• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Gardijan

21.03.2023

17:23

"MI SMO ZA MIR I DIJALOG"! Raste napetost u svetu, Zapad ratuje do poslednjeg Ukrajinca! Putin i Si: Kineski plan može da uspe

Tanjug/AP

Vesti

"MI SMO ZA MIR I DIJALOG"! Raste napetost u svetu, Zapad ratuje do poslednjeg Ukrajinca! Putin i Si: Kineski plan može da uspe

Podeli vest

Kineski mirovni plan može se uzeti kao osnova za mirno rešenje u Ukrajini, kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu, konstatovao je Vladimir Putin, ruski predsednik nakon sastanka sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom.

- U razgovoru sa kineskim predsednikom konstatovali smo rast napetosti u svetu kao i praksu nepravednih sankcija - naglasio je Putin.

Rusija i Kina odlučno su protiv kršenja interesa drugih država s ciljem da se postigne prevlast.

- Izveštaji da Britanija u Ukrajinu šalje granate sa osiromašenim uranijumom svedoči o tome da je Zapad odlučio da ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca i to na delu a ne na rečima - istakao je Putin.

Кineski predsednik izjavio je da deset godina održava sa Putinom bliske veze i da se sa njim nalazi u kontaktu o strateškim pitanjima. On je današnji sastanak sa Putinom nazvao "produktivnim".

- Na pregovorima sa Putinom iznet je plan dalje saradnje u svim pravcima - dodao je Si i istakao da su kinesko-ruske veze prevazišle bilateralne odnose kao i da su od "velikog značaja za svetski poredak".

Si je o poziciji Kine u Ukrajini rekao: - Mi smo za mir i dijalog.

"Najbolji odnosi u istoriji"

Putin je rekao su potpisali izjave koje „u potpunosti odražavaju prirodu rusko-kineskih odnosa“, koje je opisao kao „najvišu tačku“ u „celokupnoj istoriji naše dve zemlje“.

Rusija i Kina su „vezane zajedno“ i uživaju u „dobrosusedskim odnosima“, rekao je on, dodajući da je Moskva u „stalnom kontaktu“ sa Pekingom.

Energetska saradnja Rusije i Kine se širi i ruska ekonomija je u stanju da zadovolji rastuću potražnju Kine za energentima, kako po već potpisanim ugovorima, tako i prema onim koji su trenutno u procesu koordinacije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskom delegacijom u proširenom sastavu, prenela je agencija RIA novosti. Energetska saradnja se širi. Rusija je strateški dobavljač nafte, prirodnog gasa, uključujući tečni prirodni gas (LNG), ugalj i električnu energiju za Kinu. Nuklearni energetski objekti se grade po planu, rekao je Putin.

On je dodao da će ukupan obim isporuka gasa do 2030. godine biti najmanje 98 milijardi kubnih metara, plus 100 miliona tona tečnog prirodnog gasa.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina nameravaju da stvore radno telo na projektu Severnog morskog puta.

Putin je istakao da Rusija podržava upotrebu kineskog juana u trgovinskoj razmeni između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Takođe, dodao je ruski lider, Moskva računa na rast izvoza ruske hrane na kinesko tržište i poboljšanje nivoa bezbednosti hrane u obe zemlje.

"Jačanje koordinacije na svetskoj sceni"

Putin je rekao da je tokom razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom obavljena iskrena i sadržajna razmena mišljenja o perspektivama razvoja rusko-kineskih odnosa i jačanja koordinacije na svetskoj sceni.

Na upravo završenim razgovorima uskog formata obavljena je veoma sadržajna i iskrena razmena mišljenja o perspektivama daljeg razvoja rusko-kineskih veza i jačanja koordinacije na svetskoj sceni, rekao je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je spreman da zajedno sa ruskim predsednikom iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Kine i ojača koordinaciju dve zemlje.

- Političko međusobno poverenje između naših zemalja se produbljuje, zajednički interesi se množe, narodi se zbližavaju, saradnja se stabilno razvija u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i regionalnoj dimenziji - rekao je Si otvarajući pregovore u proširenom formatu.

Kineski predsednik je podsetio da su tokom neformalnog sastanka sa predsednikom Ruske Federacije dan ranije, kao i tokom prepodnevnih razgovora sa premijerom Mihailom Mišustinom i razgovora u Kremlju u užem formatu, strane razmenile stavove o proširenju saradnje.

Si Đinping doputovao je 20. marta u radnu posetu Rusiji, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu.

Si Đinping je, po dolasku u Rusiju u ponedeljak, rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri i da Kina je spremna da odlučno podrži Rusiju u zaštiti međunarodnog prava.

Poseta šefa Kine na poziv predsednika Ruske Federacije trajaće do 22. marta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija