• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2023

13:08

KINEZI NIKADA NEĆE ZABORAVITI VARVARSKE ZLOČINE NATO! Venbin podsetio svet na stravične akcije Alijanse! "Od Bosne, preko KiM, do Sirije..."

Reuters/printscreen

Vesti

KINEZI NIKADA NEĆE ZABORAVITI VARVARSKE ZLOČINE NATO! Venbin podsetio svet na stravične akcije Alijanse! "Od Bosne, preko KiM, do Sirije..."

Podeli vest

Kineski narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji, izjavio je na konferenciji za medije u ponedeljak portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

- Kineski narod nikada neće zaboraviti krv i živote koje je dao radi zaštite istine, časti i pravde. On nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a, na čelu sa SAD - rekao je kineski dipomata.

On je naveo da, s jedne strane, NATO pretenduje na ulogu organizacije za regionalnu odbranu, a s druge – stalno nameće regionalnu napetost i stvara blokovsko sukobljavanje.

- Posle Hladnog rata NATO je na čelu sa SAD u više navrata raspirivao sukobe širom sveta – od Bosne i Hercegovine do KiM, od Iraka do Avganistana, od Libije do Sirije - rekao je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, NATO nastavlja da se širi ka istoku, u Azijsko-pacifičkom regionu, provocirajući blokovsko sukobljavanje, razarajući regionalni mir i stabilnost.

- NATO na čelu sa SAD mora ozbiljno da se zamisli o svojim zločinima, potpuno da odustane od zastarelog načina razmišljanja iz vremena Hladnog rata, da prekine da izaziva regionalne sukobe, stvarajući raskol i nerede - naglasio je diplomata.

Snage NATO-a počele su da bombarduju Jugoslaviju 24. marta 1999. godine. Sedmog maja te godine u napadu NATO-a je pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginule su tri osobe, a više od 20 je ranjeno. Oružani sukob albanski separatista „Oslobodilačke armije Kosova“, armije i policije Srbije doveo je 1999. do napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Vojna operacija je pokrenuta bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na osnovu tvrdnji zapadnih zemalja da su jugoslovenske vlasti sprovodile etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji i izazvale tamo humanitarnu katastrofu.

Bombardovanje je trajalo od 24. marta do 10. juna 1999. godine i dovelo do pogibije više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, kao i štetu koja se procenjuje na sto milijardi dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija