• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

28.03.2023

21:55 >> 22:07

ZAUZETA PRAVOSLAVNA CRKVA! Ukrajina dobija tenkove?! Rusija uvela nove mere! Opasna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje!

Tanjug/AP

Vesti

ZAUZETA PRAVOSLAVNA CRKVA! Ukrajina dobija tenkove?! Rusija uvela nove mere! Opasna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 398. dan.

Zadovoljni "odlaganjem" odluke MOK-a

Ukrajinski ministar sporta Vadim Gucajt izjavio je danas da je zadovoljan "odlaganjem" odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o mogućem učešću ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, pošto je međunarodno telo danas izbeglo da odluči o tom pitanju.

"Uspeli smo da odložimo odluku o itengraciji ruskih i beloruskih sportista na OI 2024. godine", napisao je Gucajt na Fejsbuku.

On je rekao da želi da "učini sve" da nijedan "patriotski" ruski sportista "ne može da uđe na međunarodne sportske događaje".

MOK je danas preporučio vraćanje ruskih i beloruskih sportista, pod uslovom da ne podržavaju aktivno rat u Ukrajini i da nisu "pod ugovorom sa vojskom ili organima bezbednosti".

Koliko će Ukrajina dobiti tenkova?

Sveukupno, saveznici su obećali da će ukrajinskim vojnicima predati stotine tenkova - kako modernih, tako i modernizovanih sovjetskih. Trenutno su već predati prvi tenkovi leopard 2A6 i čelindžer 2, prenosi Slovo i Delo.

Napominje se da je Nemačka isporučila 18 obećanih leopard 2 A6; Norveška - 8 tenkova leopard 2 A4; Ukrajina je već dobila 14 tenkova leopard 2 A4 iz Poljske, kao i većinu modernizovanih sovjetskih T-72 (PT-91 Tvardi poljska modifikacija T-72); Francuska je predala Ukrajini prvu seriju lakih tenkova na točkovima AMX-10 RC – 14 jedinica od 40 obećanih; Takođe, prve serije modernizovanih T-72B stigle su iz Češke i Maroka.

Rusija uvela nove mere

Strani investitori iz "neprijateljskih" zemalja koji prodaju imovinu u Rusiji biće u obavezi da doniraju najmanje 10 odsto prodajne cene u ruski budžet.

Firme koje odlaze već su prinuđene da prodaju svoja poslovanja u Rusiji uz ogromne popuste, pri čemu se nekoliko prodaje po nominalnoj naknadi, a mnoga imaju velike otpise, iako su neke dodale klauzule o otkupu koje bi im jednog dana mogle dozvoliti da se vrate, prenosi Rojters.

Zauzimanje pravoslavne crkve u Ivano-Frankovsku

 

 

Uništena oklopna vozila "Z-STS Akhmat"

Ruska vojska izgubila je četiri oklopna taktička vozila Z-STS Ahmat na Krimskom mostu, saopštila je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane.

"Pet oklopnih vozila ruskih Z-STS Ahmat nije stiglo do zone borbenih dejstava. Konvoj od pet vozila Z-STS 34. odvojene motorizovane brigade 26. marta vozio je preko Krimskog mosta u pravcu okupiranog Krima", navodi se u izveštaju.

Opasna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi opisao je situaciju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, okupiranoj od strane Rusije, na jugoistoku Ukrajine kao "veoma opasnu" i veoma nestabilnu.

Nuklearno postrojenje je izgubilo eksterno napajanje šest puta od ruske invazije na Ukrajinu pre više od godinu dana, što je primoralo elektranu da pređe na dizel generatore kao bi rashladili reaktore.

Grosi kaže je da je nivo vode u obližnjem rezervoaru koji kontrolišu ruske snage još jedna potencijalna opasnost. Voda koja se dovodi iz rezervoara koristi se za hlađenje reaktora.

"Ako se nivo rezervoara spusti iznad određenog nivoa, onda nemate vodu za hlađenje reaktora, a još u januaru smo videli da se nivoi vode značajno smanjuje. Nekako su se oporavili u poslednjih nekoliko nedelja“, rekao je Grosi.

