• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

10.04.2023

15:24

HTELI DA SPREČE NAPAD RUSIJE, A ONDA JE PUTIN... Nakon propasti PLANA za ucenu ruskog lidera, Zapad se odlučio na OČAJNIČKI POTEZ?!

Reuters/AP

Vesti

HTELI DA SPREČE NAPAD RUSIJE, A ONDA JE PUTIN... Nakon propasti PLANA za ucenu ruskog lidera, Zapad se odlučio na OČAJNIČKI POTEZ?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su dizanjem u vazduh gasovoda „Severni tok“ želele da ucene Rusiju kako bi sprečile specijalnu operaciju u Ukrajini, izjavio je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u intervjuu izdanju „Tichys Einblick“.

- Zahtev je bio pokrenut malo pre Nove godine 2021. godine, verovatno oko Božića. Ideja je bila da se pronađe nešto neobično što bi (američki) predsednik mogao da iskoristi kao mamac ili pretnju kako bi ubedili (Rusiju da ne preduzima vojna dejstva u Ukrajini). Cilj je bio da se (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu kaže: 'Dignućemo u vazduh cevovode, ako pređete granicu sa Ukrajinom' - rekao je on.

Herš smatra da je američka Vlada želela da ubedi Rusiju da zadrži status-kvo u Ukrajini. Međutim, novinar je istakao da američka Vlada ne ume da ubeđuje i deluje po principu „ili ste sa nama ili protiv nas“.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Putin je cijelo vrijeme lagao svijet da ne planira napasti Ukrajinu. Ako je itko vjerovao putinu na riječ to je bjelorusija i srbija

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija