• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.06.2023

06:15

REŽIM U PJONGJANGU STRAH I TREPET ZA SAVEZNIKE SAD! Kim izazvao paniku u Japanu i Južnoj Koreji

Informer/Fotomontaža

Vesti

REŽIM U PJONGJANGU STRAH I TREPET ZA SAVEZNIKE SAD! Kim izazvao paniku u Japanu i Južnoj Koreji

Podeli vest

Severna Koreja pokušala da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit, ali bez uspeha. Raketa koja ga je nosila pala je u Žuto more zbog kvara. U Seulu i na Okinavi oglasile se sirene i građani pozvani na evakuaciju

Haos i pometnja trajali su 20 minuta, nakon čega je stanovnicima Seula rečeno da je upozorenje 'poslato greškom'

Severnokorejski lider Kim Džong Un izazvao je neviđenu paniku u Japanu i Južnoj Koreji nakon što je pokušaj Pjongjanga da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit neslavno propao, srušivši se u more. Iako je lansiranje bilo neuspešno, u Seulu i na Okinavi su se oglasile sirene, a građanima je čak savetovano da se evakuišu na sigurno.

Uskoro ponovo

Prema navodima severnokorejske zvanične novinske agencije KCNA, nova raketa "čolima-1", koja je nosila satelit, izgubila je pritisak zbog nenormalnog rada motora tokom prve faze odvajanja, te je pala u Žuto more.

- Inženjeri će proučiti ovaj ozbiljan kvar, nakon čega će lansiranje biti ponovljeno. To će se desiti što je pre moguće - kazali su severnokorejski zvaničnici za KCNA.

Osude SAD i UN

Pokušaj lansiranja severnokorejskog satelita osudile su SAD i UN.

Bela kuća je saopštila da osuđuje Pjongjangovo lansiranje u svemir korišćenjem tehnologije balističkih raketa, te da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima.

Slično je izjavio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je naglasio da je severnokorejsko korišćenje tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Neuspelo lansiranje potvrdio je i generalštab vojske Južne Koreje, koji je saopštio da je projektil pao oko 200 kilometara zapadno od ostrva Očong. Kako je dodato, severnokorejska raketa se možda raspala u vazduhu ili se srušila nakon što je nestala sa radara, te je olupinu nađenu u moru pokupila vojska Južne Koreje.

Uprkos tome što je lansiranje bilo neuspešno, u Seulu je nastala neviđena panika. Građani glavnog grada Južne Koreje probudili su se uz zvuk sirena za vazdušni napad i hitnu poruku da se pripreme za evakuaciju, te su nastali haos i pometnja. To je trajalo čitavih 20 minuta, nakon čega je stanovnicima saopšteno da je upozorenje "poslato greškom".

Sve je bilo najavljeno

Uzbuna je dignuta i u Japanu, na južnom ostrvu Okinava. Stanovnicima je izdato upozorenje da se evakuišu, ali je kasnije saopšteno da opasnosti nema jer severnokorejska raketa nije preletela teritoriju Japana.

Pjongjang je, inače, najavio lansiranje prvog vojnog izviđačkog satelita, za koji je naveo da je potreban zbog rastućih neprijateljstava Vašingtona i njegovih saveznika. Severnokorejski zvaničnik Ri Pjong Čol u utorak je saopštio da će satelit biti lansiran najkasnije do 11 juna. To se, međutim, dogodilo samo dan nakon te najave.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija