• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

07.06.2023

18:05

ŠOK ISTRAŽIVANJE UZDRMALO EU! EVO ŠTA EVROPA ZAISTA MISLI O RUSIJI! Polovina Italijana je smatra za saveznicu, dve trećine Bugara na strani Putina!

AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

ŠOK ISTRAŽIVANJE UZDRMALO EU! EVO ŠTA EVROPA ZAISTA MISLI O RUSIJI! Polovina Italijana je smatra za saveznicu, dve trećine Bugara na strani Putina!

Podeli vest

Da se mišljenje o Rusiji veoma razlikuje od zemlje do zemlje Evropske unije pokazalo je i istraživanje organizacije Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) koje je, takođe, otkrilo da veliki broj građana želi partnerske odnose s Kinom, ali i jačanje sopstvene odbrane kako bi bili manje zavisni od SAD.

Što se tiče Rusije, oko 64 odsto ispitanika iz 11 zemalja članica EU koje su učestvovale u istraživanju Rusiju vidi kao konkurenta (devet odsto) ili, još gore, protivnika (55 odsto), duplo više nego u istraživanju iz 2021. godine, prenosi britanski "Gardijan".

Dijapazon mišljenja unutar evropskog bloka je, međutim, veoma širok: dok u Danskoj 74 odsto ispitanika ima izrazito negativan stav prema Rusiji, čak 65 odsto Bugara vidi je kao saveznicu.

Autore istraživanja naročito je zabrinula Italija gde "samo" 37 odsto građana ima izrazito negativan odnos prema Rusiji, dok onih koji je smatraju za saveznicu ima oko polovine.

- Druge prestonice trebalo bi da strahuju da će Rim preispitati svoju (proukrajinsku) poziciju - upozoravaju autori istraživanja.

Gledano po zemljama, uz Dansku koja prednjači, izrazito negativan stav prema Rusiji najviše imaju ispitanici iz Poljske (71), Švedske (70 odsto), Holandije (67 odsto), Nemačke (62 odsto). S druge strane, oko 39 odsto Mađara vidi je kao saveznicu.

Gotovo polovina Evropljana (48 odsto) smatra da bi njihova država trebalo da ima ograničene odnose s Rusijom posle završetka sukoba u Ukrajini i ispregovaranog mira, koji podrazumevaju, na primer, trgovinske veze. I raspon odgovora po pitanju odnosa s Rusijom u "postkonfliktnom dobu" pokazuje veliku šarolikost.    

Foto: Pixabay

Dok bi 39 odsto Poljaka prekinulo sve odnose s Rusijom, punu saradnju s Rusijom u budućnosti želi 26 odsto Nemaca, 32 odsto Mađara, 36 odsto Austrijanaca i 51 odsto Bugara.

Što se tiče odnosa prema Sjedinjenim Američkim Državama, 32 odsto ispitanika iz 11 zemalja EU smatra da SAD "dele evropske vrednosti i interese": tako misli 55 odsto Danaca, koji su na vrhu liste na čijem su dnu ispitanici iz Bugarske gde samo 13 odsto ima ovakav stav prema Americi. SAD kao neophodnog partnera vidi 43 odsto ispitanika.

Nešto više od polovine, 56 odsto ispitanika smatra da bi ponovni izbor Donalda Trampa za predsednika oslabio odnose SAD i EU, zbog čega, kako tumače autori istraživanja, 74 odsto njih podržava ideju da EU treba sama da se brine o sopstvenoj odbrani, pre nego da se oslanja na američku pomoć.

Većina ispitanika (62 odsto) smatra da njihova država treba da ostane van bilo kakvog sukoba na Tajvanu, manje od četvrtine veruje da njihova vlada treba da podrži američku stranu u ovom pitanju, a podrška je najveća u Švedskoj, Poljskoj i Holandiji.

Evropljani se u većini slučajeva ne slažu sa stavom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja smatra da treba preispitati odnose s Kinom i bolje proceniti rizike. U ovom istraživanju 43 odsto ispitanika Peking vidi kao neophodnog partnera i protivi se uvođenju sankcija.

Ispitanike zabrinjavaju ekonomski planovi Kine, navodi se u tekstu, pa tako 65 odsto njih ne gleda blagonaklono na vlasništvo ove zemlje u ključnoj infrastrukturi kakvi su mostovi i luke, a 58 odsto ima takav stav kada su u pitanju tehnološke kompanije.

Takođe, ukoliko bi Kina isporučila oružje Rusiji 41 odsto anketiranih podržalo bi uvođenje sankcija Pekingu, čak i ako bi to naškodilo zapadnim ekonomijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59