• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

30.03.2023

22:51

PUTIN DIGAO ZEMLJU NA NOGE! UPOZORENJE ZA BUGARSKU I ČEŠKU! HITNO NAPUSTITE RUSIJU! Obavezna evakuacija! Lavrov ide u Tursku! Teraju vojsku na klanje!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN DIGAO ZEMLJU NA NOGE! UPOZORENJE ZA BUGARSKU I ČEŠKU! HITNO NAPUSTITE RUSIJU! Obavezna evakuacija! Lavrov ide u Tursku! Teraju vojsku na klanje!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 400. dan.

Putin potpisao novi ukaz

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji, koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula, a obuhvaćeno je 147.000 ljudi.

Napustite Rusiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je ranije danas da su SAD ''duboko zabrinute'' zbog toga što je u Rusiji zbog špijunaže priveden američki državljanin, dopisnik Vol strit džornala Evan Gerškovič.

Američki Stejt Department izdao je hitno upozorenje svojim državljanima da ne putuju u Rusiju. U saopštenju se navodi da svim američkim državljanima koji se nalaze u Rusiji preporučuju da što pre napuste tu zemlju.

Rusija upozorava Bugarsku i Češku

Kompanije iz Bugarske i Češke, koje remontuju helikoptere ruske proizvodnje za Ukrajinu, krše međunarodne obaveze, saopštila je pres-služba Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi uskoro bi mogao da poseti Rusiju

 

 

Kreće obavezna evakuacija

Obavezna evakuacija porodica sa decom iz Avdijevke biće izvršena sledeće nedelje, izjavio je danas načelnik Vojne uprave Avdijevke Vitalij Barabaš.

Ruska vojska pokušava da zauzme Avdijevku od 2014. godine, kada su izbile borbe između kijevskih snaga i separatista koje podržava Kremlj. Grad se nalazi samo 13 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimene oblasti pod ruskom kontrolom. Pre invazije u februaru 2022. imala je 30.000 stanovnika. Posle više od godinu dana borbi, ostalo je nešto više od 2.000 ljudi.

Lavrov ide u Tursku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiće Tursku sledeće nedelje, javlja turska televizija NTV. Lavrov će navodno posetiti zemlju od 6. do 7. aprila i verovatno će sa turskim zvaničnicima razgovarati o ratu u Ukrajini i razvoju događaja u Siriji.

"Teraju vojsku na klanje"

Američki pokrovitelji šalju ukrajinsku vojsku na klanje, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

"Govorimo o tome da snage Zapada rukama ukrajinskog predsednika Zelenskog uništavaju ukrajinski narod. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 28. marta da pozivi na prekid vatre mogu biti cinična zamka. Zar snabdevanje oružjem i izdvajanje milijardi dolara za borbena dejstva nije cinična zamka? Očigledno je to efikasna zamka sa njegove tačke gledišta ", rekla je diplomata.

"Zapadni pokrovitelji teraju ukrajinsku vojsku na klanje", dodala je ona.

Ukrajinci projektilima "himars" gađaju Troicko

Jedan civil je poginuo, a 14 je ranjeno u mesto Troicko, LNR, nakon što su ukrajinske snage ispalile više projektila "himars". Oštećena je i bolnica i lokalna prodavnica.

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane: Veliki gubici Kijeva u ljudstvu, oboren helikopter Mi-8

- Na delu fronta oko Kupjanska u poslednja 24 sata likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika, u pravcu ka Krasnom Limanu njih 130, a uništena su i dva oklopna vozila, višecevni bacač raketa „grad“ i samohodna haubica „akacija“

- Na hersonskom delu fronta ruske snage likvidirale su 25 ukrajinskih vojnika, kao i na južnodonjeckom i zaporoškom delu fronta

- Najveće gubitke protivnik je u protekla 24 sata pretrpeo u pravcu ka Donjecku – poginulo je 340 pripadika ukrajinske vojske i plaćenika

- Kod naselja Olgovka u Hersonskoj oblasti uništeno je skladište municije 126. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Kod naselja Zaliznično u Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva 102. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Ruske snage oborile su u Zaporoškoj oblasti ukrajinski helikopter Mi-8


- Ruska PVO prvi put je oborila novu ukrajinsku operativno-taktičku raketu "grom-2".

Ruski PVO sistemi su prvi put oborili novu ukrajinsku operativno-taktičku raketu „Grom-2“ u zoni vojne operacije, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

 

 

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine!

 

Policajci naoružani dugim cevima ušli u manastir (FOTO)

 

 

 

U toku bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri

Bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri odvija se kao i obično, hram je pun naroda, kapije su otvorene za prolaz hodočasnika i automobila, saopštilo je informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

U saopštenju na Telegramu se dodaje da liturgiju služi mitropolit Onufrije, kao i da su pripadnici policije na rampama ispred manastira. Takođe se navodi da su za parohijane otvorene i pećine.

 

 

Britansko ministarstvo odbrane izdalo upozorenje! 

 

"Zelenski, Gospod neće opostiti!"

Iguman Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel zapretio je nebeskom kaznom predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom zbog proterivanja služitelja lavre.

- Gospodine predsedniče! Kažem vama i vašem čoporu da naše suze neće pasti na zemlju, već će vam pasti na glavu. Mislite li da, došavši na vlast na našim leđima, možete ovo učiniti? Gospod neće oprosti vama i vašoj porodici! - rekao je Mitropolit u video poruci objavljenoj u sredu na Jutjub kanalu Lavre .

On je Zelenskog nazvao direktno krivim za ono što se dešava oko Lavre i dodajući da je "220 braće bačeno na ulicu".

- Zato što niste mogli da primite mitropolita kijevskog Onufrija sa Sinodom. Niste mogli da zaustavite ministra kulture, opsednutog besom, gnevom i mržnjom, što znači da sve radi uz vašu dozvolu. Teško vama. Bojte se! – zaključio je iguman Pavel.

U isto vreme, Zelenski je u večernjoj video poruci u sredu nazvao situaciju oko kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i Kijevo-pečerskoj lavri zaštitom društva od „moskovskih manipulatora verom”. Zelenski je Ukrajinu nazvao i „teritorijom najveće verske slobode“ u ovom delu Evrope.

Grupa Zapad uništila diverzante

- Ruski vojnici u pravcu Kupjanska uništili su tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe i poremetili rotaciju neprijateljskih jedinica - rekao je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe Zapad.

- U toku dana, u pravcu Kupjanska, vojnici grupe Zapad otvorili su i uništili tri neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe iz 14. odvojene mehanizovane brigade i 103. i 105. brigade teritorijalne odbrane, a takođe su poremetile rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na čelu u oblasti naselja Molčanovo - rekao je Zibinski.

Pored toga, artiljerija grupe je uništila dve neprijateljske minobacačke posade u oblasti Krahmalnoje i Kotljarovka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
enver

pre 1 godinu

da,vidim da rusi nisu izgubili ni jednog vojnika,ni jedan tenk,borbeno vozilo i slično,jebote ,ukrajinci se bore protiv terminatora, hahahha

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija