• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

29.04.2023

19:06

BRUTALNA AKCIJA RUSA, UNŠTEN ŠTAB UKRAJINSKE VOJSKE! Stradali i NATO i oficiri Kijeva?! Da li je ovim sprečena kontraofanziva?!

Reuters

Vesti

BRUTALNA AKCIJA RUSA, UNŠTEN ŠTAB UKRAJINSKE VOJSKE! Stradali i NATO i oficiri Kijeva?! Da li je ovim sprečena kontraofanziva?!

Podeli vest

Ruska vojska nastavila je s izvršavanjem zadataka za sprečavanje najavljenog napada Kijeva. 27. i 28. aprila izvedeni su masovni udari na ciljeve u nekoliko regija Ukrajine. Najuspešniji cilj bio je štab u Nikolajevu. Kao rezultat raketnog udara, navodno je poginula nekoliko desetina ukrajinskih i NATO oficira! Kijev za sada nije demantovao tvrdnje Rusa!

Vojni stručnjak Jurij Knutov je objasnio kako gubitak tolikog broja oficira može uticati na napad ukrajinske vojske uopšte.

U noći na petak, raketni udari izvedeni su na Kijev, Dnipro, Kremenčuk, na vojne objekte u Nikolajevskoj, Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti. Udari su izvedeni raketama H-101, H-555 sa strateških nosača raketa Tu-95MS.

Do petka su postali poznati rezultati udara koji je prethodne večeri izveden na zgradu admiraliteta u Nikolajevu. Lokalni stanovnici su putem društvenih mreža javili o velikom broju poginulih ukrajinskih i NATO vojnika. Prema svedočenjima, udar je izveden vrlo profesionalno: ukrajinski raketni presretač nije uspeo da obavi zadatak i pogodio je petospratnicu tačno ispred upravne zgrade.

Prema rečima vojnog stručnjaka,  Juri Knutova, udari koje su u poslednjih nekoliko dana izvele ruske trupe, mogu se svrstati u kategoriju masovnih i visoko preciznih.

„Korišćene su rakete X-101, X-555 – to su rakete velikog dometa koje mogu uništiti ciljeve na udaljenosti više stotina kilometara“, rekao je. „A njihova preciznost je vrlo visoka – odstupanje od cilja je oko sedam metara.“

Zahvaljujući tome, rakete su mogle pogoditi zadate ciljeve. Ako govorimo o uništavanju vojnih objekata, postoji informacija da je izvršen udar na jedan od štabova u kojem su se nalazili visoko rangirani ukrajinski vojnici i NATO oficiri.

To je ozbiljan udarac. Zato što se sada priprema za ofanzivu, štabovi rade 24 sata dnevno, odande se vrši upravljanje i vođenje vojske kijevskog režima, koji bi trebali delovati na različitim pravcima. A udarac po štabovima pre ofanzive ih razara ili ih čini dezorijentisanim.

Vojni stručnjak je siguran da noćni udari predstavljaju „element preventivnih mera“ koje Rusija trenutno provodi kako bi sprečila masovni napad Ukrajine na jugu i Donbasu.

- Verujem da kombinacija različitih oblika i metoda primene teške artiljerije, preciznih planiranih bombi velike snage, kao i preciznih vođenih raketa – sve to u kombinaciji omogućuje da se nanese ozbiljna šteta protivniku, oslabi snaga napada.

Ne treba zaboraviti da su se udari pre ovog takođe nanosili po mestima skladištenja municije, goriva i maziva, mestima nakupljanja ljudstva i borbenih vozila – sve to zajedno može ometati uspešan napad protivnika.“

Poslednji udari po Ukrajini takođe su pokazali da PVO protivnika ima ozbiljne „rupe“ i „procepe“. Nadalje, PVO ukrajinskih oružanih snaga još uvek nema delotvornu obranu od naših vođenih raketa.

Sistemi protivvazdušne odbrane koje Ukrajina poseduje nisu namenjeni za dejstvo protiv krstarećih raketa, osim NATO kompleksa – Iris-T NASAMS, Patriot (koji se trenutno razmešta u Ukrajini) i francuskog kompleksa Mamba, rekao je ekspert.

Ova četiri NATO kompleksa mogu efikasno da deluju protiv krstarećih raketa. Ako govorimo o starom sovjetskom sistemu S-300, koji je u posedu protivnika, pa čak i Buk-M1 sa američkim raketama, oni su i dalje malo efikasni u borbi protiv krstarećih raketa.

Modernizovani sovjetski zemljo-vazdušni raketni sistemi srednjeg dometa S-125 „Neva“, koji su isporučeni Ukrajini, kao i kompleksi Gepard – to su sve sredstva borbe, recimo tako, protiv letelica prošlog veka. Gepard je još u stanju da se bori protiv bespilotnih letelica, ali ne protiv svih…

Stručnjak je podsetio da Ukrajina ima španski zemljo-vazdušni raketni sistem (ZVR) Hawk u svom naoružanju. Međutim, dobili su ga nekako bez radara.

Stručnjak je objasnio da ako nema stanice za navođenje raketa, onda je Ukrajina dobila samo metalni otpad. Ako nema stanice za izviđanje i navođenje ciljeva, to u principu nije strašno. Ali u svakom slučaju, kako modernizovani Hawk, tako i S-125 – za njih su krstareće rakete vrlo složeni ciljevi. Stoga je prenos kompleksa više političke nego stvarne pomoći.

U Umani su akcije ukrajinskih protivvazdušnih branitelja opet dovele do tragedije. Sudeći prema svemu, protivnik je opet neuspešno pokušao oboriti cilj iznad grada, a raketa je pogodila stambenu zgradu. Kao rezultat toga, poginulo je 11 ljudi. Juri Knutov je siguran da se takva tragedija dogodila zbog toga što protivnik svoje protivvazdušne snage krije u stambenim naseljima.

- To se događa kada se raketa lansira“, rekao je on. Raketa ne uspeva reagovati ili raketa menja putanju leta i ulazi u stambenu zgradu. To je zbog toga što se protivavionski raketni kompleks, pre svega lansirna rampa, postavlja između stambenih zgrada. To jest, sakrivaju ih iza živog štita – iza ljudi. To se radi s namerom da ne možemo pucati na njihovu protivavionsku odbranu. U suštini, ovo je još jedan zločin kijevskog režima

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

dajte promijenite kvalifikaciju i napišite da ste žuta štampa koja se bavi nagađanjima i pisanjima o nečemu što nije potvrđeno iz pouzdanih izvora nego rekla kazala ruske vojske :D

lol

pre 11 meseci

koliko taj nato ima oficira... malo malo rusi uniste neki stab s nato oficirima..

Jovo

pre 11 meseci

Veruje li vise itko tim vasim (i Ruskim) lazima? Mislim da ni vi sami vise ne verujete.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20