On je dodao da je došlo do povećanja vojne aktivnosti u regionu, ne iznoseći detalje.

(VIDEO) PANIKA U RUSIJI, ŠTA JE OVO NA NEBU?!

Foto: Printscreen Twitter

 

Vagner ima novi zadatak

Borci iz grupe Vagner verovatno su raspoređeni da pojačaju ruske napore oko novog velikog žarišta u ukrajinskom sukobu, izveštava američki Institut za proučavanje rata.


Šojgu proverio kako se ispunjavaju narudžbine za potrebe specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proverio je kako se u preduzećima vojnog kompleksa u Čeljabinskoj i Kirovskoj oblasti realizuju narudžbine za potrebe specijalne vojne operacije u Ukrajini, konkretno proizvodnje granata različitog kalibra i nenavođenih avijacionih raketa.

Foto: Tanjug/AP

„Ministar odbrane je proverio rad automatizovanih linija proizvodnje artiljerijske, tenkovske, minobacačke municije različitog kalibra i nenavođenih avijacionih raketa, kao i kontrolu kvaliteta proizvoda“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
 


Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

- Teški gubici Kijeva, oborena tzv. „pametna bomba“;

- U pravcu ka Kupjansku snage Kijeva su izgubile 65 vojnika;

- Na potezu ka Krasnom Limanu likvidirano je 125 ukrajinskih vojnika i uništena četiri oklopna vozila i samohodna haubica „gvozdika“;

Foto: Tanjug/AP

- Na delu fronta ka Donjecku Kijev je pretrpeo teške gubitke – 240 vojnika i plaćenika; likvidirana su tri vozila pešadije, haubica D-30, tri oklopna transportera;

. Južnodnjecki pravac i područje Zaporožja: ruska vojska je likvidirala 20 ukrajinskih vojnika i unipštila tri vozila, dok je ka Hersonu likvidirano 18 vojnika i uništeno pet vozila;

- Kod naselja Davidov Brod (Hersonska oblast) uništen je radar ukrajinskog sistema S-300.
 

Vatreni talas u Bahmutu


▪ Grupa „Vagner“ predvodi napad uz podršku MLRS-a Ukrajinci objavljuju snimke i izveštavaju o situaciji.

▪ U rejonu ulica Zelene i Aleksandre Kolpakove vode se žestoke borbe, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad.

▪ Područje postrojenja AZOM - pozicione ulične bitke i dueli.

▪ Ulične borbe se vode u centru grada duž ulica Nezavisnosti, Mire, Bahmutske i Bazarne.

▪ Na jugozapadu Bahmuta, teške borbe duž ulica Korsunskog, Komunalne i Krilove.

 

 

Bliži se kraj odlučujuće bitke

Pritisak u ovom ključnom gradu će se sve više pojačavati jer je dolaskom regularne ruske armije postignuta je veća koncentraciju vojnika i veća vatrena moć u odnosu na ukrajinske snage.

 

Moskva zainteresovana za razgovor o Zaporoškoj nuklearki

Rusija je otvorena za razgovor o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem tokom njegove predstojeće posete stanici, izjavio je savetnik generalnog direktora koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karča za televiziju „Rusija 24“.

Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, što se tiče Grosijeve posete Zaporoškoj nuklearki, radi se o osiguravanju nuklearne bezbednosti i shvatanju razvoja situacije na stanici.
 

RUSI PRIZNALI - OVOG SE NAJVIŠE PLAŠIMO!

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

 

Nemačka namerava da pojača finansiranje Kijeva


Ministarstvo finansija Nemačke namerava da se u u Bundestagu postigne dogovor o povećanju fonda budžeta iz kojeg finansira pomoć Kijevu sa 2,2 milijarde na 5,4 milijarde evra ove godine, jer Ukrajina trpi velike gubitke u vojnoj tehnici, piše „Špigl“.
 

Francuska povećava količinu vojne pomoći Ukrajini


Francuska namerava da udvostruči broj granata kalibra 155 mm koje isporučuje Kijevu, a takođe će isporučiti protivvazdušni raketni sistem SAMP/T, saopštio je ministar oružanih snaga Francuske Sebastijen Lekornu u intervjuu za list „Figaro“.

Foto: AP/Photo

- Pariz će isporučiti tehniku neophodnu za kontraofanzivu Ukrajine: udvostručićemo isporuke granata kalibra 155 mm kako bismo njihov broj doveli do 2.000 mesečno - rekao je ministar.

On je naglasio da se sada, zajedno sa francuskom premijerkom Elizabet Born, razrađuje i pitanje „popune fonda za podršku Ukrajini, iz kojeg je već potrošeno 200 miliona evra“.
 

EU planira blokadu uvoza ruskog tečnog gasa


EU razmatra mogućnost blokade uvoza ruskog tečnog gasa bez uvođenja novih energetskih sankcija, piše „Blumberg“.

„Ministri energetike EU spremni su da usvoje predlog koji će vladama država-članica dati mogućnost da privremeno zabrane ruskim izvoznicima da na vreme rezervišu kapacitete infrastrukture što je neophodno za isporuke“, navodi američka agencija.

Za takvu odluku potrebna je i podrška Evropskog parlamenta, ali Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska su već podržale inicijativu.
 

Putinu prete "Siloviki"?

Ruskog predsednika Vladimira Putina mogla bi da ‘ućutka‘ elita iz njegove sopstvene zemlje pre nego što dobije priliku da se suoči sa pravdom na sudu u Hagu, tvrdi ruski analitičar.

 

Moćni "Solncepek" rastura ukrajinske položaje

 

 

 

Britanski Čelendžeri ušli u službu ukrajinskih snaga


- Britanski tenkovi Čelendžer, američki oklopni transporteri Strajker, oklopna vozila Kougar i nemačka borbena vozila pešadije Marder ušli u službu Oružanih snaga Ukrajine - rekao je ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov.

 

 

NOVI STRAVIČAN MASAKR RUSKIH TENKOVA!

Foto: Tanjug/AP

Industrijska zona u Bahmutu praktično očiščena


Industrijska zona u Bahmutu je praktično očišćena, ukrajinska vojska premestila se na područje izvan fabrike za preradu metala i utvrdila se u administrativnoj zgradi, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Ukrajinska vojska pokušava da odugovlači i spreči oslobađanje Bahmuta, ali oni nemaju ozbiljnije rezerve koje su u stanju da prelome situaciju u gradu, dodao je on.
 

Tramp otkrio šta se krije iza Putinove odluke

Amerikanci treba da se mole nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp, a prenosi Njuzvik .

 

Selo Blagodatne kod Nikolajeva. Ništa nije ostalo od njega.

 

 

Amerikanci objavili neverovatne podatke o ruskim tenkovima

Ruska vojna industrija pokazuje impresivne rezultate, priznali su američki stručnjaci.

 

Rusi sprečili ukrajinsku ofanzivu


Ruske trupe sprečile su pokušaj napredovanja konvoja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine iz sela Lukjanovsko u zaporoškom pravcu, saopštio je portparol grupe trupa „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Rusija testirala hipersonične rakete

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak ispaljivanja protivbrodske supersonične krstareće rakete tipa Moskit P-270 na lažnu metu u Japanskom moru.

 

Kijev prebacuje tenkove u Harkov


Kijev prebacuje tehniku u Harkovsku oblast, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Foto: Tanjug/AP

- Preko naselja Kupjansk primećuje se prebacivanje velikog broja vojnih konvoja oružanih formacija Ukrajine - precizirao je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪Rusko vojno rukovodstvo uključilo je u napad na Avdejevku borce Vagnerove grupe da bi konsolidovali nedavne taktičke uspehe u toj oblasti.

▪ Ruske snage su ostvarile manje uspehe u oblasti Svatova i nastavljaju kopnene napade duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremena.

▪Ruske snage nastavljaju sa kopnenim napadima u i oko Bahmuta, napredujući tamo.

▪ Ruske trupe nastavljaju kopnene napade na liniju Avdejevka-Donjeck.

▪ Rusija sve više raspoređuje jedinice standardnih formacija duž cele linije fronta, uključujući i južnu Ukrajinu.

▪ Ruske vlasti nastavljaju da formiraju nove dobrovoljačke bataljone potčinjene neregularnim formacijama.

 

 


 

Snažno napredovanje Vagnera u centru Bahmuta


Pijaca je potpuno iza njih, a kako javljaju dopisnici, grupa je ušla u park nasipa. Administracija grada je već na 30 metara od ruskih linija.

 


 

 

Najvažniji događaji ruske vojne operacije u Ukrajini 27. marta

▪ Ukrajinske formacije nastavljaju da napadaju naselja u Belgorodskoj oblasti. Kao rezultat granatiranja, oštećene su tri stambene kuće i pomoćne zgrade. Poremećeno je snabdevanje gasom naselja.

▪ U Luganskoj Narodnoj Republici ukrajinske formacije su napale Lisičansk. Jedna od granata pogodila je zgradu gradske multidisciplinarne bolnice. Oštećena su i dva stambena objekta i infrastrukturni objekti.

▪ Ruske trupe izvele su precizni raketni udar na zgradu vojnog komesarijata u Slavjansku. Usled gađanja vojnog objekta, prema zvaničnim podacima, dve osobe su poginule, a 36 je ranjeno.

Foto: Printscreen/Telegram/Rybar

▪ Jedinice Vagnerovog PMC-a nastavljaju ofanzivu na položaje ukrajinskih snaga u severnom delu Bahmuta. Uprkos teškom terenu, borbe u industrijskoj zoni se postepeno pomeraju ka centru grada.

▪ U južnom delu grada, borci Vagnerovog PMC-a napredovali su duž reke Bahmutke. Na području ulice Vasilja Peršina vode se ulične borbe. Na istoku, neprijatelj nastavlja da drži položaje u rejonu stadiona Avangard.

▪ Ruske motorizovane jedinice nastavljaju da proširuju zonu kontrole u ​​južnom delu Marinke. Uspostavljena je kontrola na teritoriji Vatrogasnog doma, Gumaremonta i preduzeća Ahroresurs.

▪ Ukrajinske formacije izvele su raketni napad na Melitopolj koristeći raketni bacač američke proizvodnje.
 

Eksplozija drona u Kijevu

 

 

Eksplozija u Dnjepropetrovsku

 

 

Paklena noć u Ukrajini - novi napad dronovima

"U noći 27. marta, neprijatelj je napao Ukrajinu jurišnim dronovima i navođenim avio-bombama iz Su-35. Ukupno su Rusi koristili 13 dronova kamikaza Šahed-136/131, jednu izviđačku bespilotnu letelicu Granat-4 i dva KAB. Snage Vazduhoplovstva i drugih snaga odbrane uništile su 13 vazdušnih ciljeva: 12 „Šahida“ i 1 izviđačku bespilotnu letelicu „Granat-4“, stoji u izveštaju Oružanih snaga Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

EU razmatra mogućnost blokade uvoza ruskog tečnog gasa? Jel to znači da EU trenutno uvozi TG iz Russije?

najamnik

pre 1 godinu

Nekako ruske karte i izvestaji iz Bahmuta se ne poklapaju sa onim sto objavljuju na zapadu. Juce je novinar BBC prosetao i poslao video iz nekoliko pogona fabrike u severnom delu Bahmuta a po ruskim izvestajima je zauzeta jos pre 3 dana. Na karti je pokazno da su u istocnom delu trupe vagnera presle reku Bahmutovku a slike sa terena pokazuju da su jos uvek na svojoj obali. Karta pokazuje i da je juzni put snadbevanja Bahmuta presecen a slike, videa i izvestaju pokazuju da su vagner trupe odbacene 2.5km od puta i da je on slobodan za snadbevanje....videcemo sledecih dana sta se desava i ko je u pravu posto izvestaji iz organa DNR i LNR uvek su puni preterivanja, valjda iz propagandnih razloga.

bole

pre 1 godinu

Evropa se igra sa Rusijom dok im ne padne jedna poveća lubenica u sopstveno dvorište.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija