpisnica Sporazuma kojim je uspostavljen MKS, poznat kao Rimski statut, Rusija neće uhapsiti niti isporučiti Putina Hagu.

Ovo je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekavši da Rusija ne priznaje nadležnost MKS i da su za Rusiju sve odluke tog suda sa pravne tačke ništavne.

Foto: tanjug

Toma Fila

S druge strane, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag.

Naime, članovi MKS-a su dužni da uhapse svakoga ko je optužen od strane suda.

Čuveni advokat Toma Fila za Telegraf.rs potvrđuje da bi države potpisnice sporazuma morale da isporuče Putina u slučaju da utvrde da se on nalazi na njihovoj teritoriji.

- Međutim, to nije ni u teoriji moguće. Jedino može da se ponovi srpski scenario kao u slučaju Miloševića - rekao je Toma Fila za naš portal.

Foto: Reuters

Slobodan Milošević u Hagu

Podsetimo, sud u Hagu tereti Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Osim naloga za hapšenje Putina, izdat je nalog i za hapšenje njegove komesarke za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove zbog "protivpravne deportacije" ukrajinske dece.

Sudije su ocenile da postoje "razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece”.

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo "doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina".

Inače, sud u Hagu nije saopštio kako namerava da sprovede ovaj nalog, budući da je Moskva ranije saopštila da ne priznaje jurisdikciju MKS-a, nije punopravni član MKS-a, i nemaju običaj da sarađuju kada su u pitanju međunarodna izručenja.

Iz suda su jedino saopštili da je nalog baziran na prijavi koju je podneo tužilac u februaru ove godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 1 godinu

Kakvi bolesnici !!! Šta oni misle ??? Nije im to Srbija i Srpski DOS- ovi izdajnici , k*rvini sinovi !!!

Jovana

pre 1 godinu

Ti da si nešto vredeo i znao, ti bi nekoga i oslobodio iz Haga, a ne da se ceo život kitiš očevim delima....

Perica

pre 1 godinu

More ima Putin da vas sprži pa da vidim k'o će da mu sudi. Dronje jedne vi nekog da hapsite.

sombor

pre 1 godinu

Kada amerika isporuci svoje predsednike koliko su naroda pobili po svetu onda ce i rusija bednici americki

Prki

pre 1 godinu

Nije Ameriku žao dece nego drona što su ga ruski avioni popišali i on se skršio.

Zoran

pre 1 godinu

Putinu svi koji hoče da ga uhapse mogu samo da mu k.... popuše.

Djurdja

pre 1 godinu

Sada ce taj hrabri tuzilac da dodje u Moskvu radi prikupljanja dokaza i da zamoli Putina da se preda sudu koji Rusija ne priznaje. Kako su osudili onog predsednika SAD zbog ubistva par stotina hiljada dece u Iraku? Ne secam se te presude. Pisite o tome.

iz glave

pre 1 godinu

када Руси тенковима укркају у Суд да узму о(п)тужне предмете знаћемо да је 3ср завршен ...зашто се теоретише што се може догодити једнако као и да Пироћанац добије 7 на лотоу, а никад листић није уплатио

heruvim

pre 1 godinu

Uhapsite izdajničko govno zvano Vučić Aleksandar.

crosdu

pre 1 godinu

Neće Putin završiti kao sloba, njega će ukokati sami Rusi prije nego i bude poslan!

zika

pre 1 godinu

Уместо да га замоле да им опрости што их је тукао (што рече Илија Чворовић) они расписују потерницу. ПУТУЈ ЈЕВРОПО дебело си залутала

Mio

pre 1 godinu

Pa kad bi ga ti šuplji fila branio mozda i bi jer si svojom odbranom u hagu pokazo koliko si NE sposoban?

Penzionerj

pre 1 godinu

Fila, mator si i izvapeo. Najbolje bi bilo da se više nikada ne pojavljuješ. Ne možeš uporedjivati tadašnju izdajnički i fašističku državu koju su je vodili sa Rusijom. Taj film nikada nećete gledati ni ti niti onaj par Obradovića. Dali su bračni par, neznam ali isti su izdajnici i strani plaćenici mada ih ima još nekolicina.

Klaus

pre 10 meseci

Putina možete samo da povučete pod uslovom da vam on to dozvoli vi ste prošlost kao što je prošlost i vaš novi svetski poredak i jedna vlada sve vam je to palo u vodu sada čekajte novi svetski poredak ali Putinov a ne vaš

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija