• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

24.03.2023

10:36

SCENARIO NUKLEARNOG CUNAMIJA PRED AMERIČKIM LUKAMA?! Severna Koreja testitrala svoj "posejdon", objavljene fotografije, Kim preti: Nateraću ih u očaj! (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

SCENARIO NUKLEARNOG CUNAMIJA PRED AMERIČKIM LUKAMA?! Severna Koreja testitrala svoj "posejdon", objavljene fotografije, Kim preti: Nateraću ih u očaj! (FOTO)

Podeli vest

Pjongjang je testirao novi ofanzivni podvodni dron sa nuklearnim oružjem, izvestili su danas državni mediji, a severnokorejski vođa Kim Džong Un upozorio je da zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD treba da se okončaju, prenosi Rojters.


Tokom testa, novi severnokorejski dron se kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao je nenuklearni teret u blizini istočne obale zemlje u četvrtak, saopštila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA .

"Ovaj nuklearni podvodni dron za napad može da se rasporedi na bilo kojoj obali i luci ili da se odvuče površinskim brodom radi operacije", navodi se u izveštaju KCNA, uz napomenu da je Kim lično nadgledao testiranje.

Na fotografiji koju su objavili državni mediji vidi se da se Kim smeje pored velikog objekta u obliku torpeda, ali on nije identifikovan kao novi dron.

Mediji navode da je reč o podvodnoj spravi koja može da izazove radioaktivni cunami i podsećaju na moćni ruski nuklearni torpedo "posejdon" za koji se kaže da su toliko moćan da može da izazove radioaktivne talase u okeanu i ogromne nuklearne cunamije koji bi mogli da unište priobalne gradove u SAD ili njihovim saveznicima.

Severnokorejski vođa je izrazio „svoju odlučnost da natera američke imperijaliste i južnokorejski  marionetski režim u očaj zbog svojih izbora“, saopštila je KCNA, dodajući da je Kim upozorio neprijatelje da treba odmah da zaustave bezobzirne vojne vežbe protiv Severne Koreje.

Pjongjang je takođe saopštio da je u sredu lansirao krstareće rakete, tokom uvežbavanja taktičkih nuklearnih napada, potvrđujući ranije izveštaje južnokorejske vojske. Krstareće rakete su bile opremljene "probnom bojevom glavom koja simulira nuklearnu bojevu glavu" i letele su 1.500-1.800 km, prema KCNA.

Najnovija testiranja Pjongjanga obavljaju se u trenutku kada su južnokorejske i američke trupe u ponedeljak pokrenule svoje najveće amfibijske vežbe iskrcavanja u poslednjih nekoliko godina, u kojima učestvuje američki amfibijski jurišni brod.

Severna Koreja je saopštila da vojne vežbe SAD i Južne Koreje zahtevaju od njenih snaga da se „spreme za rat većih razmera i pojačaju svoje nuklearne snage i po kvalitetu i po kvantitetu na prioritetnoj osnovi “.

Vašington i Seul tvrde da su njihove vežbe isključivo defanzivne i kritikuju testove Pjongjanga kao destabilizujuće i kršenje sankcija UN.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17