• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

22.03.2023

13:19

SKANDAL POTRESA NEMAČKU! Novi detalji o SEVERNOM toku, Herš izneo ŠOKANTNE tvrdnje za Šolca! "Na sastanku sa Bajdenom..."

Reuters

Vesti

SKANDAL POTRESA NEMAČKU! Novi detalji o SEVERNOM toku, Herš izneo ŠOKANTNE tvrdnje za Šolca! "Na sastanku sa Bajdenom..."

Podeli vest

Američki novinar Simur Herš tvrdi, pozivajući se na izvor, da je tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Sjedinjenim Američkim Državama početkom marta, tokom zatvorenog sastanka bilo razgovora o diverziji na gasovodima „Severnog toka“.

Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je putovanje Šolca u Vašington obuhvatao samo dva događaja otvorena za javnost, a da lideri dveju zemalja nisu održavali konferencije za medije na kojima bi novinari mogli da postavljaju pitanja.

Ipak, kako dodaje Herš, kasnije je postalo poznato da je predsednik SAD Džozef Bajden imao 80-minutni sastanak sa Šolcom, na kojem većinu vremena nisu bili čak ni njihovi pomoćnici. Posle sastanka nisu objavljena nikakva zvanična saopštenja.

- Nije bilo saopštenja ili pisanih dogovora, objavljenih u nekoj od dveju država, ali mi je čovek s pristupom diplomatskim podacima saopštio da je tamo bilo reči o razotkrivanju pitanja gasovodanapisao je Herš u tekstu objavljenom na njegovom blogu na platformi Substack.

Herš tvrdi da su CIA i nemačku obaveštajnu službu zamolili da pripreme alternativnu priču o eksplozijama na gasovodima, koja bi se plasirala u medijima.

- Rezultat (sastanka Šolca i Bajdena) bio je nalog pojedinim elementima Centralne obaveštajne uprave da zajedno s nemačkom obaveštajnom službom pripreme alternativnu verziju o divetuiji na 'Severnim tokovima', koja bi bila dostavljena američkim i nemačkim medijima - navedeno je u materijalu.

Prema njegovim rečima, čak i ako Šolc ranije nije znao ništa o diverziji na gasovodima, on je od jeseni podržavao napore SAD da se prikriju dokazi.

- U ovom trenutku treba navesti da je kancelar Šolc... očigledno od prošle jeseni umešan u podršku Bajdenovoj administraciji da prikrije svoju operaciju u Baltičkom moru - napisao je Herš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17