• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

08.05.2023

22:10

KO STOJI IZA NJIH, RUSIJA, EU?! PROŠLE GODINE IMALI SU DVA BRODA, A SADA FLOTU OD 60 TANKERA! Majušna indijska firma preko noći postala najveći brodovlasnik u svetu!

Reuters

Vesti

KO STOJI IZA NJIH, RUSIJA, EU?! PROŠLE GODINE IMALI SU DVA BRODA, A SADA FLOTU OD 60 TANKERA! Majušna indijska firma preko noći postala najveći brodovlasnik u svetu!

Podeli vest

Svega 18 meseci bilo je dovoljno ovom malom indijskom prevozniku da nabavi flotu od gotovo 60 velikih tankera i postane najveći svetski brodovlasnik. Ko je stvarni vlasnik "Buena vista šipinga" i ko je finansirao širenje "Gatikove" flote i dalje je enigma na naftnom tržištu. Zapadni analitičari spekulišu da bi vezu trebalo tražiti u ruskom "Rosnjeftu".

Jedna mala, potpuno nepoznata indijska kompanija, koja je do prošle godine imala sa dva broda, zahvaljujući ruskoj nafti postala je najveći brodovlasnik na svetu. 

Svega 18 meseci bilo je dovoljno ovom nepoznatom indijskom prevozniku da nabavi flotu od gotovo 60 velikih tankera i postane najveći igrač na svetskom tržištu prevoznika nafte.

Kompanija „Gatik šip menadžment", od početka rata u Ukrajini, kupila je ubedljivo najviše tankera na tržištu, piše „Fajnenšel tajms".

"Gatik" je 2021. godine imao samo dva tankera za prevoz hemikalija. Do aprila ove godine kompanija je nabavila ukupno 58 brodova čija se ukupna vrednost procenjuje na 1,6 milijardi dolara.

Pozadina takvog naglog poslovnog uspeha ali i pitanje pravih vlasnika kompanije obavijeni su velom tajni. GŠM je u martu doregistrovana za izvozne poslove, ali o tome nema drugih zvaničnih podataka

"Gatik"  deli službenu adresu s brodarskom kompanijom iz Mumbaja pod nazivom „Buena vista šiping".  Reč je o još jednoj malo poznatoj  brodarskoj kompaniji koja je do dve godine prijavila imovinu vrednu svega 100.000 dolara.

Ko je stvarni vlasnik „Buena vista šipinga" i ko je finansirao rapidno širenje „Gatikove" flote i dalje je enigma na naftnom tržištu.

Pojedini zapadni analitičari spekulišu da bi vezu trebalo tražiti u najvećem „Gatikovom" klijentu - ruskom „Rosnjeftu".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija