• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2023

07:11

KIM DŽONG UN SE PROPISNO OBRUKAO! SVET STRAHOVAO OD "ŠPIJUNSKOG SATELITA", KAD ONO... Pjongjang priznao, letelica doživela katastrofu!

Tanjug/AP

Vesti

KIM DŽONG UN SE PROPISNO OBRUKAO! SVET STRAHOVAO OD "ŠPIJUNSKOG SATELITA", KAD ONO... Pjongjang priznao, letelica doživela katastrofu!

Podeli vest

Severna Koreja je saopštila da je prvo lansiranje njenog vojnog izviđačkog satelita bilo neuspešno i da se on srušio u more.

Pjongjang je ranije najavio da do 11. juna planira da lansira satelit za praćenje vojnih aktivnosti SAD, a sada je saopštio da će pokušati drugo lansiranje što je pre moguće, prenosi BBC.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio lansiranje vojnog satelita Severne Koreje, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je saopštio da je svako lansiranje Pjongjanga korišćenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da osuđuje lansiranje u svemir korišćenjem tehnologije balističkih raketa koje vrši Pjongjang i da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adam Hodž.

Lansiranje severnokorejskog satelita završilo se danas neuspehom, slanjem bustera i tereta u more, izvestili su  državni mediji u Pjongjangu.

Nova raketa za lansiranje satelita "Čolima-1" otkazala je zbog nestabilnosti motora i sistema goriva, javila je  novinska agencija KCNA.

Lansiranje je izazvalo lažnu uzbunu u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, dok je u Japanu izdato upozorenje stanovnicima na jugu zemlje u području Okinave.

U Seulu je nastao haos i pometnja kada su se ljudi probudili uz zvuk sirene za vazdušni napad i hitnu poruku da se pripreme za evakuaciju, da bi im 20 minuta kasnije bilo saopšteno da je upozorenje poslato greškom, navodi BBC.

Vojska Južne Koreje saopštila je da se raketa možda raspala u vazduhu ili se srušila, nakon što je nestala sa radara, i objavila je fotografije olupine pronađene u moru.

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je Severna Koreja najverovatnije ispalila balističku raketu i da vlada analizira detalje, a da u ovom trenutku nema izveštaja o šteti.

U utorak je Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije severnokorejske vladajuće partije, najavio plan lansiranja, rekavši da je to odgovor na „nepromišljene vojne akcije“ SAD i Južne Koreje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija